VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera
Tillbaka

Ulf Kristersson rätt man att leda moderat kultur-evolution

 

"Det är lätt att säga, men det behövs en kultur-evolution (om inte en kulturrevolution) i moderaterna. Kristersson är nog inte helt fel man att leda den. Den korta tiden till valet gör att uppslutningen kring Kristersson och hans lag rimligen också kommer att vara god. Blir han vald har Ulf Kristersson rimligen ett momentum att förvalta."

"I grunden är det inte så lite absurt att en central fråga när moderaterna väljer partiledare är hur vederbörande förhåller sig till ett annat politiskt parti. Eller än värre - hur han/hon förhåller sig till hur andra partier förhåller sig till ett tredje parti.

Men nu är läget en gång för alla sådant. Och givet det har Kristersson hittat ett anslag som har förutsättningar att bli både förstått och respekterat.

Moderaternas problem upphör inte om Ulf Kristersson blir vald till partiordförande. I samtliga ovan nämnda tre delar står man inför ett mödosamt och långsiktigt arbete.

Men Kristerssons har i alla fall förutsättningarna att leda det arbetet. Det talar starkt för honom."

Svenska Dagbladet


Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast

Bergslagen

I detta seminarium som spelades in den 24 november 2016 behandlas vad urbanisering innebär för Bergslagens kommuner. Var hamnar Bergslagen i globaliseringens tidevarv? Moderator är Lotta Gröning

Arkiv Axess

Serie om tio utvalda program från Ax:son-Johnsonstiftelsens seminarieverksamhet 2015-2016. Tidlösa samtal som ger en bakgrund till aktuella skeenden, exempelvis EU:s kris, amerikansk utrikespolitik, Rysslands aggressioner, den nya tidens propagandakrigföring och det globala klimathotet.

Images of Sweden - Vienna

Historiska och nutida perspektiv från Österrike

Sedan trettioåriga kriget då Gustaf II Adolf beordrade en fullskalig invasion av Tysk-romerska riket har Österrike och Sverige haft nära om än inte alltid vänskapliga relationer.

Global Axess 2016: Geopolitik

Historien visar hur nära sambanden alltid har varit mellan politik och geografi. Hur ser den relationen ut i dag? Står vi inför geopolitikens återkomst? I årets Global Axess-serie möter vi flera framstående forskare som anlägger olika perspektiv på geopolitik i både historisk tid och nutid.

Nobel Center - tillgång eller katastrof?

Med anledning av planerna att uppföra ett Nobelcenter på Blasieholmsudden arrangerar Svenska byggnadsvårdsföreningen och Urban City Research/Ax:son Johnsonstiftelsen, ett öppet seminarium om platsens historia och dess kulturhistoriska värden. Seminariet vänder sig till alla som är intresserade av att veta mer om Blasieholmsudden idag och i framtiden.

Den kungliga trädgården

Susanna Popova samtalar med forskare kring kungliga trädgårdar. Seminarium från Drottningholm, 6 maj 2015.