VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

En resa i kulturens Israel

Del 6 av 6: Den israeliska berättelsen förkroppsligad

Del 6 av 6. Lizzie Scheja intervjuar författaren David Grossman. Han föddes 1954. När han var barn gav hans pappa honom en bok av den judiska författaren Sholem Aleichem. Det var den boken som gjorde David fascinerad av litteraturen. Han läste allt han kunde hitta av Sholem Aleichem, en författare som tillhörde en värld som inte fanns längre - den östeuropeiska judiska byn - och som skrev på ett annat språk: jiddisch.

Det var en värld som skulle behöva glömmas bort, och som inte hade någon plats i den då nyligen etablerade staten Israel.
David Grossman, kanske mer en någon annan författare, är en personifierad gestalt av den israeliska verkligheten. Hans författarskap speglar Israel och spänner från förintelsen till den israelisk-palestinska konflikten och till sin egen sorg över sonen Uri, som dödades i kriget i Libanon 2006.              

 

En resa i kulturens Israel

En resa i kulturens Israel

Lizzie Scheja möter sex författare och konstnärer verksamma i olika delar av Israel idag: Amos Oz, Michal Rovner, Etgar Keret, Sivan Beskin, Amir Gutfreund och David Grossman.