TV > Veckans bok – 2019 > Vålnadernas historia

Veckans bok - 2019

Vålnadernas historia

Del 4 av 22. I Vålnadernas historia berättar Magnus Västerbro om människans förhållande till spöken. Ända sedan antiken har åsikterna varit delade. Somliga har varit övertygade om att väsen från andra sidan kan besöka oss. Andra har tyckt att allt tal om spöken är humbug. Ännu har ingen lyckats bevisa att spökena finns, men många fortsätter att tro på dem. Magnus Västerbro intervjuas av PJ Anders Linder.

Inspelat på bokmässan i Göteborg 2019.

Vålnadernas historia

Veckans bok - 2019

Del 4 av 22. I Vålnadernas historia berättar Magnus Västerbro om människans förhållande till spöken. Ända sedan antiken har åsikterna varit delade. Somliga har varit övertygade om att väsen från andra sidan kan besöka oss. Andra har tyckt att allt tal om spöken är humbug. Ännu har ingen lyckats bevisa att spökena finns, men många fortsätter att tro på dem. Magnus Västerbro intervjuas av PJ Anders Linder.

Inspelat på bokmässan i Göteborg 2019.

Publicerat 07 okt, 2019
Tillgängligt till Tills vidare

Allt om Karl den tolfte

Del 22 av 22. Håkan Strömberg ger oss nya insikter om Karl XII. Han jämför honom med Greta Garbo och hävdar också att det finns likheter med andra världskriget. Det finns nämligen alltid en ny vinkel att lyfta fram. Vi får insikt i Karl XII personliga egenskaper, i hans stridsteknik och hans förmåga att styra landet trots att han i många år var utomlands.Håkan Strömberg intervjuas av Lotta Gröning.
08 okt, 2019

USA:s alla presidenter. Från Washington till Trump

Del 21 av 22. Karin Henriksson har bott i USA sedan 1987 och har bevakat landet för en rad olika svenska tidningar. I sin senaste bok ”USA:s alla presidenter – från Washington till Trump” sammanfattar hon över 300 år av amerikansk historia, skildrad genom presidentämbetet. Genom åren har USA haft 45 presidenter. Hur har deras beslut bidragit till att forma nationen till det den är idag? Samtalet leds av Erik Thyselius.
08 okt, 2019

Sverige vid avgrunden 1808-1814

Del 20 av 22. Har det svenska riket någonsin löpt risken att gå under och försvinna från kartan. Ja, säger Dag Sebastian Ahlander. I Sverige vid avgrunden berättar han om hur nära kollapsen var efter förlusten av Finland och de dramatiska händelserna därefter. Om inte Jean Baptiste Bernadotte hade rekryterats som kronprins och lagt om den svenska utrikespolitiken 180 grader vet ingen hur illa det hade kunnat gå. PJ Anders Linder intervjuar.
08 okt, 2019

Mannen som ordnade naturen. En biografi över Carl von Linné

Del 19 av 22. Gunnar Broberg ger oss en ny bild av Carl von Linné, både som ett geni och som en personlighet som kunde ha haft ADHD och som planlade sitt liv redan vid 23 års ålder. Linné skapade naturens ordning, han inventerade, klassificerade och beskrev växter, stenar och människor. Gunnar Broberg intervjuas av Lotta Gröning.
08 okt, 2019

Korea. En civilisation i kläm

Del 18 av 22. Inklämt mellan giganterna Kina, Ryssland och Japan befinner sig den koreanska halvön. Lars Vargö berättar i samtal med Adam Cwejman om hur två länder, trots århundraden av krig, förtryck och kolonialism lyckats frambringa en rik och originell kultur och identitet.
08 okt, 2019

Äkta och oäkta förfalskningar. En konstskatt i polishusets källare

Del 17 av 22. Sveriges största beslag av förfalskad konst gjordes i Jönköping på 70-talet. Vid en husrannsakan hittades i en villa 112 förfalskade tavlor som nu hänger i källaren i polishuset. Det är tavlor av alla kända konstnärer, från Rubens till Amelin. Carl-Johan Svensson ger oss berättelsen om de förfalskade tavlorna. Lotta Gröning intervjuar.
08 okt, 2019

Språken före historien

Del 16 av 22. Tore Janson har bland annat varit professor i latin och senare i afrikanska språk vid Göteborgs universitet. Han är författare till ett flertal språkhistoriska böcker, varav ”Germanerna. Myten, historien, språken” från 2013 nominerades till Augustpriset. I aktuella ”Språken före historien” tittar han närmare på hur och varför människans språk uppstod. När var språken egentligen fullt utvecklade, i nivå med dagens språk? Om detta samtalar han med Katarina O’Nils Franke.
08 okt, 2019

Ryssland utan Putin. Friare, fredligare, rättvisare

Del 15 av 22. Stig Fredrikson har bevakat både Sovjetunionen och det moderna Ryssland i årtionden under sin långa karriär som journalist på SVT och författare. I sin senaste bok ”Ryssland utan Putin: friare, fredligare och rättvisare” sammanfattar Fredrikson Putins år vid makten och redogör för varför det ryska folket förtjänar en annan ledare. Samtalet leds av Erik Thyselius.
08 okt, 2019

I psykiatrins tjänst. En svensk läkares memoarer

Del 14 av 22. Vad gör egentligen en psykiater? Stefan Krakowski ger oss en inblick i behandlingen av akut sjuka patienter, men också om psykiaters kunskap om terrorism och mental hälsa. En intressant berättelse av en psykiater som alltid gått sin egen väg. Stefan Krakowski intervjuas av Lotta Gröning.
08 okt, 2019

Det naturliga. En kritik av queerteorin, transhumanismen och det digitala

Del 13 av 22. I vår samtid är det vanligt att det naturliga ställs mot det konstruerade. Digitala världar och socialt skapade identiteter förfrämligar människan från hennes inre. I samtal med Adam Cwejman berättar Fredrik Svenaeus om avståndet mellan människan och hennes sanna jag.
08 okt, 2019

Lovisa Ulrika. Konst och kuppförsök

Del 12 av 22. Lovisa Ulrika beskrivs ofta som härsklysten och intrigant. Författaren Claes Rainer ger henne upprättelse i Lovisa Ulrika – konst och kuppförsök. På bokmässan intervjuades han av Catta Neuding.
08 okt, 2019

Bellman. Biografin

Del 11 av 22. Carina Burmans bok om Bellman är inte bara en biografi utan också ett porträtt av 1700-talets Stockholm. I ett samtal med Gunilla Kindstrand ger hon en bred och färgstark bild av det sammanhang som skalden, familjefadern, språkförnyaren och hovnarren Carl Michael Bellman verkade i.
08 okt, 2019

Det moderna trettioåriga kriget. Europa 1914-1945

Del 10 av 22. Den vanliga uppfattningen är att 1900-talet inleds med ett världskrig som åtföljd av en fredsperiod och därefter ett till världskrig. Historieprofessorn Klas-Göran Karlsson vänder på det resonemanget: Hela första hälften av 1900-talet var ett enda långt krig. Klas-Göran Karlsson intervjuas av Adam Cwejman.
08 okt, 2019

Nobel. Den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris

Del 9 av 22. När industrimannen Alfred Nobel dog inleddes ett intensivt arbete med att redigera bilden av den store mecenaten. Författaren Ingrid Carlberg har fått unik tillgång ett stort, tidigare hemligt, material. I sin bok ”Nobel. Den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris” ger hon en fördjupad bild av en komplex person vars naturvetenskapliga erövringar lever tätt intill en längtan efter att bli diktare. Gunilla Kindstrand intervjuar.
08 okt, 2019

Tänkandets maskineri. När AI lär från hjärnan

Del 8 av 22. Utvecklingen går fort när det gäller AI och datorernas möjligheter att kopiera den mänskliga hjärnan. Medvetandet finns redan i datorerna liksom sociala relationer. För att hantera den nya tekniken krävs kunskap och det är bråttom. Martin Ingvar ger ett scenario där AI kan slå sönder både demokratin och äganderätten. Lotta Gröning intervjuar.
08 okt, 2019

Historien om New York

Del 7 av 22. Författaren Henrik Berggren växte upp på Manhattan. I ”Historien om New York” skildrar han initierat och personligt en trolös stad, som genom århundraden omskapar sig själv och sina relationer till världen. Henrik Berggren intervjuas av Gunilla Kindstrand.
08 okt, 2019

Sverige-Polen. 1 000 år av krig och kärlek

Del 6 av 22. Herman Lindqvist skriver om Polens och Sveriges gemensamma historia som är turbulent men ändå kärleksfull. 1 000 år av krig och kärlek ger oss ofattbara grymheter men också glädje och förståelse för ett grannland som har en historia av brutala inkräktare, upplopp och kamp. Herman Lindqvist intervjuas av Lotta Gröning.
08 okt, 2019

Rymdens alfabet

Del 5 av 22. Maria Küchen är poet, prosaist och kritiker med en passion för rymden. Hennes bok ”Rymdens alfabet” utkommer i år, femtio år sedan människan för första gången landsteg på månen. Det är en kulturhistorisk berättelse om rymdfartens utveckling, skildrad från A till Ö. Maria Küchen samtalar med Katarina O’Nils Franke om vetenskap, science fiction och den mänskliga nyfikenheten på rymden.
08 okt, 2019

Som om Gud fanns. Det sekulära samhällets religiösa rötter

Del 3 av 22. I världens mest sekulära land är gud ändå ständigt närvarande. Författaren Dan Korn berättar om det moderna samhällets religiösa rötter och vilka sekulära fenomen som subtilt bygger på en religiös grund. Dan Korn intervjuas av Adam Cwejman.
07 okt, 2019

Geijerarvet. En släkthistoria om dikt och galenskap

Del 2 av 22. Lars Lönnroth skriver om hur det är att vara släkt med Erik Gustav Geijer och berättar om att många upplevt det som en börda. Geijer var en gång en central del av vårt bildningsarv, högaktad och beundrad. Släkten är full av spännande personligheter, men många särskilt kvinnorna drabbades av psykisk sjukdom. Lars Lönnroth intervjuas av Lotta Gröning.
07 okt, 2019

”Jag vill sätta världen i rörelse”. En biografi över Selma Lagerlöf

Del 1 av 22. Selma Lagerlöf beskrivs ofta som en sagoberätterska från Värmland. Och det var hon, men hon var mycket mer än så. Det är ett av budskapen från Anna-Karin Palm i den stora biografin ”Jag vill sätta världen i rörelse”. Selma Lagerlöf var beläst, hade rika nätverk bland sin tids intellektuella och komponerade sina böcker med stor skicklighet. Anna-Karin Palm intervjuas av PJ Anders Linder
01 okt, 2019