VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

NR 7 2019TEMA: Vem blir det härnäst?

Ladda hem som PDF plus

Tema

På ständig jakt efter nya offer

Klaner till vänster och höger får energi av stigmatisering och klander. Deras behov av syndabockar är gränslöst.

Skådespelssamhället visar upp sig

För recensenterna av Katarina Frostensons bok var lojalitet med kollektivet långt starkare än försvaret av litteraturens frihet och rättigheter. Den lilla resten av författarens kulturella kapital och status skulle slitas av henne.

Så att vi slipper att oroa oss

Lars Adaktusson behövde offras för att rena kristdemokraterna från skammen. Som vit, kristen medelåldersman var han den perfekta syndabocken

Sår vind, skördar storm

Vi kommer att se fler drev och fler syndabockar framöver. Det är en grundläggande del av vår kultur numera i tider av kris och osäkerhet.

Utstött och skyddslös mot massan

Syftet med en syndabock är att identifiera någon som massan kan offra för att återställa en stabilitet hos gemenskapen. Individen blir skyddslös mot kollektivet.

Ledare

Bjud många fler på en underbar resa

Tre händelser från den senaste tiden:

Samhälle

Inga frågor - inga svar

Brexit dominerar all debatt i Storbritannien. Men vad det betyder för landets framtid ägnas knappt en tanke, skriver Stephen Castle.

Nya slagord i Tallinn

Motsättningar mellan estniska och rysktalande grupper dominerar inte längre estnisk politik. Nationalism och ekonomiska klyftor har tagit över.

På spaning i brexitland

Storbritannien står inför sitt viktigaste politiska avgörande sedan andra världskriget. PJ Anders Linder tar del av ett nationellt ödesdrama.

Ryska kvarlevor

Nästan alla tiggare i Moskva är kvinnor. Deras förödmjukelser påminner om feodaltiden.

Frizon

Komplicerad förbindelse

För den nya grekiska regeringen är Tyskland dess viktigaste bundsförvant. Men tyskvänligheten väcker blandade känslor hos många greker.

Kulturlivets tillrättaläggare

Aktivistiska tjänstemän och kulturutövare sätter sina egna värdegrunder över intellektuella friheter. Kulturens autonomi kan hotas av institutionerna själva.

Intervju

Framtiden är inte öppen

Humanister och samhällsvetare kommer att spela en avgörande roll när vi planerar en framtid i skuggan av klimatförändringarna. Det menar Erik Westholm och Jenny Andersson, författare till den nyutkomna boken Slaget om framtiden.

Tradition

Huset vid kajen

Jurij Trifonov var ingen dissident. Men hans romaner ger ändå en avslöjande bild av stagnationstidens Sovjetunionen.

Civilisation

Allt är inte våld

En del debattörer beskriver skjutningar som ett svar på samhällets strukturella våld. Denna utvidgning av våldsbegreppet är olycklig.

Davidsharpan i Norden

I år är det 200 år sedan Wallins psalmbok utkom. Esaias Tegnér hyllade den, medan andra anklagade den för att vara kättersk.

En osannolik familjehistoria

I Sista tåget till Moskva ger René Nyberg en fascinerande bild av judiskt liv i Ryssland och Centraleuropa.

Förbudstiden upprepas

I år är det 100 år sedan beslutet om alkoholförbud i USA. Det finns tydliga paralleller till dagens rökförbud.

Med patos för böcker

Den röda tråden i Ferrante om Ferrante är avsnitten där den anonyma författaren berättar om sitt läsande.

När böcker var sällsynta

I en ny svensk utgåva får vi möta Francesco Petrarca i helfigur.

Recension

Att tänka på engelska

Numera finns det gott om filosofihistorier som spaltar upp sitt ämne på de mest skilda vis. Den stora klassikern är Bertrand Russells briljanta, polemiska och ofta elaka History of Western Philosophy från 1945.

God nog

Han har inte bara fått en säkerhetspolitisk doktrin uppkallad efter sig, en doktrin som satte stopp för Sovjetimperiets expansion i Västeuropa.

I väntan på digital jämlikhet

Matthew Hindman är tillbaka. Om det inte låter spännande kan det behövas en liten förklaring.

Jag vill tacka livet

Någon har sagt att kyrkan får de belackare hon förtjänar. Om det stämmer måste det vara ett tecken på vitalitet att det äntligen börjar dyka upp en del intressanta religionskritiker.

Krämarnationen tackar för sig

Britterna uppfattar sig själva, med rätt eller orätt, som annorlunda. Och efter sin folkomröstning anstränger de sig hårt för att lämna EU. Men varför? Vad är brexit egentligen symtom på? Jonas Elvander prövar olika förklaringsmodeller.

Motsatsen till rädsla

Den italienske journalisten och författaren Roberto Saviano är alltid aktuell.

Ont i själen

Den moderna populärvetenskapens mest enformiga genre är nog böcker som kritiserar psykiatrin. Dispositionen är nästan alltid densamma. Författaren inleder med en tårdrypande historia om sina egna missöden med psykofarmaka och terapeuter.

Scener ur ett lyckligt äktenskap

En bok skriven om en irländsk kvinnas äktenskap med en svensk man väckte stor uppmärksamhet i irländska tidningar hösten 2018 och senare, på vintern, även i brittiska.

Vad kostar ett mästerverk?

I somras kunde man på SVT se dokumentären The Prize of Everything, som handlar om konstmarknadens märkliga värld.

Verklighetsgympa

För att börja från slutet, med listan över Harald Welzers nyckelsatser för en ny realism, Merksätze zum neuen Realismus: ” ’De feta åren är förbi’ kan förstås som ett glatt budskap”, ”Heterotopi är den nya utopin” eller ”Klockan är inte längre ’fem i tolv’ ”.

Debatt och läsarbrev

Låt pragmatikern komma tillbaka

Vilken betydelse har den enskilda människan i historien?

I korthet

Det är inte okej

För ungefär ett år sedan skrev Brendan O’Neill i Axess (nr 6/18) om sina erfarenheter av triggning efter en föreläsning han hade hållit på Oxforduniversitet. En kvinnlig student fick andnöd och leddes bort. Vad hade hänt?

Kalabaliken i Brejning

Den sista augustidagen markerade inte bara slutet på sommaren i Danmark; det var även dagen när månader av öppet inbördeskrig i det liberale Venstre fick ett plötsligt och oväntat slut.

Latinet talas åter

Förmodligen har ingen haft latin som modersmål sedan 600-talet.

I vår tid

Utflykter från fiktionen

Jag har fått en ny läsvana. Jag brukar sleva i mig min lunch nersjunken i soffan, och medan jag väntar på att maten ska ljumna far min blick över bokryggarna i hyllan.

Krönika

De blir allt fler

På söndagskvällar i Enköping är en strid ström av unga personer på väg från tågstationen. Alla följer cykelvägen åt samma håll.

Låt fadern ta gestalt

Vem blir kriminell? Är det bostadsområdet eller generna som avgör? Samspelet mellan arv och miljö är väl inte i närheten av att vara utrett.

Nu förstår jag min samtid

Om frekvensen av satir i ett samhälle är måttstocken på hur det står till med friheten, är religionssatiren i ännu högre utsträckning ett lackmustest för nivån på befrielse.

NR 7 2019

Axess Magasin

Är en tidskrift inom området humaniora/samhällsvetenskap och utges av Axess Publishing AB. Tidskriftens målsättning är att fungera som en knutpunkt mellan den akademiska och den publicistiska sfären.

 

Chefredaktör: PJ Anders Linder
Redaktörer: David Andersson, Mats Wiklund, Jan Söderqvist.
Redaktionssekreterare: Katarina O’Nils Franke
Redaktionsråd: Peter Elmlund, Thomas Gür, Peter Luthersson, Nathan Shachar, Louise Belfrage
Ansvarig utgivare: Peter Elmlund

 

För att kontakta redaktionen, mejla redaktionen@axess.se.

...