VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

En resa i kulturens Israel

Del 4 av 6: Den ryska rösten i Sion

Del 4 av 6. Lizzie Scheja intervjuar poeten Sivan Beskin. Sivan föddes i Vilnius 1976 och flyttade till Israel med sin familj när hon var 14 år gammal. Hon har blivit en betydande röst i det litterära Israel och är en av sin generations mest hyllade poeter.

I ett dynamiskt men mycket behärskat språk skildrar Sivan det samtida, urbana livet i Tel Aviv samtidigt som hennes dikter bär med sig dofter av en annan plats – det land hon lämnat bakom sig. Den mer konkreta länken till sin bakgrund hittar hon genom sina uppskattade översättningar av rysk litteratur. Sivan kallar sitt översättningsarbete för "ett brobyggande".  
Sivan är mycket påverkad av den klassiska kulturen och hyser stor kärlek till musik, speciellt Bach, men hon känner sig också hemma i svart skin och avantgarderock. 
Kultursnobb kallas hon, trots att hon har lämnat trendiga Tel Aviv för att bo i en liten medelklasstad och hon jobbar på bank som affärsanalytiker för att kunna försörja familjen.

 

En resa i kulturens Israel

En resa i kulturens Israel

Lizzie Scheja möter sex författare och konstnärer verksamma i olika delar av Israel idag: Amos Oz, Michal Rovner, Etgar Keret, Sivan Beskin, Amir Gutfreund och David Grossman.