VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Sökresultat

Hittade 10 program.

Kanon-TV - Är universiteten arbetsförmedlingar? - Het debatt med Leijonborg

Ska universiteten vara redskap för arbetsmarknadspolitik? Lunds universitet har avslagit en masterutbildning i västerländskt tänkande med hänvisning till att den inte garanterar arbete för studenterna. Är det rättvist och överhuvudtaget möjligt att bedöma humaniora på samma villkor som andra vetenskaper? Vad innebär det för bildningstraditionen?

 

Kanon-TV - Sverige: en drängstuga - Bildningen är satt på undantag

Sverige är ett halvciviliserat land där dokusåpor och plastikkirurgi tillåts komma före klassisk bildning. Idag ses bildning inte som något eftersträvansvärt och ämnet lyser med sin frånvaro i den offentliga debatten. Hur illa ställt är det egentligen?

 

Kanon-TV - Språk i förfall

Att kunna tala god svenska har alltid ansetts vara viktigt. Nu säger man i stället att det är häftigt att tala rinkebysvenka. Är det verkligen det?

 

Kanon-TV - Sex överallt - Konfliktfullt samtal om sex

Talas det för mycket om sex i dag? I sexualundervisningen i skolan, i kvällstidningarnas sexrådgivningsspalter och från sexindustrin upprepas uppmaningen att ompröva och experimentera med den egna sexualiteten.

 

Kanon-TV - Modets förnedring - De estetiska begreppen är borta

Varför är samtiden så besatt av mode, men så ointresserad av skönhet? Under de senaste åren har intresset för mode tilltagit; såväl dagstidningar som kvällspress, radio och tv har modebilagor, reportage och egna experter på ämnet.

 

Kanon-TV - Latinets betydelse - Latinundervisning läggs ner

Är det försvarbart att ett av Sveriges äldsta och anrikaste universitet beslutar att lägga ned undervisning i latin? Detta hände 2006 vid Lunds universitet. När samtliga universitetsutbildningars värde mäts i pengar och varje student har en prislapp finns det lite utrymme för det som tar tid och kräver eftertanke. Vilken framtid har bildningen i det samhälle som slutat intressera sig för att bevara källorna till vår kulturs historia?

 

Kanon-TV - Kulturkamp

Johan Tralau argumenterar mot kulturrelativismen i sista avsnittet av Kanon-TV.

 

Kanon-TV - Ingen sanning, ingen kanon

Skräpkulturen har blivit till norm i en tid när nästan ingen längre bryr sig om kanon, alltså de stora böckerna som är grunden i vår kultur. Det menar programledare Johan Tralau i premiärprogrammet.

 

Kanon-TV - Gud och nyateismen - Aggressiv ateism växer

Samtidigt som Gud har förflyttats ut ur människors medvetanden och en mer aggressiv form av ateism tar plats i samhällsdebatten blomstrar intresset för religion på annat håll.

 

Kanon-TV - Ensamhet och frihet - När forskningen politiseras

Politiska kommissarier och kommersiella företag använder forskningen för sina egna intressen, en ordning som Johan Tralau kritiserar i Kanon-TV.

 
Axess TV
07.00
De stora filosoferna - Del 11 av 15: Nietzsche
Bryan Magee fortsätter sin resa genom Västerlandets filosofi och tar sig nu an Friedrich Nietzsche. Han samtalar om Nietzsches fortsatta inflytande över existentialism och postmodernism med sin gäst professor J.P. Stern University College London.
07.45
En ny bok - Sverige och tilliten
Hur står det egentligen till med den svenska tilliten? I städerna har antalet dödsskjutningar ökat kraftigt och ute i landet är frånvaron av poliser ett ökande problem. Samtidigt syns konsekvenserna av Polismyndighetens omorganisering allt tydligare i form av en lägre andel uppklarade brott och anställda som väljer att säga upp sig. Hur hamnade vi här? Bo Wennström, professor i rättsvetenskap vid Uppsala universitet, har ägnat flera år åt att studera polisen. Han är inte förvånad över omorganisationens kaotiska resultat.
08.00
Sverige och tilliten - Del 3 av 3: Framtid
Del 3 av 3. Greta Berg - Tryggheten och säkerheten i kommunerna, Ivar Arpi - Statens förlorade områden, Per Gudmundson - Välkommen till nattvandrarstaten, PJ Anders Linder - Avslutande analys. Moderator: Lotta Gröning. Inspelat 23 november 2017 på Engelsbergs bruk.
09.20
Kalla krigets jetflyg - Del 1 av 2: Jetmotorer som framtidshopp
Del 1 av 2. Storbritannien befann sig i ekonomisk kris efter andra värdskriget. Men uppfinningen av jetmotorn och utvecklingen av en jetflygsindustri gav hopp för framtiden.
10.15
Vilka droger kan ett samhälle tolerera? - Narkotikans påverkan på samhället
Walter Kegö är Senior Fellow på Institutet för Säkerhet- och Utvecklingspolitik. Han talar om narkotikans påverkan på samhället. Seminarium från Engelsbergs bruk den 19 april 2018.
10.35
Ombytta roller - säsong 2 - Del 3 av 6
Del 3 av 6. Audrey blir överförtjust när Richard ber henne att katalogisera hans samling av antikt porslin. Men när en del saknas riktar han misstankarna mot henne.
14.00
Planetjägarna - Astrofysiker hittar allt mer i rymden
Är vi ensamma i universum? Vi kanske snart får svar. I denna dokumentär får vi följa ”planetjägare” på jakt efter beboeliga planeter.
14.50
Applied History - Del 5 av 6: Stefan Link
Stefan Link, Assistant Professor, Dartmouth College, talar under rubriken: How Might 21st-century Deglobalization Unfold? Kommentator är Norman Naimark.
15.30
En ny bok - Sampanerna från Kanton
Jennifer Paterson från bokförlaget Stolpe intervjuar Svante Tirén, konsthistoriker och en av två redaktörer för boken Sampanerna från Kanton.
16.00
Wales historia - Del 5 av 6: En ny början
Del 5 av 6. Wales ”svarta guld”, kolet, bygger det Nya Wales dit hundratusentals immigranter med olika språk och kulturer flockas. Men just som Wales blivit en del av den globala handeln inträffar den stora depressionen.
17.00
Den matematiska världen - Del 3 av 3: Att förutsäga framtiden
Genom att räkna ut planeternas omloppsbana kan framtiden förutsägas, som solförmörkelser. Men också djuren använder sig av matematik. Exempelvis rör sig stora fågelflockar enligt enkla matematiska regler. Till och med något så kaotiskt som vattenflöden kan under vissa omständigheter organisera sig själva.
18.00
Mästerverk
Flamländaren Rogier van der Weydens Korsnedtagningen, målat mellan 1432 och 1435, var unik för sin samtid: en hybrid mellan skulptur och målning i ultrarealistisk stil med de avbildade i naturlig storlek. Den blev snabbt berömd och bytte ägare ett flertal gånger. Sedan 1939 hänger den på Pradomuseet. I detta avsnitt av Mästerverk avslöjas hemligheterna bakom dess dramatiska historia.
18.50
Royal Concertgebouw spelar Mahler - Mahlers fjärde symfoni dirigeras av Iván Fischer
Gustav Mahlers fjärde symfoni i g-dur framförs av orkestern Royal Concertgebouw, i konserthallen med samma namn i Amsterdam.
20.00
Kan vetenskapen stoppa brott? - Psykologi och teknik bakom brottsbekämpning
Möt vetenskapsmännen som undersöker om kriminalitet och en våldsam personlighet kan förklaras med genetik. Vi får också följa kriminaltekniker som arbetar med att avgöra hur länge någon har varit död genom att undersöka likets förruttnelseprocess.
21.00
Att vara eller inte vara Shakespeare - säsong 2 - Del 2 av 6 - säsong 2
Del 2 av 6. När Wills elaka gamla skollärare bjuder in sig själv att bo hos Will tvingas han konfrontera sin barndoms demoner, men det visar sig snart att det är mycket mer som står på spel, inklusive Wills liv.
21.30
På tal om språk - Del 1 av 2: Australien och Wales
Del 1 av 2. Bob Holman möter Charlie Mangulda, en aboriginsk sångare som är den enda personen i världen som talar språket amurdag. När Charlie är borta kommer språket att försvinna med honom, förutom i anteckningsböcker och inspelningar. Med lingvisten Nick Evans flyger Bob till Goulburn Islands utanför norra Australien. Där möter de en grupp på 400 personer som talar tio olika språk.
22.30
Kunglig samling bakom kulisserna - Del 2 av 4: Samlingen växer
Del 2 av 4. När Karl I avrättades spreds de brittiska kungliga konstsamlingarna för vinden. Men sakta men säkert inköptes nya verk medan andra återlämnades. En enastående pånyttfödelse ägde rum med införskaffande av mästerverk och fantastiska skatter.
23.30
Why Polities Decline - Del 1 av 3: Of Tyrany and License
Talare: Maurizio Viroli - Machiavelli’s Theory of the Degeneration and Redemption of Republics, James Hankins - Living with Tyranny: The Renaissance Humanists on Tyranny, Erica Benner - Three Causes of Corruption in Republics. Moderator: Ulf Wickbom.
00.35
Veckans bok - Gud: återkomsten
Del 5 av 16. Joel Halldorf ger oss nya perspektiv på religionens betydelse i sin bok Gud: återkomsten. Religionen är väldigt närvarande i samhället men vi beskriver den mest i termer av problem, och fördomarna är många.