VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

NR 4 2020TEMA: Indien under Modi

Ladda hem som PDF plus

Tema

Business as usual?

Löften om en ljus ekonomisk framtid för Indien har inte infriats. Eftermälet till premiärminister Modis reformprogram är misslyckanden och brutna löften.

En global spelare

Under premiärminister Modi har indisk utrikespolitik blivit mer aktiv och inflytelserik. Men på senare tid har omvärldens bild av Indien försämrats.

Klarar Modi krisen?

Narendra Modis populistiska hindunationalism har försvagat det sekulära Indien. Men coronaviruset riskerar att leda till en politisk katastrof.

Ledare

Låt staten träda fram och retirera

Gång efter annan har staten fått sina fiskar varma. Det har intellektuella av de mest skiftande kulörer sett till. Liberalen Frédéric Bastiat beskev staten som ”det stora påhitt i vilket alla försöker att leva på alla andras bekostnad”, Tolstoj såg staten som en konspiration för att exploatera och korrumpera medborgarna och Freiedrich Nietzsche såg i staten ”det kallaste av alla kalla monster”.

Samhälle

Krisberedskap i kris?

Coronakrisen satte gamla försvarspolitiska antaganden i gungning. Sverige kan inte räkna med att få hjälp av andra utan att först stärka sin egen förmåga.

Le grand plan

För att befästa sin roll som världsstad måste Paris växa. Dess nya stadsplan är ett grandiost projekt med globala ambitioner.

Rädslan urholkar själen

Den ryska regimen håller befolkningen i schack med repression och våld. Få vågar säga ifrån i ett land där rättsväsendet är på maktens sida.

Såsom i en spegel

Att prestigelöst sänka garden inför det främmande men lockande i kulturmöten är lättare sagt än gjort. Öppenhet kan bli komplicerat.

Frizon

Alla dessa kriser

Förmågan att hantera kriser är avgörande för en regerings trovärdighet och varumärke. Vi lever i en tid av ständiga kriser.

En värld av igår

Kosmopoliten och författaren Stefan Zweig gick under med den europeiska civilisation som han så starkt bekände sig till. På humanismens ruiner gick det inte längre att vara idealist.

Se om ditt eget hus

Migration kan inte uteslutande vara Europas skyldighet. En bättre värld är bara möjlig om var och en tar ansvar för sitt eget land och sin egen region.

Opinion

Biologin står i vägen

Normkritiska genusperspektiv avvisar biologiskt bestämda beteendeskillnader mellan män och kvinnor. Men verkligheten är mer komplicerad.

Tradition

Man älskar den gamle skurken

Som litteraturhistoriker är Georg Brandes numera föråldrad. Men han är fortfarande inspirerande som litteraturkritiker och kulturpolitiker.

Civilisation

Allt är inte kommunikation

Svenska språkvårdare har en liberal inställning till förändringar. En förklaring till detta finns i en debatt från 1800-talet.

En dag bland livets alla dagar

Octavio Paz essäer är en veritabel skattkista att ösa ur. Nu har ett urval av dem kommit på svenska.

Filosofen på landsvägen

Under pesten i Lund på 1700-talet bedrev filosofen Andreas Rydelius sin undervisning utomhus.

Med jaget som huvudperson

Autofiktion har blivit allt mer populärt. Men det finns moraliska dilemman med genren.

Skäl för pessimism

I Karel Čapeks roman Salamanderkriget, som nyligen återutgivits, hotas mänskligheten av salamandrar.

Recension

Boten och soten

För tio år sedan kom Christopher Caldwell ut med sin bok Reflections on the Revolution in Europe. Den revolution som han då talade om var islams ständigt växande närvaro i Europa och vad den kunde få för konsekvenser.

Drama i fyra akter

I september 1883 anlände Ronald Ross till Bangalore i Indien där han fått placering som garnisonsläkare. Livet i Bangalore var härligt. Staden ligger på en högplatå och har ett svalt klimat med mycket sol.

En historia om känslor

Teologers arbete skulle vara så mycket enklare om ateisterna vore amoraliska egoister.

Fler dör av krossat hjärta

Diner safari. Så kallades reportage gjorda efter presidentvalet 2016, i vilka journalister gav sig av på upptäcktsfärder till kaféer, diners, i amerikanska småstäder. Där träffade man människor som känt sig bortglömda och trotsigt hade röstat på den Donald Trump som lovade att han skulle Make America Great Again.

Jihad mot etablissemanget

Donald Trumps första ämbetsperiod går mot sitt slut. Den har varit speciell. För att förstå den måste man se fenomenet Trump ur olika perspektiv. Karin Henriksson begrundar hur det blev som det blev och hur det kan bli sedan.

Kapplöpning på stället

Man ska vara utpräglat sadistiskt lagd för att njuta av att skriva ner en bok. Att berömma är betydligt roligare. Läsaren kan också med förlov undra vad vitsen är med att ägna skrivtid och sidutrymme åt ett verk som inte är läsvärt.

Rationalitetens rötter i religion

Liberalismen genomgår just nu sin kanske största kristid någonsin. Naturligtvis har den varit utmanad och hotad, hatad och föraktad, från både höger och vänster, även tidigare i historien.

Revolutionen passerar Stockholm

Våren 1917 färdades Vladimir Iljitj Lenin genom Sverige på väg till Ryssland och Petrograd.

Slutspel

Hur ska mänsklighetens historia tecknas? Sett till de senaste årens bokutgivning tycks frågan ha vunnit ny aktualitet.

Win-win med gin!

Jag njuter av att stå i köket. Dofterna, smakerna, den taktila stimulansen i mötet med råvarorna. Matlagningskonsten som en sinnlig kontrast till skrivandet och abstraktionerna, och sannolikt det närmaste en hobby eller ett hantverk jag någonsin kommer att hamna.

Debatt och läsarbrev

Blanda boendet

Joseph de Maistre lär ha sagt att ”falsk fakta är som falskmynt. De präglas av lymlar – men sprids vidare av hederliga människor.” Citatet kommer till mig när jag i Axess (nr 3/2020) – i Cwejmans i övrigt utmärkta artikel – återigen läser berättelsen om hur modernistiska stadsplanerare efter kriget rev upp kompakta rutnätsstäder och mot folkets vilja istället drev igenom förortsutbyggnad och stadsutbredning.

I korthet

Ett liv värt att leva

Tröstläsning i tröstlösa tider?

När vill vi ledas?

Några gånger undrade jag vad som skulle hända om jag som kompanichef på Gotland finge två motsägande order, den ena undertecknad ”Anders Björck” och den andra med en nödtorftigt uttydd signatur ”Carl Gustaf”. Jag är ganska säker på utfallet; lyckligtvis prövades jag aldrig i verkligheten.

Älskad av kollegerna

I år är det 100 år sedan Federico Fellini föddes. Han räknas med rätta som en av de främsta filmregissörerna genom tiderna.

I vår tid

Denna svåra insikt

Under mina vistelser i den jämtländska tätorten (1 651 invånare), eller närmare bestämt i en by utanför densamma (23 invånare) har jag återupptäckt biblioteket. Det började redan när jag hade köpt huset, och jag gick omkring i lägenheten i Stockholm och grunnade över vad jag skulle ta med upp till Jämtland.

Krönika

Livet någon annanstans

Jag märker det hos mig själv, jag märker det hos många andra, jag ser det i krönikor, läser det i uppdateringar på sociala medier: tonen när vi pratar om våra barn.

När allt avstannar

Ljuden från människans aktiviteter har sjunkit undan och tystnaden har lägrat sig över huvudstaden. Fåglarnas skri och kvitter hörs fritt och ljudligt. Det syns inte ett flygplan på himlen. Sikten är fri och gatorna väntar tålmodigt på sina enstaka besökare. Knopparna får brista i lugn och ro denna vår.

Till vilket pris som helst?

Nationalekonomi genomsyrar på många sätt vårt samhälle. Ändå hör man sällan om nationalekonomin som verktyg för självhjälp, vilket jag gärna ändrar på.

Samtiden

Tysken med hela folket

Tysken?! Vem är han? Och varför står han där och tjatar på Folkhälsomyndighetens presskonferenser? Samma fråga. Dag efter dag.

NR 4 2020

Axess Magasin

Är en tidskrift inom området humaniora/samhällsvetenskap och utges av Axess Publishing AB. Tidskriftens målsättning är att fungera som en knutpunkt mellan den akademiska och den publicistiska sfären.

 

Chefredaktör: PJ Anders Linder
Redaktörer: David Andersson, Mats Wiklund, Jan Söderqvist.
Redaktionssekreterare: Katarina O’Nils Franke
Redaktionsråd: Peter Elmlund, Thomas Gür, Peter Luthersson, Nathan Shachar, Louise Belfrage
Ansvarig utgivare: Peter Elmlund

 

För att kontakta redaktionen, mejla redaktionen@axess.se.

...