VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

I korthet

Filosofen på tv

Av David Andersson

Bryan Magee, som nyligen avled vid 89 års ålder, var en mångsidig person. Han var författare, tv-producent och politiker, under flera år satt han i brittiska underhuset för Labour.

Han älskade teater och klassisk musik, i synnerhet Wagner, som han skrev två böcker om.

Särskilt brann han för de stora filosofiska frågorna, vilket blir tydligt i hans fina självbiografiska bok En filosofs bekännelser (1997, i svensk översättning av Hans Berggren). Där beskriver Magee hur han redan som barn började grubbla över problemen om tidens och rummets natur.

Den tänkare som hade störst betydelse för honom var nog Schopenhauer, som han skrev en uppmärksammad bok om. Bland 1900-talets filosofer ansåg Magee att Wittgenstein, Heidegger, Russell och Popper var de främsta. Med den sistnämnde blev han nära vän. Detta hindrar dock inte Magee från att också beskriva hans negativa sidor: Karl Popper var mycket egocentrisk och hade svårt att tåla kritik och överhuvudtaget andra åsikter än sina egna. Denna hållning stod i kontrast till den liberalism han i teorin var anhängare av. Popper fick öknamnet ”den totalitäre liberalen”, men det gör inte hans bok Det öppna samhället och dess fiender mindre väsentlig.

Bryan Magee publicerade en liten bok om Popper (som också finns på svenska). Därefter erbjöds han att göra en tv-dokumentär i BBC om honom. Magee fick då idén att istället göra en tv-serie med olika filosofer. Serien, som sändes 1978, fick namnet Men ofIdeas och innehåller intervjuer med bland andra Isaiah Berlin, Chomsky, Quine, Searle och Marcuse. År 1987 kom uppföljaren The Great Philosophers, som utgörs av intervjuer med experter på de stora filosoferna från Platon till Wittgenstein. Serien har blivit en tv-klassiker och bland annat visats på Axess TV. Men ofIdeas och The Great Philosophers finns också som böcker.

Det finns all anledning att läsa eller titta på dessa intervjuer, förutom all filosofi man lär sig visar de på potentialen i seriösa, folkbildande tv-program. Magee, som inte var någon anhängare av falsk blygsamhet, skriver i En filosofs bekännelser om det stora gensvaret: ”Då programmen sändes blev jag flera gånger om dagen hejdad på gatan, på tunnelbanestationer, i butiker, restauranger och teaterfoajéer [. . .] Många sade att det var de bästa tv-program de hade sett.”

Mest lästa just nu

1) Sanningen svider av Jörgen Huitfeldt

2) Men man vänjer sig av Wilhelm Agrell

3) Hoten vi måste möta av Karlis Neretnieks

4) En svensk intifada av Annika Borg

5) Återvänd till det gamla av Adam Cwejman

NR 6 2019

Axess Magasin

Är en tidskrift inom området humaniora/samhällsvetenskap och utges av Axess Publishing AB. Tidskriftens målsättning är att fungera som en knutpunkt mellan den akademiska och den publicistiska sfären.

 

Chefredaktör: PJ Anders Linder
Redaktörer: David Andersson, Mats Wiklund, Jan Söderqvist.
Redaktionssekreterare: Katarina O’Nils Franke
Redaktionsråd: Peter Elmlund, Thomas Gür, Peter Luthersson, Nathan Shachar, Louise Belfrage
Ansvarig utgivare: Peter Elmlund

 

För att kontakta redaktionen, mejla redaktionen@axess.se.

...