VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

NR 6 2016TEMA: Kampen om kartan

Ladda hem som PDF plus

Tema

En dålig förlorare

Ryssland har aldrig gett upp sina geopolitiska intressen. Självbilden är fortfarande att man är ett land som måste skydda och utvidga sitt territorium.

En ny och farlig tid

Den amerikanske statsvetaren Walter Russell Mead konstaterar att nya aktörer utmanar och underminerar USA:s globala inflytande. Men historien visar att det är svårt för politiker att dra rätt slutsatser i real tid.

Staten gör comeback

När EU, Nato och FN misslyckas med att upprätthålla säkerhet och stabilitet vänds åter blicken mot nationalstaten. Samtidigt utmanas den internationella ordningen alltmer av stater som Ryssland, Kina och Iran.

Stormvarning i Stilla havet

Östasiens ekonomiska och politiska utveckling blir allt viktigare för global stabilitet. Men nationalistisk retorik och historiska rivaliteter riskerar att leda till militär konfrontation.

Vems hav är det?

Nordens och Baltikums säkerhetspolitiska intressen är nu gemensamma. Ryssland ser detta som ett hot som måste neutraliseras.

Ledare

Ursäkta oss, förlåt förlåt

Offentliga ursäkter har blivit en lika populär som plågsam genre. Om det inte är individer som rullar sig som pudlar i stoftet för att de råkat säga vad de tänker, så är det mellanchefer som ödmjukar sig på grund av "bristande rutiner" eller för att avståndet har visat sig olämpligt stort mellan vardagens praktik och den "värdegrund" man satt på pränt med hjälp av idogt konfererande. En särskild variant är politiska ledare som prosternerar sig och ber om ursäkt för i och för sig reella övergrepp, som dock genomförts långt innan politikern var född och kunde lastas för det skedda.

Samhälle

Det svårspelade kvinnokortet

När Hillary Clinton nominerades till demokraternas presidentkandidat i somras var hon noga med att i sina första ord lyfta fram att nomineringen var historisk. Ikväll har vi nått en milstolpe på vår väg mot ett mer perfekt samhälle, för första gången har en kvinna blivit nominerad, sa Clinton.

Enpartistaten begär förtroende

Kina satsar stort och långsiktigt på att påverka internationell opinion. I det ökade nyhetsflödet blir det svårt att veta vad som är nyheter eller manipulation.

Ett kärt återseende

En gång för alltför många år sedan greps jag och några kamrater av stark övertygelse om att cricket var sporten för oss, men den var föga utvecklad på vår småländska hemmaplan och det fanns inget internet där man snabbt kunde få fram en e-postadress. Till sist hittade jag en klubb i Skåne i postgirokatalogen (!), satte in några kronor och skrev på talongen att vi ville lära oss spela.

Kampen om nationen

Den växande hindunationalistiska rörelsen ifrågasätter muslimers och kristnas hemortsrätt i Indien. En kraftmätning pågår om nationens självbild.

Medier i kris och krig

Stormarna kring de svenska mediehusen tilltar i styrka. Dagstidningarna blir aldrig mer sig lika.

Pennan är hans vapen

Barack Obama rundar trilskande politiker med metoder som riskerar att försvaga den demokratiska processen.

Var ligger mörkrets tyngdpunkt?

Under de långa varma kaukasiska nätterna, till tonerna av gathundars ursinniga skall och syrsors ihärdiga gnissel, inväntar jag gryningens skörd av nyhetsnotiser. Kuppförsök i ännu ett grannland, med åtföljande utrensningar? Ny rysk offensiv i östra Ukraina? Mer eller mindre tvetydiga dödshot från Trump mot Clinton i den amerikanska presidentvalskampanjen? Litet, stort eller mittemellan terrordåd i Europa?

Åke gillar kräftor

För nästan trettio år sedan blev jag chef på Liberala Nyhetsbyrån, riksdagsredaktion för den liberala landsortspressen. Jag fick snabbt klart för mig att det ekonomiska läget var prekärt. Alternativet var att antingen sparka en journalist eller att höja avgifterna. Det ena var olämpligt, det andra omöjligt. En tredje möjlighet slog mig: ring Bo.

Frizon

En fråga om värderingar

Ekonomiska klyftor räcker inte som förklaring till intolerans och vurm för starka ledare. Invandringsfientlighet och auktoritära impulser aktiveras också av den urbana elitens värderingar och stöd för mångkulturalism.

Hopp om livet

Att bevara frysta kroppar i hopp om att i en framtid återställa dem till fullt liv avfärdas allmänt som ovetenskapligt och science fiction. Trots det satsas både pengar och forskning på kryonik. Drömmen om ett evigt liv vägrar att dö.

Opinion

Utbud utan efterfrågan

Utan ett gott företagsklimat riskerar flyktingars utanförskap att permanentas. Men med rätt reformer kan sysselsättningen bland utlandsfödda höjas och politiken bli mer kostnadseffektiv.

Tradition

Kvinnan på vinden

I år är det 200 år sedan Charlotte Brontë föddes. Länge trodde man att hon och hennes systrar levde isolerade i sin by, men senare forskning har nyanserat bilden.

Civilisation

Ceremoniernas betydelse

De religiösa myterna är inga vetenskapliga teorier. Men de är knappast heller poetiska metaforer, som K G Hammar hävdar i en aktuell bok.

Den sege doktorn

Hjalmar Söderbergs roman Doktor Glas har de senaste åren gett upphov till många omdiktningar och teateruppsättningar.

Den svarta kvadraten avslöjad

Nyligen genomfördes en röntgenundersökning av Malevitjs målning Den svarta kvadraten. Resultatet är sensationellt.

Kanoniserad rebell

Tidskriften Les Temps Modernes ägnade nyligen ett specialnummer åt Antonin Artaud. Den kontroversielle författaren är nu en del av det franska kulturarvet.

Motgift mot populismen

Bastiats Ekonomiska sofismer, som nyligen kom på svenska, är en underhållande plädering för frihandelns betydelse.

På ständig jakt efter klanen

Uppväxten i frikyrkan har djupt präglat mig. För att inte tala om uppbrottet därifrån. Det senare har skapat ett hål i själen. Att lämna en gemenskap gör ont. Det är oändligt svårt att lämna det som format en, alla människor, alla beroenden.

Recension

Arten som pratar

Många djurarter samarbetar, men människan uppvisar fler former av samarbete än alla andra arter. Under evolutionen av Homo sapiens har vi skaffat oss ett antal olika verktyg för samarbete - där språket förmodligen är det kraftfullaste. En central fråga är varför bara människan har utvecklat dessa sociala verktyg.

Den allvarsamma tankeleken

Dagen efter terrordådet i Nice i juli, då 84 människor kördes ihjäl av en lastbil, höll Nationella frontens ledare Marine Le Pen ett tal. Hon anklagade alla franska regeringar som styrt i närtid, höger som vänster, för att inte ha vidtagit tillräckliga åtgärder för att skydda befolkningen från terrorattentat och talade om behovet av en ny säkerhetsapparat med omfattande befogenheter för att "utradera den islamiska fundamentalismen".

Djungelvrålets estetik

I sin film Manhattan funderar Woody Allen på vad som kan tänkas göra livet värt att leva. Bland det som kvalar in nämner han Louis Armstrongs solo i Potato Head Blues från 1928. I sin bok The Meaning of Life. A Very Short Introduction kommer den framstående litteraturvetaren Terry Eagleton fram till att meningen med livet är som att spela i ett jazzband: en strukturerad men ändå fri konversation mellan likar.

Existens på lokal

I sina innehållsrika memoarer berättar Simone de Beauvoir om en episod som inträffade 1933 och som kanske kan sägas beteckna födelsen av en ny filosofi i Frankrike. Hon själv hade tillsammans med livskamraten Jean-Paul Sartre och Sartres gamle skolkamrat Raymond Aron en kväll gått till restaurangen Bec de Gaz på rue Montparnasse. De hade beställt huset specialitet, aprikoscocktails:

Grönt och brunt

Den gröne politikern Alexander Van der Bellen valdes till president i Österrike i slutet av maj. Efter att konstitutionsdomstolen har konstaterat att valets genomförande uppvisade betydande brister, kommer den andra avgörande omgången att göras om i början av oktober. Problemet var inte fusk och korruption, men väl ett alltför ofta förekommande slarv och bristande respekt för de regler som styr österrikska val, inte minst vid räkningen av rösterna. Van der Bellens roll i landets historia kan bli en helt annan än den hans anhängare väntade sig efter vårens seger med endast 30 000 röster.

Gör om, gör rätt

En människa har idag större möjligheter än någonsin att ömsa identitet eller växla mellan olika karaktärer, personligheter samt kön på internets alla kanaler, webbsidor, chattrum, sociala fora som Facebook och via sofistikerade mjukvaruprogram för redigering av bilder eller texter.

Kan själv

I slutet av boken Gud till behag - en krönika över en familjs öden under 1900-talet av den franske författaren Jean d'Ormesson - finns en lista på personer, valda till synes litet på måfå ur världshistorien, där vissa beskrivs som vänner och andra som fiender till familjen.

Knivigt gränsfall

Polacker skryter ofta med att vara världens mest pålitliga antikommunister. När Berlinmuren föll hade Polen redan i några månader praktiserat parlamentarism och styrdes av Tadeusz Mazowiecki, Östeuropas förste demokratiskt valde premiärminister.

Motsägelsernas monark

Det är den 21 maj 1981. Frankrike har knappt hämtat sig efter valresultatet några dagar tidigare. För många är det ett glädjebesked, för andra en chock. Vänstern har kommit till makten och femte republiken har fått sin första socialistiska president. Nu ska han installeras. En officiell överlämning äger rum i Élyséepalatset med den avgående presidenten Valéry Giscard d'Estaing. Men för François Mitterrand utspelar sig huvudakten på stadens scen.

Sanningen om sanningen

Det är en nåd att läsa Marilynne Robinson. Som få förmår hon förmedla livskänsla, emellanåt med rent andaktsfull klarsyn på tillvaron och våra förutsättningar, i skimrande, lågmälda berättelser. Den som läst en eller flera delar av trilogin som inleds med romanen Gilead vet vad som menas.

Stormen och vreden

Hur man ser på Martin Luther, munken som spikade upp sina kritiska teser på en tysk kyrkport för ganska precis 500 år sedan, beror i hög grad på varifrån man tittar. Barbro Eberan konstaterar att det annalkande jubileet innebär en ymnig bokutgivning samt ett och annat nytt perspektiv.

Trumpetstötar i mörkret

Det var en verkligt omskakande händelse. De två svarta hålen långt ut i rymden hade snurrat runt varandra under lång tid. De var tunga som flera tiotal solar men inte större än några mil i radie. De gjorde verkligen skäl för benämningen svarta hål: de var så kompakta att inget ljus alls kunde komma ut från dem. I sin snabba inbördes dans gav de ifrån sig ett svagt hummande.

I korthet

Jag minns min hembygd

De gamla hembygdsföreningarna bleknar bredvid en speciell sorts forum på Facebook, "Du vet att du är från N-stad", som finns i många uppsättningar för olika städer.

Kommentar

"En förolämpning"

Fredrik Johanssons hetsiga uppgörelse med min politiska idéhistoria "Från Platon till kriget mot terrorismen" (Axess 4/16) förtjänar inte ett svar i samma tonläge utan enbart några korta, sakliga kommentarer.

Samtiden

Dumburken

Det vore mig förmätet att recensera sommaren. Men en observation man möjligen kan göra är att den mediala rötmånaden kommit av sig. Från det att britterna bestämde sig för att lämna EU så har det dammat på ordentligt. En närmast obeskrivlig flod av elände. Terrordåd. Olyckor. Eldsvådor. Drunknande flyktingar. Mördade 85-åriga präster. Ett besinningslöst elände.

NR 6 2016

Axess Magasin

Är en tidskrift inom området humaniora/samhällsvetenskap och utges av Axess Publishing AB. Tidskriftens målsättning är att fungera som en knutpunkt mellan den akademiska och den publicistiska sfären.

 

Chefredaktör: PJ Anders Linder
Redaktörer: David Andersson, Mats Wiklund, Jan Söderqvist.
Redaktionssekreterare: Katarina O’Nils Franke
Redaktionsråd: Peter Elmlund, Thomas Gür, Peter Luthersson, Nathan Shachar, Louise Belfrage
Ansvarig utgivare: Peter Elmlund

 

För att kontakta redaktionen, mejla redaktionen@axess.se.

...