VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Civilisation

Lunch med påven

Av Charlotta E Lindell

Weidenfeld & Nicholson har under efterkrigstiden gett ut många viktiga fackböcker. Fortfarande prioriterar man verk om historia och främmande kulturer.

I mer än sjuttio år har kvalitet, upplysning, vetenskap och kunskap stått i centrum för det anrika tongivande bokförlaget Weidenfeld & Nicholsons utgivning i London. Vad är det för typ av titlar som efterfrågas mest nu?

– Idédrivna böcker med starkt berättande. Fascinationen för historia och andra kulturer är stor. Skickliga författare som återskapar en värld som man vill veta mer om står högt i kurs, säger Alan Samson, förlagschef och styrelseordförande på Weidenfeld & Nicolson och en av de mest framträdande profilerna i den brittiska bokbranschen. Han nämner förlagets Jerusalem av Simon Sebag Montefiore som ett sådant exempel. Han lyfter också fram Sidenvägarna. En ny världshistoria av Peter Frankopan, professor i global historia vid Oxford University.

– Tyvärr är det Bloomsbury och inte vi som har gett ut den. Jag önskar att det var vår bok, för den är fantastisk.

En mästare inom genren som är en Weidenfeld & Nicolson-författare är militärhistorikern Antony Beevor. Han är mitt uppe i arbetet med att skriva en ny bok. ”Antony brukar ta tre år på sig att färdigställa en bok så det dröjer innan den kommer ut”, säger Samson, som inte vill avslöja mer än att den handlar om Ryssland.

– Det är alltid viktigt att ge ut fackböcker om samhälle, politik och historia. Men frågan är om det någonsin har varit mer angeläget än nu. Vi lever i en galen värld med fakenews och politiska oroligheter.

Grundarna av londonförlaget var den judiske George Weidenfeld – som flydde från Wien till England i samband med Tysklands annektering av Österrike 1938 – och Nigel Nicolson, brittisk författare och konservativ politiker, son till den berömda diplomaten och Labourpolitikern Harold Nicolson och aristokraten och författaren Vita Sackville-West. Flera judar startade förlag i London efter andra världskriget – André Deutsch, Bela Horowitz (Phaidon) och Walter Neurath (Thames & Hudson). De förändrade den brittiska förlagsvärlden och gav ut titlar som förmodligen inte hade kommit ut annars.

Två av de första böcker som W & N publicerade var skrivna av Benito Mussolini och Hitlers ekonomiminister Hjalmar Schacht. Med tanke på Weidenfelds bakgrund förvånade detta många. ”George var mån om att lyfta fram historiska dokument som var obestridliga bevis mot naziregimen”, säger Alan Samson.

De som har träffat George Weidenfeld beskriver honom som en beläst person, med utstrålning och pondus – och alltid orädd. Utan honom hade inte Vladimir Nabokovs Lolita publicerats i Storbritannien så tidigt som den gjorde, redan 1959.

– Det krävdes stort mod att ge ut Lolita. George och Nigel riskerade att förlora allt, säger Alan Samson.

Den konservative Nigel Nicolson blev först smått chockerad när Weidenfeld föreslog att de skulle ge ut Lolita, det fanns en klar risk att förlaget skulle bli stämt för att publicera pornografi. Nicholson gick dock med på att trycka ett antal provexemplar. Romanen skulle snart visa sig vara ett lyckokast. När Weidenfeld blickade tillbaka på förlagets utgivning betraktade han Lolita, tillsammans med Isaiah Berlins The Hedgehog and the Fox (1953) och James D Watsons The Double Helix (1968, i svensk översättning Den dubbla spiralen), som de titlar han var mest stolt över.

Förläggarnas stora kontaktnät var betydelsefullt. När Weidenfeld & Nicolson grundades 1949 hölls en stor invigningsfest på exklusiva Browns Hotel i stadsdelen Mayfair i London. På plats fanns alla som var något i litterära och akademiska kretsar, som till exempel George Orwell, Somerset Maugham, och Peter Ustinov. Nigel Nicolson hade ovärderliga kontakter och kunde öppna dörrar som annars hade varit stängda för den judiske immigranten Weidenfeld.

Weidenfeld gav senare ut böcker av presidenter och premiärministrar, och även av Johannes Paulus II. Vid ett tillfälle berättade Weidenfeld för Alan Samson att han hade varit inbjuden till lunch hos påven. Samson tog för givet att det var i samband med ett större evenemang med flera gäster – men det visade sig att paret Weidenfeld vid åtskilliga tillfällen varit bjudna till påvens sommarställe som de enda gästerna. Weidenfeld hade ett rykte om sig att vara ett societetslejon som drack champagne och skröt om vilka han kände.

– Inget kunde vara mer fel, säger Alan Samson. För det första så drack han ingen alkohol och för det andra så var det sällan han yppade något om sina berömda vänner.

Samson har arbetat i förlagsvärlden i över fyrtio år. Till W & N kom han 2003. George Weidenfeld lärde han emellertid känna redan i början av sin karriär i bokbranschen. Weidenfeld blev hans mentor och skulle förbli så livet ut.

Samson är mån om att W & N ska drivas vidare i grundarnas anda. George Weidenfeld förstod att följa med i utvecklingen och 1992 såldes förlaget till den stora förlagsgruppen Orion och fyra år senare till Hachette Livre. För snart sex år sedan lämnade man kontoret i Covent Garden och flyttade till större lokaler i Embankment vid Themsen, en flytt som inte bara rev upp damm utan också oväntade guldkorn.

I arkivet hittade man korrespondens mellan George Weidenfeld och storheter som Henry James, Vladimir Nabokov och Joseph Heller. Där fanns också tidigare aldrig publicerade brev och andra dokument som tillhört Winston Churchill. I arkivet finns även material som har tillhört Churchills officiella levnadstecknare, historieprofessorn Martin Gilbert. Han fick ta över ansvaret för Churchills alla miljontals dokument efter sonen Randolph. Premiärminister Anthony Edens hustru Clarissa var för övrigt anställd på W & N i början av dess verksamhet.

Förlagets dokument rörande berömdheter som de Gaulle, Evelyn Waugh, Saul Bellow och en mängd andra kända namn är överhuvudtaget unikt. Det är nu omhändertaget av Princeton University i USA.

Nigel Nicolson dog 2004 hemma på Sissinghurst Castle i sydöstra England. Innan dess författade han en omtalad självbiografisk bok om sina bisexuella föräldrars liv och leverne – Porträtt av ett äktenskap, som kom ut 1973 i original och på svenska i översättning av Magnus K:son Lindberg året efter. Släkthistorien har också skildrats i Nigels dotter Juliet Nicolsons bok A House Full ofDaughters. A Memoirof Seven Generations (2016).

George Weidenfeld levde ända fram till 2016. Han var sionist och ligger begravd på Olivberget i Jerusalem.

– George blev 96 och arbetade i princip ända in i det sista. Vi hade rummen bredvid varandra och diskuterade all utgivning, säger Alan Samson.

Minnesstunden för Weidenfeld ägde rum den 24 juni 2016, dagen efter det att resultatet av brexitomröstningen kom.

– George var en stor Europavän. Jag är glad att han slapp uppleva dagen då det stod klart att Storbritannien ska lämna EU, säger Samson, som betonar att Weidenfeld & Nicolson är ett internationellt förlag och inte ett brittiskt. Översättningar från olika språk som ryska och spanska ligger i förlagets dna.

Mest lästa just nu

1) Svårt att skildra svältdöden av Erik W Larsson

2) Till kunskapens försvar av Inger Enkvist

3) En samvetsfråga av Susanne Wigorts Yngvesson

4) Kortformernas kamp av Tommy Olofsson

5) Bygget skakar av Patrik Oksanen

Andra som läst denna
artikel har också läst

1) Svårt att skildra svältdöden av Erik W Larsson

2) En samvetsfråga av Susanne Wigorts Yngvesson

3) Makten bakom tronen av Cecilia Nikpay

4) Med skuld i ryggsäcken av Mikael Timm

5) I öppna hyllors landskap av Johan Sundeen

NR 6 2020

Axess Magasin

Är en tidskrift inom området humaniora/samhällsvetenskap och utges av Axess Publishing AB. Tidskriftens målsättning är att fungera som en knutpunkt mellan den akademiska och den publicistiska sfären.

 

Chefredaktör: PJ Anders Linder
Redaktörer: David Andersson, Mats Wiklund, Jan Söderqvist.
Redaktionssekreterare: Katarina O’Nils Franke
Redaktionsråd: Peter Elmlund, Thomas Gür, Peter Luthersson, Nathan Shachar, Louise Belfrage
Ansvarig utgivare: Peter Elmlund

 

För att kontakta redaktionen, mejla redaktionen@axess.se.

...