VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

I korthet

Djurälskande författare

Av Charlotta E Lindell

Djurlivet är rikt i kända författares liv och verk. William Faulkner hade flera jakthundar under sin livstid medan Iris Murdochs hade katt.

Karen Blixen höll sig med en uggla och lord Byron med en björn, som han införskaffade när det stod klart att det inte var tillåtet att ha hund med sig när han skulle läsa vid Cambridge.

Om detta och mycket mer berättar Alex Johnson i sin bok Edward Lear and the Pussycat. Famous Writers and Their Pets (British Library). Han har på svenska tidigare utkommit med Bokhyllor (2012). Hur stor del har då egentligen författares husdjur i husses eller mattes arbete?

”Somliga har en direkteffekt och dyker upp i böcker som ägaren skriver, som Darwins hundar och Dickens korp. Andra sätter fart på författandets kreativa process genom sin blotta närvaro. Tillvaron för författare går ofta mycket upp och ner och husdjur kan ge stabilitet och lugn. De fungerar som den kreativa orkanens öga”, säger Alex Johnson.

Dickens hade många olika sorters djur. Mest berömd är korpen Grip som skrevs in i Barnaby Rudge (1841). Dickens valde just korpen som motvikt till den enfaldige huvudpersonen i sin historiska roman. När den ursprunglige Grip dog skaffade Dickens en ny korp – som fick heta Grip även den. Så småningom efterträddes den av en tredje med samma namn. När den förste dog lät husse stoppa upp honom och hade sedan korpen i en bur hemma fram till det att han själv dog 1870. Till Dickens ära har Towern i London alltid en korp med namnet Grip och har så än idag.

William Faulkners hundar blev inte lika kända. Men i Edward Lear and the Pussycat får vi läsa om Pete, som blev påkörd och dödad i en smitningsolycka. En tid efteråt, 1946, skrev Faulkner en artikel i Oxford Eagle om sin älskade hund. Fokus i texten låg på Petes livsglädje.

Vilken slutsats har Alex Johnson kommit fram till vad gäller författarskap och husdjur? ”Det kan förvisso vara bra att vara koncentrerad på sitt arbete, men djur påminner sina ägare om att skrivande inte är allt. Det är viktigt att njuta av livet också – och det kan i sin tur göra en författare ännu bättre på sitt yrke”, säger han.

Mest lästa just nu

1) De upplystas intolerans av Svend Dahl

2) Den orättvisa skönheten av Katarina Barrling

3) Så illa är det inte av Peter Santesson

4) Känslostorm av Jonathan Rauch

5) Boris Johnson har mer än brexit i kikaren av PJ Anders Linder

Andra som läst denna
artikel har också läst

1) De upplystas intolerans av Svend Dahl

2) Poesiprofetior av Tommy Olofsson

3) Boris Johnson har mer än brexit i kikaren av PJ Anders Linder

4) Den orättvisa skönheten av Katarina Barrling

5) Känslostorm av Jonathan Rauch

NR 9 2019

Axess Magasin

Är en tidskrift inom området humaniora/samhällsvetenskap och utges av Axess Publishing AB. Tidskriftens målsättning är att fungera som en knutpunkt mellan den akademiska och den publicistiska sfären.

 

Chefredaktör: PJ Anders Linder
Redaktörer: David Andersson, Mats Wiklund, Jan Söderqvist.
Redaktionssekreterare: Katarina O’Nils Franke
Redaktionsråd: Peter Elmlund, Thomas Gür, Peter Luthersson, Nathan Shachar, Louise Belfrage
Ansvarig utgivare: Peter Elmlund

 

För att kontakta redaktionen, mejla redaktionen@axess.se.

...