Allt går så hiskeligt fort

En sådan kännetecknas enligt Bergh av att den a) ofta säljs på flygplatser, b) är på engelska, c) har en bra titel och en lång undertitel som ofta sammanfattar hela boken, d) är övertygande skriven, ger sken av att säga något helt nytt och att bygga på forskning, men visar sig (e) vid närmare granskning ofta bygga på en antingen trivial eller felaktig tes.

I det begreppet har han fångat en genre som av någon anledning inte riktigt har fått fäste bland svenska författare av facklitteratur. I alla fall inte med samma standardiserade men ofta medryckande berättarteknik, som förmedlar känslan av att just här och just nu bjuds jag som läsare på något som gör mig klokare och bättre rustad att möta samtiden. Tyvärr stämmer det att många av flygplatsböckerna antingen är just triviala eller åt det tvivelaktiga hållet – men guldkorn finns.

No Ordinary Disruption är en på många sätt typisk flygplatsbok. Författartrion Richard Dobbs, James Manyka och Jonathan Woetzel är alla tre forskningsledare på det stora globala konsultföretagets tankesmedja, McKinsey Global Institute, och har alltså som specialitet att trendspana in i framtiden för att hjälpa företags-, organisations- och politiska ledare att fatta goda beslut. Mycket riktigt sammanfattar också undertiteln bokens kärna: fyra globala krafter som rubbar alla trender.

Dessa krafter är, i tur och ordning, 1) tillväxtmarknadernas tillväxt (jodå, konsulter får formulera sig så) och städernas segertåg, 2) det snabba teknikskiftet, 3) en åldrande befolkning samt 4) ett ökat ”flöde” av handel, kapital, människor och data, något som kanske enklast skulle kunna sammanfattas med en allt snabbare globalisering.

Inget av detta är nytt, vilket skulle göra att flygplatsboken placeras i hyllan över välskrivna men triviala samtidsspaningar. Det vore dock att göra verket orättvisa.

För det första erbjuder författarna en gedigen och lättillgänglig översikt över vad det är som pågår inom dessa fyra nämnda områden, vilket drastiskt minskar behovet av att läsa andra flygplatsböcker som behandlar just dessa ämnen. För det andra kopplas i boken dessa fyra trender samman, vilket adderar en ny dimension och är det som gör att tidigare trender rubbas. Författarna menar att de förändringar som äger rum var och en i magnutid går att jämföra med den industriella revolutionens omvälvningar. När så många så stora krafter samtidigt påverkar sin samtid blir det svårt, snudd på omöjligt, att orientera sig i tillvaron.

Det leder, för det tredje, till bokens kanske viktigaste budskap: att de som har ambitioner att leda utvecklingen av företag, organisationer och samhällen måste ifrågasätta sin intuition och sina samlade erfarenheter för att på rätt sätt kunna bemästra framtidsutmaningarna. För, som de skriver, ”världens ekonomiska operativsystem håller på att skrivas om i detta nu” och det gör vår tid stökigare, mer osäker och samtidigt mer löftesrik än någon tidigare period. Den som tar sig bortom konsultprosan finner här en grundläggande insikt: de flesta av dagens företagsledare och politiska ledare grundlade sina karriärer och hade sina formativa år i en tid som i backspegeln framstår som en av de mest lyckosamma i mänsklighetens historia, då fred, tillväxt och frihet såg ut att ligga i korten oavsett vem som blandade och oavsett vilket spel som spelades. Men det är inte säkert att den intuition som gjorde dem till bra ledare igår eller idag är lika gångbar imorgon. Och kanske är de erfarenheter de tillskansat sig inte relevanta för att förstå och möta framtidens ekonomiska, politiska eller etiska dilemman.

Många har under lång tid skrivit om tillväxtmarknader och urbanisering, men inte alla har med slagkraftig tydlighet kopplat samman dessa två. Storstäder som Shanghai, statsstaten Singapore och storstadsregionen Silicon Valley ingår i spaningsschemat hos de flesta, men hur många har koll på vad som händer i Hsinchu i Taiwan, Santa Catarina State i Brasilien eller Tianjin i Kina (ledtråd: avancerad industri, hightech och finansiella tjänster).

Att teknikutvecklingen går fortare än någonsin vet varje prylentusiast som förgäves försöker skryta med att vara först med den senaste telefonen eller klockan – det finns alltid en uppgraderad version i någon annans ficka eller på någon annans arm bara några månader senare. Formuleringen ”allt färre ska försörja allt fler” blev utsliten på varannan seminarieinbjudan för gott och väl halvtannat decennium sedan. Och en accelererande globalisering som skapar både större och snabbare rörlighet av pengar, prylar och personer har varit temat för varje flygplatsbok med självaktning sedan millennieskiftet.

Det nya i denna volym är, som sagt, att dessa megatrender får en inramning som gör det möjligt att se hur de förstärker varandra. Detta är också bokens femte tes: att allt går så hiskeligt fort – fort på det där viset som gör det fullständigt omöjligt för någon att hänga med ens i en bråkdel i vad som händer. Ändå är förstås en av uppmaningarna att det gäller att hålla koll på vad som händer bland konkurrenterna, i andra städer. Hur nu det ska gå till, när det ofta handlar om platser vi idag inte har en aning om kommer att bli framtidens epicentrum, eftersom det enda som krävs för att rita om en hel bransch är en dator, en internetuppkoppling och en tillräckligt bra idé.

Populärt

Amnesty har blivit en aktivistklubb

Den tidigare så ansedda människorätts­orga­­­nisa­tionen har övergett sina ideal och ideologiserats, skriver Bengt G Nilsson.

Författarna vore inte superkonsulter, och boken vore ingen flygplatsbok, om inte en outtalad men central tanke är att de som idag är etablerade aktörer har anledning att känna sig hotade av denna utveckling. Bara för att du är stor eller framgångsrik idag finns inget som talar för att du också är det imorgon. Faktum är att mycket talar för att du inte är det – ditt företag, din organisation, eller för den delen ditt parti, är sannolikt för stelbent och fast i gamla modeller för att hänga med när verkligheten skrivs om snabbare än Google Maps eller Wikipedia hinner uppdateras.

De politiska utmaningarna får inget större utrymme i boken, annat än att författarna menar att stora reformer kommer att krävas och att det är svårt att driva igenom sådana. I sann flygplatsboksoptimistisk anda ger de ändå exempel på att även svåra politiska reformer (som omläggningar av pensions- eller skattesystem) trots allt har genomförts på olika håll i världen. Här är författarnas analys allt annat än knivskarp: allt fler demokratiska länder visar sig få allt fler politiska låsningar, få allt mer splittrade politiska församlingar och allt svårare att åstadkomma stabil förändring. Det leder antingen till tvära lappkast eller långsiktig handlingsförlamning. Även politiska landskap och spelregler genomgår omvälvande förändringar och skapar osäkerhet bland politiker, kommentatorer och väljare. Medan företagare och väljare ställer rättmätiga krav på att politiken ska vara långsiktig och förutsebar förvandlas världen alltmer till en plats där, som författarna skriver, fem år är en evighet – och en mandatperiod sällan sträcker sig längre än till den senaste opinionsmätningen.

En perfekt flygplatsbok hade i ett avslutande kapitel presenterat en lista om fem punkter som ger läsaren handfasta verktyg för att till fullo bemästra denna nya, stökiga värld. Det länder författarna till heder att de har avstått från detta. Istället blir det upp till läsaren att själv reflektera över sina egna erfarenheter, förtjänster, fördomar och tillkortakommanden – för sådan introspektion tycks också tillhöra flygplatsbokens standardrecept.

Håkan Tribell

Näringspolitisk expert på Uppsala Handelskammare.

Läs vidare

Prova Axess Digital gratis i 3 månader

Få obegränsad tillgång till:

  • Alla artiklar i Axess Magasin
  • Axess Televisions programutbud
  • E-tidning
  • Nyhetsbrev

Efter provperioden kan du fortsätta din prenumeration för endast 59 kr/mån – utan bindningstid.

Ta del av erbjudandet