VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

NR 7 2017TEMA: Kampen mot kulturarvet

Ladda hem som PDF plus

Tema

Danska lärdomar

Motiven för att skapa en svensk kulturkanon är flera och beror på avsändaren. Vi kan dra nytta av hur Danmark gick till väga.

Frankensteins mönster

Kulturvård och kulturinstitutioner nedmonteras och politiserats. Kunskapsföraktet och drömmen om den alltigenom goda människan gör oss kulturellt urarva.

Glöm inte Aten och Jerusalem

I tillkomsten av en litterär kanon får inte urvalet begränsas till svenska författare. Och politiker måste hållas på armlängds avstånd.

I ett främmande land

Kulturarvspolitiken har gradvist skiftat perspektiv. Från landskap, minneskultur och gamla byggnader till identitetspolitik.

Våga vårda värden

Det är dags att göra upp med ängsligheten kring kultur och kulturarv. Prioritera historiskt djup över samtidsrelevans.

Ledare

Lära sig eller tycka till?

Steget kan tyckas långt från cigarrettdimma över franska cafébord till varmluftsmoln i svenska klassrum, men faktum är att gårdagens galliska filosofi numera ekar i folkhemmets skolor.

Samhälle

En episk strid

Nyvalet i Kenya blir avgörande för landets framtid. Antingen krossas eller stärks demokratin.

Härskartekniker

Kinas president Xi Jinping styr med rädslan som främsta metod. Partikongressen väntas ytterligare stärka hans personliga makt.

I den stora periferin

Allt fler fransmän lever utanför den globaliserade ekonomins städer. De känner sig undan-trängda och maktlösa.

Min kväll med John le Carré

Spionromanens mästare John le Carré har kommit ut med en ny roman där gamla bekanta dyker upp. Åter påminns vi om att historien alltid hinner ikapp.

Frizon

I avkrokarnas politiska geografi

Den svenska upplysningen trivdes i landets periferier snarare än i dess mittpunkt. Därför har den utmönstrats av senare tiders auktoriteter.

I stim, skov och kaskad

På sociala medier pågår en ständig kamp om språklig hegemoni. Spela därför inte efter trollens spelregler. Det enda man kan göra är att vara så saklig och transparent som det bara går.

Visselblåsaren av Guds nåde

Baptistmissionären Edvin Vilhelm Sjöblom var en hjältemodig sanningssägare i Kongostatens inre. Med risk för sitt eget liv slog han larm om kung Leopolds ohyggliga övergrepp på befolkningen.

Opinion

Frihet att tillbe

En sekulär stat är värd att försvara men ska aldrig förväxlas med ett sekulärt samhälle. Det är utopiskt att tro att frihet etableras utan någon form av gemensam moral.

Tradition

Den mörka ängeln

Poeten Lionel Johnson tillhörde kretsen kring William Butler Yeats och Oscar Wilde men bröts tidigt ner av sitt alkoholmissbruk. Hans dikt ”The Dark Angel” har i vår tid inspirerat ett dataspel.

Civilisation

Ensamheten vid datorskärmen

I en ny essäsamling skildrar Olivia Laing olika försök, ofta bokstavliga, att binda samman och knyta ihop våra liv.

I väntan på sömnen

Att läsa Raymond Chandlers Den stora sömnen är på ett paradoxalt sätt upplyftande.

Litteratur och barbari

George Steiner skrev om de mest skilda ämnen. Men intensiteten höjdes när han diskuterade relationen mellan litteratur och totalitarism. Med anledning av George Steiners bortgång publiceras David Anderssons artikel om honom från Axess nr 7/2017.

Läsning som religion

För den som har gjort Muminvärlden till en del av sin personlighet blir mötet med Tove Janssons övriga produktion en skrämmande upplevelse.

Revolutionen äter sina barn

Även om det finns problem med den svenska utgåvan av Hilary Mantels revolutionsepos är det en stor läsupplevelse.

Recension

Den hemliga historien

Under vårens presidentvalskampanj i Frankrike var nationens historia ett ständigt återkommande tema. Emmanuel Macron möttes med både vrede och applåder efter att under ett besök i Algeriet ha sagt att Frankrikes koloniala historia var ett ”brott mot mänskligheten”.

Det heliga krigets lockelse

Varför lämnar många ungdomar familj och trygghet i väst för att ansluta till IS och kampen för ett kalifat? Vilken roll spelar religionen? Två franska forskare ger två olika förklaringar. Eli Göndör presenterar och jämför.

Farväl Europa

Sedan den eurokris som utbröt kring år 2010 har klyftorna inom den europeiska unionen blivit allt mer synliga. Samtidigt har krisen paradoxalt nog lett till en fördjupad integration på det finansiella området, liksom inom miljö- och säkerhetspolitiken. Likväl råder det sedan ett par år tillbaka en stämning av att EU-projektet i sin nuvarande form inte är hållbart.

Metallklumpens gåta

Det måsta ha blåst hårt på Egeiska havet den dagen cirka år 60 före vår tideräkning. Det romerska lastfartyget befann sig utanför klippön Aigila mellan Kreta och Peloponnesoshalvön.

Omvänd bevisbörda

Genom flera årtionden har Susan Jacoby skrivit om agnostiker, fritänkare och gudlösa av alla de slag. Många litterära storheter har passerat revy i hennes författarskap, liksom talrika religiösa tänkare och tvivlande filosofer.

På östfronten mycket nytt

Från 600-talet är islam den politiska och religiösa maktfaktor som håller samman Mindre Asiens splittrade värld och kontrollerar den lönsamma transithandeln mellan Asien och Europa.

Raffinemang med ledset ansikte

Ingenstans skriver Stuart Jeffries detta, men nog känns hans Grand Hotel Abyss litegrann som ett drygt 400-sidigt bokslut över ett både rikt och spännande kapitel i den politiska filosofins historia, nämligen Frankfurtskolan.

Självutnämnt geni

En dikt om ett snöbollskrig, ”The Battle”, som bondpojken John Ashbery skrev vid åtta års ålder väckte så stor förtjusning att den kom att läsas upp inte bara i hans skolklass utan även i den litterära klubb i Rochester som hans mormor var medlem i, och rentav hemma hos deckarförfattaren Mary Roberts Rinehart i hennes lägenhet i New York.

Storleken har betydelse

Det mest intressanta i Howard Frenchs senaste bok står att finna på de sista två tre sidorna.

Till havs

Jag blir kvar i min fåtölj – men det kommer för mig flera gånger att med den här boken i händerna skulle man guppa omkring litet lojt på en gummimadrass, i en stilla vik.

Vägen ur limbo

Den sista meningen – efter 236 sidor – säger egentligen det som för närvarande kan sägas om hur ett framtida, bättre fungerande, internationellt system för asyl, skydd och fristad åt flyktingar bör vara utformat: ”Vi lämnar över det till dig” (We hand it over to you).

Debatt och läsarbrev

Inte utan nationen

Runt sekelskiftet fanns bland vissa akademiska discipliner, såsom internationella relationer, Europastudier och sociologi uppfattningen att nationen hade upplösts av globalisering, rationalism och kapitalism. Resan mot historiens skräphög skulle snart avslutas. Tvärsäkerheten framstår nu, bara något decennium senare, som naiv.

I korthet

Felet med smygkonservatismen

På senaste tid har konservatismen fått ett remarkabelt uppsving i svenskt samhällsliv. Den har rentav blivit mainstream.

Utbytbara städer

För inte så länge sedan visade det sig att den litauiska statliga turistbyrån gjort en påkostad satsning på internet för att locka till sig besökare till landet på dubiösa premisser.

Vårt behov av skräck

Det våras för skräck så här på höstkanten. Kanske inte främst för gamla hederliga Frankensteins monster, utan nu är det hemsökta dockor i Annabelle: Creation och läskiga clowner i Stephen Kings Det som får oss att bita på naglarna i biomörkret.

Krönika

Den där jäveln som alltid smiter

Varje veckoslut besöker jag min lokala fiskaffär för att inhandla deras utmärkta varor av skilda slag. Ofta blir fiskaffären också platsen där en rad stimulerande samtal om tillvaron utspelar sig. Som nyligen, då kräftsäsongen var i full gång och doften av krondill mötte mig när jag sköt upp dörren.

Det sker inte här

Försvarsövningen Aurora har nyligen avslutats när Axess kommer ut. Inför övningen har den lilla ljudliga minoritet som är motståndare fått en oväntat stor plats i medierna. Övningen har av dess belackare kallats omstridd och för en ”krigsövning” som leder till ökad spänning i närområdet.

Litterär snedfylla

Jag är fullkomligt ointresserad av John le Carrés nya roman. Hur är det möjligt? Själv har jag just gett ut min fjärde spionthriller, och borde förstås av ren plikt följa den gamle mästarens författarskap. Men karln har för länge sedan gått och blivit en politisk kampanjapparat.

Samtiden

Du är vad du äter

Två påsar ostbågar. Värre är det inte.

NR 7 2017

Axess Magasin

Är en tidskrift inom området humaniora/samhällsvetenskap och utges av Axess Publishing AB. Tidskriftens målsättning är att fungera som en knutpunkt mellan den akademiska och den publicistiska sfären.

 

Chefredaktör: PJ Anders Linder
Redaktörer: David Andersson, Mats Wiklund, Jan Söderqvist.
Redaktionssekreterare: Katarina O’Nils Franke
Redaktionsråd: Peter Elmlund, Thomas Gür, Peter Luthersson, Nathan Shachar, Louise Belfrage
Ansvarig utgivare: Peter Elmlund

 

För att kontakta redaktionen, mejla redaktionen@axess.se.

...