VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

I korthet

Måste du ljuga så dåligt?

Av Wilhelm Behrman

”Det var lättnad och glädje över att denna historiska händelse verkligen ägde rum.” Så beskrev Gudrun Schyman i en radiointervju i höstas de känslor som rådde i vänsterpartiet kommunisterna när muren föll 1989. Lättnad och glädje.

Jag vet, man fylls av värme och beundran inför detta mästerstycke av ogenerad historieförfalskning. Men efter det infinner sig hos mig också en migränliknande frustration: Varför kan människan inte ljuga lite bättre? Och det där tänker jag ofta nu för tiden: Jag förebrår dig inte att du ljuger, men måste du förolämpa min intelligens? Måste du ljuga så dåligt? Ska jag behöva tala om för dig hur du ska säga?

Ingen skugga över vikingasjukan, det var ett desperat grepp (sic) i ett desperat läge och antagligen den roligaste undanflykten i undanflykternas historia. Möjligen i konkurrens med när Ygeman inte lyckades hitta en lämplig lokal för att informera Löfven om transportstyrelseskandalen.

Då är det mer irriterande med den där ambulansförarbrigaden vi exporterade till Islamiska staten. Jag begriper ju att de inte vill erkänna sina egna våldsorgier, men snälla säg inte: ”Jag såg inget sånt, jag körde bara ambulans.” Säg: ”Ja det var fruktansvärt, jag satt och bölade över ambulansratten och längtade hem varenda sekund.” Och när svärmodern till en avliden nordisk kändis-jihadist får frågan om hon är radikaliserad och svarar att hon inte vet vad radikaliserad betyder, då vill jag bara som en förtvivlad pressekreterare rusa fram och säga nej nej nej, terror-mormor, säg inte så! Säg något i stil med: ”Aldrig i livet! Jag har sett många radikaliserade människor och de står för allt jag avskyr!” Jag påstår inte att någon skulle tro dig men du skulle i alla fall inte locka till lika många glada skratt. Lärde de er ingenting i den där domedagssekten?

Ta avstånd, det är tricket. Svenska ministrar har också svårt med det där. När Morgan Johansson tog del av nyheten om Brås tendentiösa beställningsforskning borde han naturligtvis ha spelat upprörd: ”Va?! Vad är det ni säger? Kan jag inte lita på mina myndigheters opartiskhet?!” Istället kör han linjen att så där är det inte alls och förresten är rapporten jättedåligt skriven. Ja, eller hur Morgan? Statistisk analys och metodologi har du ju alltid varit pedantiskt intresserad av.

Peter Hultqvist har sin egen variant. Gång på gång fastslår han högtidligt att socialdemokraterna är garanten för en återupprustning av försvaret, de brinner av iver att äntligen skapa en livsduglig krigsmakt och är beredda att betala vad som krävs. Och så spricker försvarsberedningen för att sossarna inte vill lova något. Fast JÖK-gänget lyckas ändå krysta fram en uppgörelse – och så visar det sig att Hultqvist inte ville värdesäkra anslagshöjningarna. Och så smusslar han in en neddragning av de försvarsanställda med 1 000 personer i regleringsbrevet … Det är som när ens nikotinberoende släkting triumferande förklarar sig rökfri och familjen ständigt hittar nya paket Prince i hans strumplåda. Lura oss, gör det, men gör det inte så ohyggligt taffligt.

Mest lästa just nu

1) Sanningen svider av Jörgen Huitfeldt

2) Men man vänjer sig av Wilhelm Agrell

3) Hoten vi måste möta av Karlis Neretnieks

4) En svensk intifada av Annika Borg

5) Återvänd till det gamla av Adam Cwejman

NR 1 2020

Axess Magasin

Är en tidskrift inom området humaniora/samhällsvetenskap och utges av Axess Publishing AB. Tidskriftens målsättning är att fungera som en knutpunkt mellan den akademiska och den publicistiska sfären.

 

Chefredaktör: PJ Anders Linder
Redaktörer: David Andersson, Mats Wiklund, Jan Söderqvist.
Redaktionssekreterare: Katarina O’Nils Franke
Redaktionsråd: Peter Elmlund, Thomas Gür, Peter Luthersson, Nathan Shachar, Louise Belfrage
Ansvarig utgivare: Peter Elmlund

 

För att kontakta redaktionen, mejla redaktionen@axess.se.

...