VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Samhälle

Det fungerar inte

Av Anna Brodow Inzaina

Italienska väljare vill ha förändringar men litar inte på politikerna. Kan den italienska populistregeringen driva igenom sitt reformprogram?

Min man och jag har en lägenhet i ett kommunalt hyreshus i Rom. Området där vi bor ligger i den nordöstra delen av staden nära den antika romerska vägen Via Tiburtina. Här i stadens utkant fanns före 1970-talet inte mycket annat än bondgårdar och mindre verkstäder. Några av de gamla gårdarna finns ännu kvar insprängda mellan modernare flerbostadshus.

I denna genuint romerska stadsdel går folket upp tidigt för att ta sig till arbetet. Längs huvudgatan finns flera barer som öppnar redan före klockan sex. Där slinker romaren in och sveper en espresso lika snabbt som baristan skickar fram den över disk. Vanan att umgås i baren både före och efter arbetet är en del av den italienska identiteten.

Vi hade precis lämnat resväskorna innanför dörren när vi skyndade oss ut igen. Klockan var sex på julaftonskvällen och vi hade en halvtimme på oss att handla vår kvällsmat. Hos specerihandlaren köpte vi några ostar, oliver, korvar och bröd. I vinbutiken köpte vi ett utsökt vin och hos marockanerna i frukt- och grönsakshandeln ett kilo ljuvliga apelsiner från Sicilien.

Vi gick i midnattsmässan i kyrkan och undrade över vem som hade tagit Jesusbarnet. Han låg nämligen inte i sin krubba.

Inte visste vi att alla mataffärer i Ponte Mammolo skulle vara stängda hela julhelgen. Och att kollektivtrafiken i Rom skulle stå stilla i flera timmar både på juldagen och annandagen. Även Panorama, en större matvaruhandel några kilometer bort, var stängd. Detta har aldrig tidigare inträffat i Tiburtina, vilket en gemytlig herre boende i området intygade.

Stängningen av butiker och publika transporter under julhelgen kan ha varit en testballong av borgmästaren i Rom, Virginia Raggi som representerar Femstjärnerörelsen. Just nu filar nämligen regeringen som består av populistpartierna Femstjärnerörelsen och La Lega på ett lagförslag som kommer att göra det obligatoriskt för butiksinnehavare att inom ett område turas om att hålla öppet på söndagar och helgdagar. Det är alltså en affärstidslag med återgång till reglerade öppettider.

Självklart är detta inte en fråga som La Lega har drivit, eftersom de är marknadsliberala. Inte heller ville de genomföra den medborgarlön ”reddito di cittadinanza”, som kommer att införas under våren. Det är en reform som främst kommer att gynna medborgare i landets södra landsända, medan La Lega har sitt starkaste fäste i norr. Men de måste visa kompromissvilja för att få igenom egna förslag.

Medborgarlönen är ett tillfälligt stöd som kan komma att omfatta ungefär 5,5 miljoner arbetslösa och personer med låga inkomster. Mottagaren ska ingå ett avtal med Arbetsförmedlingen och vara aktivt arbetssökande eller genom utbildning och social integration göra sig anställningsbar. Det är vad den 33-årige ledaren för Femstjärnerörelsen och ministern för ekonomisk utveckling och arbetsmarknadsfrågor Luigi di Maio kallar ”anti-soffnormen”. Missbruk av stödet beivras och straffas med böter eller fängelse.

Italien som fram till nu inte har haft en fungerande arbetsförmedling ska på kort tid anställa 6 000 handläggare eller ”navigators” och skapa ett system för administration och kontroll. Utbetalningarna ska börja göras i april.

Nationalistiska la lega har velat försäkra sig om att medborgarlönen går till italienare och inte delas ut frikostigt till landets alla migranter, irreguljära eller med uppehållstillstånd. Den sökande måste därför ha varit bosatt i landet i minst tio år, varav de två senaste kontinuerligt för att komma ifråga.

Under de tre veckor vi vistades i Rom köpte jag dagligen två dagstidningar. Roms sopproblem var ett återkommande ämne under jul- och nyårshelgen. Nere på gatan såg jag hur sopberget växte runt de redan överfulla containrarna. De tömdes inte förrän efter trettonhelgen.

Borgmästare Raggi har blivit utpekad som ansvarig för sopskandalen. Försöket att införa en modell för sophämtning där soporna först källsorteras och hämtas vid porten eller i närområdet fungerar inte. AMA som hanterar sophantering och renhållning i Rom får för lite resurser och har för få anställda. Men renhållningen saboteras också av människors låga förtroende för systemet. Soporna blandas eller kastas i fel behållare. Till Raggis försvar framförs att de andra partierna inte har sopat framför egen dörr när de kritiserar henne – problemet är gammalt.

En annan följetong har varit flyktingkrisen och alla de migranter som räddats utanför Libyens kust men nekats gå i land i italienska hamnar. Stort sett dagligen var Matteo Salvini på tidningarnas förstasidor. Den 45-årige ledaren för La Lega som är inrikesminister i den nya regeringen har hårdnackat vägrat att ta emot migranterna. Hamnarna är stängda, dundrar han på i versaler och med utropstecken på Twitter.

La Lega var tidigare ett litet högerpopulistiskt parti som ville göra norra Italien självständigt från resten av Italien. Nu har de bytt taktik och vänder sig till hela Italien med sitt budskap. De har också bytt namn från Lega Nord till La Lega. Partiet går starkt framåt i opinionen, inte minst tack vare Matteo Salvini som framstår som en handlingens man. Migrationen har blivit La Legas viktigaste fråga vid sidan av en reformering av pensionssystemet.

Sedan valet ifjol har stödet för La Lega nästan fördubblats. I valet till Europaparlamentet i maj är prognosen att den nationalistiska högern kommer att gå starkt framåt – som i resten av Europa. Det Lega har gemensamt med Femstjärnerörelsen är kritiken mot EU. Ingen av dem vill gå ur EU men de vill reformera EU i grunden. Europa kommer i så fall inte att bli detsamma. 

Mest lästa just nu

1) En kapitulation av Mats Bergstrand

2) Den nya klasspolitiken av Malcom Kyeyune

3) Ett nytt tonläge av Fredrik Erixon

4) Helt oromantiskt av Anders Mathlein

5) Vänstern sviker när det gäller av Paulina Neuding

NR 2 2019

Axess Magasin

Är en tidskrift inom området humaniora/samhällsvetenskap och utges av Axess Publishing AB. Tidskriftens målsättning är att fungera som en knutpunkt mellan den akademiska och den publicistiska sfären.

 

Chefredaktör: PJ Anders Linder
Redaktörer: David Andersson, Mats Wiklund, Jan Söderqvist.
Redaktionssekreterare: Katarina O’Nils Franke
Redaktionsråd: Peter Elmlund, Thomas Gür, Peter Luthersson, Nathan Shachar, Louise Belfrage
Ansvarig utgivare: Peter Elmlund

 

För att kontakta redaktionen, mejla redaktionen@axess.se.

...