VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

NR 4 2018TEMA: Den kinesiska idén

Ladda hem som PDF plus

Tema

Ett förorättat folk

Känslan av nationell förödmjukelse är en stark drivkraft i kinesisk politik. Men konsekvensen blir en negativ nationalism som gör att Kina inte känner sig självt.

Himmelska makter

Under tvåtusen år var kinesisk historieskrivning en blandning av maktpolitik, etik och filosofi. Basen var ett system som länkade samman kejserligt maktutövande med universum.

I maoismens sanna anda

För Mao Zedong var revolutionen en ständigt pågående kamp. Under kulturrevolutionen mobiliserades en ny generation som stärkte hans makt och rensade ut hans fiender.

Röd stjärna över Europa?

Kinas anspråk på att vara en stormakt ses med allt större oro i västvärlden. Är rädslan befogad – eller bygger den främst på okunskap? Frédéric Cho reder ut frågan.

Xi står mot Xi

Xi Jinping lovar fortsatta reformer och ökad ekonomisk öppenhet. Frågan är om det går ihop med hans krav på partiets fortsatta maktmonopol.

Ledare

Rätt till makt ger plikt till ansvar

Några axplock av sådant som skett under senare år: Ryssland har övat kärnvapenanfall mot svenska mål. Ryssland har använt vapenmakt i Georgien, Ukraina och Syrien. Ryska trupper har ockuperat Krim.

Samhälle

Det lilla landets skydd

Svenska specialförband är mytomspunna och ifrågasatta. Men små staters behov att använda okonventionella militära medel mot en större och starkare motståndare ökar.

Skogstokigt?

Allt fler skogsavverkningar stoppas för att skydda växter och djur. Frågan om balansen mellan miljöhänsyn och skogsägarintressen har skapat förvirring.

Som mitt i gatan står

Polisens stora omorganisering har blivit ett misslyckande. Nu måste vi få kommunala poliser.

Vi tiger och samtycker

Sverige står passivt inför den sociala och politiska katastrofen i Venezuela. Regeringen måste ställas till svars för sitt medlöperi.

Frizon

Den ultimata empatimaskinen

Enorma summor investeras för att göra virtual reality till universalplattformen för all nätburen underhållning och kommunikation. Men i strävan efter det fullständiga återskapandet av sinnevärlden ser vi psykologiska och etiska dilemman inbyggda i projektets grundvalar.

Religion och evolution

Ända sedan Charles Darwin lade fram sina teorier har vetenskap och religion ofta betraktats som motsatspar. Men man kan vara anhängare av evolutionsteorin och samtidigt vara troende – bara inte bokstavstroende.

Rycks inte med

Den politiska debatten har fått alltmer religiösa och trosvissa drag som inte tål sakliga invändningar. Reaktionerna under flyktingvågen visar faran med oreflekterad entusiasm.

Tradition

När människan skapar monster

Romanen Frankenstein, som i år fyller 200, har blivit föremål för de mest skiftande tolkningar. Det är dock svårt att bortse från Mary Shelleys tragiska liv när man läser hennes bok.

Civilisation

En central centraleuropé

I Den stumme profeten skildrar Joseph Roth den kaotiska mellankrigstidens revolutionsrörelser.

Grisen i Bryssel

Robert Menasses Die Hauptstadt har beskrivits som den första tyska EU-romanen.

Med känsla för det bisarra

Med anledning av att Muriel Spark skulle ha fyllt 100 i år ges hennes romaner ut igen.

När Sapfo möter jazzen

Jesper Svenbros många texter om Sapfo utgör hans främsta insats som diktare och forskare.

Roth sätter punkt

Philip Roth, som inte längre skriver romaner, har samlat icke-skönlitterära texter i en volym. Roth slutar med flaggan i topp.

Recension

Elitens växande vånda

De senaste 100 åren har dominerats av tre ideologier som har konkurrerat om väljarnas gunst: kommunismen, fascismen och liberalismen. De två första tycks ha gått i graven (eller så är de bara skendöda); den tredje skulle då i så fall vara the last man standing.

Farväl Europa

Häromdagen damp ett brev ner i brevlådan från Bergsstaten, den statliga myndighet som handhar ansökningar om mineralprospektering i Sverige. Ett företag vid namn Eurasia Group vill leta mineraler i området kring min fäbod öster om Rättvik.

Noll att förlora

Big Ben klämtar inte längre över London. Klockan i Elizabeth Tower vid Themsen repareras och parlamentsbyggnaden – Palace of Westminster – till vilken tornet hör håller i sin tur på att falla samman. Taket läcker, rören är sönder och elektriciteten är mer eller mindre livsfarlig. Byggnaden har inte renoverats sedan 1834.

Ofattbara strapatser

Så här började det stora äventyret: Under sin vistelse i Västeuropa 1697–98 samlade Peter Aleksejevitj Romanov, blivande tsar i Ryssland, på sig mängder av upplevelser och intryck och utvecklade samtidigt en rad idéer om vilka fundamentala reformer som borde genomföras och vilka innovationer som borde introduceras i hans stagnerande hemland.

Paradiset på jorden

Det råder väl ingen tvekan om att upplysningen behöver försvaras på ett annat sätt idag än för ett par decennier sedan. Religion verkar ta allt mer plats i många samhällen. Förnuft och vetenskap utmanas även av propaganda och populister.

Revolutionen tur och retur

Den franske filosofen Régis Debray är inte särskilt känd i Sverige, och i den mån han är känd alls är det som vänsterman vilken i tidig ungdom intresserade sig för Fidel Castro och Latinamerikas frihetsrörelser. Under en viss tid kämpade han vid Che Guevaras sida.

Solsken efter regn

Den amerikanske poeten Robert Lowell var manodepressiv – eller bipolär, som det numera vanligen kallas med en av de nya metaforer som används inom den psykiatriska diagnostiken.

Spöket i spegeln

En av det tjugonde århundradets skarpaste – och skarpast klädde – tänkare var polacken Leszek Kołakowski. Även om han insåg det hopplösa i att motsätta sig modernitetens framfart, var det just den som var det rörliga målet i många av hans essäer. Vad är det för fel på traditionerna, familjen, konsten, Gud?

Sverige knarkar och dör

Fler dör av droger i Sverige än i andra länder. Ändå vill vi gärna exportera vår benhårda nolltolerans. Kanske är det nu dags att tänka nytt? Petra Östergren gör vad politikerna vägrar: inventerar forskningsläget.

Universalsnillet

Närmare en renässansens högborg än Florens under andra halvan av 1400-talet kan du inte komma. Digerdöden, som hade härjat 100 år tidigare, hade visserligen drabbat hårt och kraftigt minskat stadens folkmängd. Men nu var den förödelsens tid förbi.

Varma hjärtan, kallt kosmos

På ett försättsblad i den lilla samtalsboken finns det berömda fotot på vårt solsystem, översänt från rymdfarkosten Voyager 1, där vårt jordklot skymtar som en knappt urskiljbar liten ljusblå prick bland alla stjärnor.

Debatt och läsarbrev

Den yttersta säkerheten

Lars Trägårdh beskriver i senaste numret av Axess (nr 3/2018) ett antal utmaningar för det politiska samtalet och demokratiska ansvaret som följer av att allt fler intressen gör anspråk på att kunna formuleras i termer av juridiskt bindande mänskliga rättigheter.

I korthet

Alla hojtar - ingen lyssnar

Jag är ledsen, men vi måste upphöra med 40-årsfester. Och bröllop. Överhuvudtaget alla högtidligheter som driver oss till att anordna så kallade sittningar.

En stillsam anarkist

Dora Carringtons porträtt av Lytton Strachey visar honom i liggande ställning med en bok som tycks omslingrad av hans långa fingrar. Detta, tänker säkert de som ser målningen på utställningen ”Bloomsbury spirit” på Artipelag utanför Stockholm, är en fridens man.

Främmande för maten

Sedan 1970 är alla livsmedel i Sverige märkta med ett bästföredatum som hjälper konsumenten att bedöma hur länge maten är tjänlig. Lustigt nog datummärks numera såväl salt som honung, livsmedel som håller i evighet.

I vår tid

Rädslans bondfångare

Hur har du det med ditt dåliga samvete? Känner du skuld som europé, eftersom vi byggt vårt välstånd på rofferi, massakrer och kolonialism? Känner du skuld som vit, eftersom de rasistiska strukturerna präglat vår kultur så djupt?

Krönika

Medierna moraliserar

Nyligen modererade jag en debatt på temat ”högern och medierna”. Lokalen var fullsatt. Intresset för mediernas makt har ökat kraftigt på senare år.

Pojkdrömmar och kallhamrad logistik

”Men vad är det fråga om?” muttrar vår taxichaufför när vi för tredje gången blir omdirigerade av ett par säkerhetsvakter. I detta bättre villakvarter i Bonns utkanter har skymningen just funnit sig till rätta.

Trumps maktspråk blir begripet

Samma vecka som Donald Trump blev vald till president i USA befann jag mig i Israel.

NR 4 2018

Axess Magasin

Är en tidskrift inom området humaniora/samhällsvetenskap och utges av Axess Publishing AB. Tidskriftens målsättning är att fungera som en knutpunkt mellan den akademiska och den publicistiska sfären.

 

Chefredaktör: PJ Anders Linder
Redaktörer: David Andersson, Mats Wiklund, Jan Söderqvist.
Redaktionssekreterare: Katarina O’Nils Franke
Redaktionsråd: Peter Elmlund, Thomas Gür, Peter Luthersson, Nathan Shachar, Louise Belfrage
Ansvarig utgivare: Peter Elmlund

 

För att kontakta redaktionen, mejla redaktionen@axess.se.

...