VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

NR 1 2017TEMA: Arvet efter Luther

Ladda hem som PDF plus

Tema

Evangeliet glöms

Svenska kyrkan håller inte isär det värdsliga och det andliga. Rättfärdiga ledare glömmer att också de är syndare. Detta är en kyrka som fjärmar sig från arvet från Luther.

Gatlopp för Luther

Protestantismens ideal formade den sekulära och statsindividualistiska svenska modellen. Det är därför lättare att hitta Luther i samhället i stort än i kyrkan.

Han förändrade världen

Reformationens utveckling berodde till stor del på Luthers personlighet, kompromisslösa doktrin och hårdföra debattmetoder. I sin färska bok Martin Luther. Renegade and Prophet målar Lyndal Roper ett starkt och mångfasetterat porträtt av reformatorn.

Luther bakom allt

Inget annat land är som Sverige en skapelse av Luther och lutherdomen. Luthers lära är omöjlig att skilja från svenskheten själv.

Ledare

Nattvandrandet tar fart

I mitten av januari hamnade ABF Sollefteå plötsligt i det mediala rampljuset. Efter beslutet att stänga Sollefteå BB hade föreningen nämligen bestämt sig för att erbjuda bygdens blivande föräldrar en studiecirkel i "bilförlossning", så att de skulle bli lite mindre oroliga inför att så småningom köra den ansenliga sträckan till BB i Sundsvall eller Örnsköldsvik.

Samhälle

Inga pappas pojkar

40 procent av vd:ar för de största svenska företagen födda på 1940-talet växte upp i arbetarhem. Idag är medelklassen rekryteringsbas.

Islam på franska ben

En rapport visar att en fjärdedel av Frankrikes muslimer står utanför samhällsgemenskapen och är mottaglig för islamistisk propaganda. Lösningen ligger i att ansluta islam till republikens principer.

Satsa på eliten

Humaniora behöver inte mer pengar. Satsa istället på höga krav och färre studenter.

Varde mörker

I en upplyst värld har mörkret blivit en bristvara. Det är dags att åter sätta värde på och vistas i nattens mörker och stillhet.

Frizon

Kriget utan slut

Många amerikanska krigsveteraner lider av posttraumatiskt stresssyndrom. Men att ställa diagnos är komplicerat.

Rasist mot sin vilja?

Aktivismen mot appropriering är fixerad vid ras och tanken på en kultur som är ren och måste skyddas. Men kulturer är aldrig några slutna kärl. Människor har i alla tider inspirerats av varandra och funnit glädje i det.

Önamnens diskreta charm

Varför heter öar som de gör? För att tillfredsställa vår nyfikenhet och behov av trygghet och ordning.

Opinion

Universitetet bryter mot lagen

Göteborgs universitet har systematiskt anställt lärare utan föregående utlysning. Mycket talar för att också andra universitet på samma sätt brutit mot lagen.

Intervju

Grunden är alltid instabil

Latinamerika plågas åter av ekonomiska och politiska kriser. Ekonomen och författaren Mauricio Rojas ser frånvaron av social sammanhållning som en viktig orsak.

Tradition

Den orädde Rauschning

Den konservative Hermann Rauschning uppmärksammades under andra världskriget för sina antinazistiska böcker. Senare har sanningshalten i dem ifrågasatts. Nu borde bilden av honom kunna nyanseras.

Civilisation

Beethoven passade 68-rörelsen

Ludwig van Beethoven har inte haft någon högkonjunktur de senaste decennierna. Det skriver Camilla Lundberg, som läst en ny bok om Beethoven och Sverige.

Brexit oroar irländarna

Förra året var det 100 år sedan påskupproret, som ledde till Irlands självständighet från britterna. För EU-medlemmen Irland fanns det dock större anledning att fira kosmopoliten Joyce.

Ett urval som havererat

Antologin Svensk poesi är bra när det gäller den äldre dikten. Men sedan blir urvalet tendentiöst.

Garbo vantrivdes i Hollywood

På den nya hundralappen finns ett porträtt på Greta Garbo. Bilden togs under en period då hon hade stora framgångar men också kände stark hemlängtan.

Revolutionära och reaktionära filosofer

Svante Nordins Filosoferna är en enastående lärdomsbedrift, som ingen annan i Sverige hade kunnat skriva. Men Nordin borde ha koncentrerat sig på de filosofer han är mest intresserad av.

Recension

Alla begär ordet

Ny teknologi innebär nya förutsättningar för vad som yttras i offentligheten, vilket i sin tur innebär nya utmaningar för alla dem som förespråkar ett stort mått av frihet. Torbjörn Elensky läser ett verk med encyklopediska ambitioner och hävdar den västerländska toleransens överhöghet.

Diabildernas Toscanini

Kenneth Clarks bestående mästerverk är tv-serien Civilisation, 13 avsnitt inspelade för BBC 2 mellan 1966 och 1969. Satsningen var exceptionell. Det team som arbetade med produktionen reste till elva länder, filmade på 117 historiska platser, 118 museer och 18 bibliotek. Kostnaden uppgick till ungefär 95 miljoner kronor i dagens penningvärde. Initiativtagare till företaget var David Attenborough, som 1965 hade blivit controller på tv-kanalen och nu ville slå ett slag för sändningar i färg. Då kunde ju konstverk passa lika bra i bild som giftgrodor och papegojor.

Drabbad av Drøvel

Mot bakgrund av den rådande entusiasmen kan man få intryck av att varje uppväxande generation har en norsk tv-serie att identifiera sig med. För mig var det Brødrene Dal.

Då som nu för alltid

Irakkrigets tydligaste kritiker, senator Edward M Kennedy, hävdade redan i januari 2003, före kriget, att "Irak är George Bushs Vietnam". Detta är bara ett av otaliga exempel på hur historiska analogier och anspelningar används och har använts i den amerikanska utrikespolitiska debatten.

Efterklok i förväg

Tänk om allt som jag tror att jag vet egentligen är fel? Den skribent med intäktsbehov och självbevarelsedrift existerar inte som inleder dagen med en sådan grundläggande fråga. I alla fall är det nog svårt att hitta någon som tar frågan på allvar och som då undviker att drabbas av existentiell ångest för att istället ge sig ut på jakt efter något slags svar.

Hovintriger

Visualisera en rökfylld Londonpub på 1980-talet. Placera vid ett av borden en inflytelserik talskrivare åt Margaret Thatcher, en av hennes mest kontroversiella rådgivare samt två av hennes mest trägna försvarare i pressen. Inkludera, utöver denna kvartett, en ledarskribent från tidningen Times. Diskussionsämnen? Politik förstås, men inte bara samtidspolitik utan också romersk politik och filosofi, detta på grund av ett delat intresse för antiken.

Prisvärt?

Handlingen i boken The Nobel Factor, som väckt stor medial uppmärksamhet, är kort och grovt denna: Ekonomiämnet är ingen hård vetenskap utan teori som "inte bekräftas av vara sig erfarenhet eller resultat".

Rötter

En bok om en drottning, kan det vara något för Axess läsare? Ja, det kan det, om drottningen ifråga är den utomordentligt begåvade, kloka, charmerande och allmänt magnifika Dronning Margrethe av Danmark.

Social dynamit

Är det meningsfullt att dela upp historien i perioder? Kan den inte lika gärna betraktas som ett enda pågående förlopp? Detta frågar sig en av företrädarna för Annalesskolans andra generation, Jacques Le Goff, i sin sista bok, Faut-il vraiment découper l'histoire en tranches?.

Upptagen av sig själv

Regissören Lindsay Anderson hade höga tankar om sig själv. Det var en förutsättning för de stora, energikrävande insatser som han gjorde inom film och teater, men det bidrog också till att hans liv, sådant det kom att gestalta sig, fick ett drag av tragedi.

Ålder ger pondus

Från sin födelseminut och till sin sista suck förändras en människa oavbrutet - hon eller han åldras. Den evolutionära bakgrunden till och ett antal konsekvenser av denna obönhörliga process behandlas i Richard Bribiescas nya bok, How Men Age.

I korthet

Läs en gång till

I sin bok om Gunnar Ekelöf jämför Olof Lagercrantz honom med den jämnårige diktarkollegan Artur Lundkvist. Lundkvist reste mycket men återvände inte till samma platser. Han läste aldrig samma bok två gånger, medan Ekelöf ständigt återvände till vissa böcker.

Läs en gång till

I sin bok om Gunnar Ekelöf jämför Olof Lagercrantz honom med den jämnårige diktarkollegan Artur Lundkvist. Lundkvist reste mycket men återvände inte till samma platser. Han läste aldrig samma bok två gånger, medan Ekelöf ständigt återvände till vissa böcker.

Nationella hållpunkter

Den tretungade flaggan smattrar i vinden. På målningen från åren efter första världskriget leder pansarskeppet Victoria en fartygskolonn ur Kungl kustflottan i hög manöverfart i hårt väder. Vill jag inte betrakta det marinmotivet kan jag stanna inför ett polerat nakterhus eller se vilka flottenheter som lämnat sina små vapensköldar i trä efter sig. Miljön i Drottning Victorias Örlogshem - där jag brukar övernatta i Stockholm - är inte lyxig, men traditionsbärande. Jag skulle aldrig kalla den progressiv.

Krönika

Dags att damma av Marx

Konservatismen vinner inte majoritetens förtroende på egen hand. Sedan den allmänna rösträttens införande har den kunnat bilda starka regeringar i väst enbart när den samarbetat med andra politiska krafter.

I år vänder det

Vi kallar dem "gänget". Varje eftermiddag när mörkret faller den här tiden på året kommer en stor flock kajor och slår sig ned i kastanjeträden på torget utanför vårt fönster. På kvällarna står vi en stund och tittar på deras liv där i kronorna. Med jämna mellanrum böljar deras läten genom flocken, för att lika snabbt tystna igen, som på en given signal.

Skrytsam klassresa

Hur ofta har vi inte hört den - hjältehistorien om klassresenären som lyckats här i livet trots sitt enkla ursprung. Det finns hur många intervjuer, självbiografier och filmer som helst på det temat. Nyligen sändes exempelvis en hyllad dokumentär i SVT om Leif G W Perssons klassresa, byggd på hans likaledes prisade självbiografi med samma ledmotiv. För fler exempel är det bara att googla på ord som "klassresa", "gripande" och "skildring". Eller lyssna på valfritt avsnitt av Sommar i P 1. Min uppskattning är att minst var tredje Sommarpratare säger något om sin sociala klassresa.

NR 1 2017

Axess Magasin

Är en tidskrift inom området humaniora/samhällsvetenskap och utges av Axess Publishing AB. Tidskriftens målsättning är att fungera som en knutpunkt mellan den akademiska och den publicistiska sfären.

 

Chefredaktör: PJ Anders Linder
Redaktörer: David Andersson, Mats Wiklund, Jan Söderqvist.
Redaktionssekreterare: Katarina O’Nils Franke
Redaktionsråd: Peter Elmlund, Thomas Gür, Peter Luthersson, Nathan Shachar, Louise Belfrage
Ansvarig utgivare: Peter Elmlund

 

För att kontakta redaktionen, mejla redaktionen@axess.se.

...