VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

I korthet

När allt blir utbytbart

Av Catta Neuding

J R R Tolkiens romaner genomsyras av författarens kristna tro och övertygelsen om att man kan förändra världen till det bättre genom att arbeta i det lilla. Han var även en flitig brevskrivare, och många av hans brev har samlats i The Letters of J R R Tolkien.

Här finns bland annat brev till hustrun, deras barn, till vännen C S Lewis, och alla lär oss lite mer om Tolkiens syn på världen.

Ett ämne som Tolkien endast ytligt behandlade i romanerna var faktiskt kärlek. Dock är det betydligt mer frekvent förekommande i breven.

Till en av sina söner skriver han: ”Nearly all marriages, even happy ones, are mistakes: in the sense that almost certainly both partners might have found more suitable mates.”

I dagens samhälle kan nog många känna igen sig i resonemanget. Alternativa familjekonstellationer har genererat begreppet stjärnfamilj i motsats till kärnfamilj. Bonusföräldrar, deltidsmammor och polygama förhållanden har blivit vardag. Känns inte kärleksrelationen klockren har det aldrig varit lättare att söka efter den diffusa själsfrände som förhoppningsvis finns där ute. Sociala medier och dejtingappar finns i mobilen.

Statistiken är ju som bekant tråkig. Ungefär 50 procent av alla äktenskap slutar i skilsmässa. Men beror det på att alla äktenskap, som Tolkien skriver, är misstag?

Prova tanken att vi har blivit lurade någonstans på vägen. Vi lever i ett samhälle där allt är lätt att byta – människor byter jobb vartannat år, mobiltelefoner när den nya modellen kommer och kläder varje säsong. Folk tänker sällan tanken att man kan lämna in en trasig mobil på lagning. Vi har överhuvudtaget ingen träning i att laga det som är trasigt.

Tolkien skriver vidare: ”But the ’real soul-mate’ is the one you are actually married to. In this fallen world, we have as our only guides, prudence, wisdom (rare in youth, too late in age), a clean heart, and fidelity of will.”

I en värld av individualism med fokus på självförverkligande finns det inget som lär oss att gå in i ett förhållande och där ge upp en del av oss själva. Tanken provocerar initialt, men fundera på vad som händer i en kärleksrelation som varar år efter år, där båda parterna har gett upp en del av sig själva till förmån för den andra. Som när det skaver, inte försöker förändra den andra personen.

Det är en av många tankar som gör Tolkien ständigt relevant.

Mest lästa just nu

1) "En perfekt storm" av Magnus Ranstorp

2) Världsförbättrare av Henrik Jönsson

3) Kulturmiljöer utplånas av Birgitta Johansen

4) Klassamhällets försvarare av Håkan Lindgren

5) "Indifferent elitokrati" av Mats Bergstrand

NR 8 2017

Axess Magasin

Är en tidskrift inom området humaniora/samhällsvetenskap och utges av Axess Publishing AB. Tidskriftens målsättning är att fungera som en knutpunkt mellan den akademiska och den publicistiska sfären.

 

Chefredaktör: PJ Anders Linder
Redaktörer: David Andersson, Mats Wiklund, Jan Söderqvist.
Redaktionssekreterare: Katarina O’Nils Franke
Redaktionsråd: Peter Elmlund, Thomas Gür, Peter Luthersson, Nathan Shachar, Louise Belfrage
Ansvarig utgivare: Peter Elmlund

 

För att kontakta redaktionen, mejla redaktionen@axess.se.

...