VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

I korthet

Ett folk av nejsägare

Av Mats Wiklund

Vad utmärker en britt? Efter fem år i London på Financial Times och nu på väg tillbaka till USA hade amerikanen Robert Armstrong slutligen läget klart för sig: ”The British are a pain in the ass. Or arse, if you will.”

Deras envishet och ovilja att ta order närmar sig det otillständigas gräns. Men när man väl inser detta faktum blir kulturen, språket, politiken och de sociala koderna betydligt lättare att tränga igenom.

Armstrong raljerade förstås men kommentarsfältet från brittiska läsare fylldes av uppmuntrande och – förstås – humoristiska utrop. Att inte falla till föga inför auktoriteter är en utmärkande del av nationalkaraktären. Något som olyckligtvis brexit bekräftar.

Utställningen ”I object” på British Museum ansluter sig till Armstrongs hypotes. Och dess kurator, Ian Hislop, kan definitivt anses tala i egen sak. För en chefredaktör i Private Eye måste per definition säga emot (utställningens fullständiga namn lyder också ”I object: Ian Hislop’s search for dissent”). Satirtidningen Private Eye sätter en ära i att rycka bort mattan under alla auktoriteter och har i över femtio år drivit med etablissemang och överhet. Den kan också stoltsera med ett antal scoops – och dithörande ärekränknings- och tryckfrihetsmål – som bekräftar positionen som en av landets viktigaste och mest orädda publikationer.

Hislop har gått till British Museums ansenliga samlingar och presenterar hundra objekt: alltifrån graffiti på babyloniska stentavlor till pussyhats. Det är alltså inte fråga om att satir och uppror skulle vara en renodlad brittisk föreställning.

Utpräglat brittisk är däremot toleransen mot det avvikande: sympatin för the underdog. Eller har varit. En bekant berättade om hur han genom några oförsiktiga formuleringar på nolltid lyckades tömma ett helt vardagsrum. En annan om hur en gammal vänskap som sades upp efter en principdiskussion om brexit.

Allt detta är förstås värt att driva med. Förhoppningsvis finns det också några som ser humorn i det hela.

Mest lästa just nu

1) Regering, förklara dig! av PJ Anders Linder

2) Svenskarnas oväntade ursprung av Axel Odelberg

3) Början på Sverige av Hans-Gunnar Axberger

4) Den som spar han har av Per Tryding

5) En känsla av samhörighet av PM Nilsson

Andra som läst denna
artikel har också läst

1) Skåne ligger före av Svend Dahl

2) För den goda sakens skull av Jörgen Huitfeldt

3) Det är ditt fel av Anders Sundell

4) Den femte drottningen av Carina Burman

5) En princip lever farligt av Björn Hasselgren

NR 8 2018

Axess Magasin

Är en tidskrift inom området humaniora/samhällsvetenskap och utges av Axess Publishing AB. Tidskriftens målsättning är att fungera som en knutpunkt mellan den akademiska och den publicistiska sfären.

 

Chefredaktör: PJ Anders Linder
Redaktörer: David Andersson, Mats Wiklund, Jan Söderqvist.
Redaktionssekreterare: Katarina O’Nils Franke
Redaktionsråd: Peter Elmlund, Thomas Gür, Peter Luthersson, Nathan Shachar, Louise Belfrage
Ansvarig utgivare: Peter Elmlund

 

För att kontakta redaktionen, mejla redaktionen@axess.se.

...