VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

NR 6 2020TEMA: Europavägar

Ladda hem som PDF plus

Tema

Bygget skakar

EU förmår inte att ta ledningen i en allt farligare och mer svårförutsägbar värld. Sverige behöver driva andra aktörer framåt.

Den stora överlevaren

Pandemin har pressat EU och euron hårt. Europa är fortsatt splittrat samtidigt som den ekonomiska återhämtningen lär dröja.

Vad ska vi göra nu?

Sverige måste förhindra att EU blir ett ingenmansland. Men då krävs en ny Europapolitik.

Vi mot dem

Centraleuropas nationalism och antiliberalism har djupa historiska rötter. Men trots den högerpopulistiska retoriken är banden till EU för starka för att kapas.

Ledare

Nya fiender, nya husgudar

Nu är det kunskap och bildning som gäller. Det var budskapet från utbildningsminister Anna Ekström när hon i mitten av augusti kungjorde att regeringen spikat nya kurs- och ämnesplaner för grundskolan.

Samhälle

Aldrig mätt

Akademiska artiklar följer en mall som gör dem förutsägbara och outhärdligt tråkiga. I samhällsvetenskaplig forskning har formen blivit minst lika viktig som innehållet.

En farlig förlorare

Donald Trump ifrågasätter om presidentvalet kan bli rättvist. Men demokrati är beroende av goda förlorare.

En samvetsfråga

Sverige beskrivs ofta som världens mest sekulariserade land. Men under pandemin har vi skilt ut oss som det mest kristet idéburna.

Makten bakom tronen

Historien vimlar av rådgivare till maktens män. Frågan är vem som formar vem.

Frizon

I öppna hyllors landskap

Av rädsla för coronaviruset stänger universitetsbiblioteken sina boksamlingar. Inskränkningen av fritt tillgängliga böcker är en förlust för forskning och läslust.

Med skuld i ryggsäcken

Naturen skänker lugn och trygghet men ger oss också dåligt samvete. Till skillnad från vår onda civilisation är naturen enbart god.

Opinion

Till kunskapens försvar

Forskning i utbildningsvetenskap ägnar sig inte åt utbildnings- och inlärningsresultat. Skolkunskaper betraktas som suspekta eftersom objektiv sanning inte anses existera.

Tradition

Ljungens strävsamma motstånd

Miguel Torgas noveller räknas som moderna klassiker i Portugals litteratur. Kanske är han dock allra störst som dagboksförfattare.

Civilisation

De okända sarmaterna

Tomas Ljungs bok Sarmatiska havet är ett ymnighetshorn av noteringar och infall.

Den brådmogne boskapstjuven

De antika berättelserna om Hercules och Hermes boskapsstölder skildras i några nya böcker.

Litteratur och biologi

Hos Horace Engdahl kan man skönja ett intresse för evolutionsteori, som dock dessvärre kombineras med en postmodernistisk skepsis mot vetenskap.

Lunch med påven

Weidenfeld & Nicholson har under efterkrigstiden gett ut många viktiga fackböcker. Fortfarande prioriterar man verk om historia och främmande kulturer.

När diset lättade

På grund av coronakrisen var det möjligt att besöka den anrika staden Brygge utan att uppleva en del av turismens nackdelar.

Svårt att skildra svältdöden

Filmen Mr. Jones visar problemen med att skildra kommunismens brott på vita Duken.

Recension

Andens drivmedel

En riktig vivör var han, Georg Wilhelm Friedrich Hegel (1770–1831). En förnuftets och den fria tankens förkämpe som med ett glas Gewürztraminer höjt till franska revolutionens lov i ena handen, och ett utkast till en modern tysk författning i den andra, revolutionerade logiken och statsläran med sitt skarpsinne.

Blås i visselpipan

Om vanlig bioreklam för Coca-Cola handlar om coola personer och kylande dryck, så är konceptet bakom skräddarsydd psykografik att förstå vad som gör folk törstiga och sedan skruva upp värmen i salongen. Så förklarade Cambridge Analyticas vd Alexander Nix vad företaget kunde göra för potentiella klienter. Och dessa var många.

Den som säger emot

Den mångsidige och svåröversatte samhällskritikern Karl Kraus är inte helt lätt att greppa. Han var i hög grad ett barn av det Sekelskiftes-Wien han gisslade svårt. Lars Åke Augustsson har ägnat sommaren åt en tjock biografi.

Hur vinna det förra kriget?

Tomas Tranströmer visste att han skulle bli förstådd när han skrev de avslutande raderna i dikten ”Vermeer”.

Kan själv

Somliga författare – och förläggare – har tur. Att som den brittiske historieprofessorn David Vincent i april 2020, när stora delar av världens befolkning satts i karantän, ge ut en bok med titeln A History of Solitude, är ett exempel på en så lyckad tajmning att man kan misstänka inslag av klärvoajans.

Kortformernas kamp

I King James Bible från 1611 finns en berömd metafor i Psaltaren 23, nämligen ”the valley of death”. Den är poetiskt påkostad och anslående, liksom så mycket annat i denna klassiska engelska bibelöversättning.

Långa dagar

Thomas Piketty har fel. Det är inte kapitalägare som drar ifrån i den moderna ekonomin. Den ekonomiska eliten domineras tvärtom av personer som behövt arbeta för sin position.

Olika färg på utsidan

Varför bry sig om en bok av Charles Murray?

På spaning efter den mening som flytt

Det våras för existentialismen. Som ett tecken i tiden skulle jag vilja anföra Martin Hägglunds uppmärksammade bok från förra året: This Life. Secular Faith and Spiritual Freedom, som kommer på svenska nu i höst.

Överdynamiseringskris

Den tyske sociologen Andreas Reckwitz har skrivit flera uppmärksammade böcker. Die Gesellschaft der Singularitäten (Singularitetssamhället) från häromåret var en studie i strukturomvandlingen i det moderna, och den belönades med Bayerska bokpriset för att den levererade en ”värdefull, originell nyckel till förståelse av vår senmoderna existens”.

Debatt och läsarbrev

Ett nytt språk för migranten

Som före detta migrant fastnar jag för Per Brinkemos krönika i Axess (nr 5/2020) om ensamheten han upplevde som migrant eller som expat, om man så vill, i Spanien.

I korthet

100 år av eleganta mord

I år är det 100 år sedan Agatha Christie (1890–1976) romandebuterade med mordgåtan En dos styrknin (The MysteriousAffair at Styles), och detektiven Hercule Poirot löste sitt första fall.

Den tredje kulturen

Sedan 1968 har John Brockman, legendarisk amerikansk litterär agent, samlat ”de mest sofistikerade tänkarna” och låtit dem ställa frågor till varandra.

I de auktoritäras tjänst

Den 31 december 1999 firade Anne Applebaum och hennes man Radek Sikorski nyår. De hade bjudit vänner, politiker, journalister, diplomater, till sitt hus på den polska landsbygden. Folk kom från lite olika håll, London, Moskva och New York, men mestadels från Polen.

I vår tid

Då blir det humor

Ofta när jag stöter ihop med en bekanting från förr, och vi avverkat de obligatoriska ämnena – nuvarande civilstånd och yrke, förtäckt småskryt om barnen, lyckan över eventuella barnbarn – brukar jag för mitt höga nöjes skull slänga in kommentaren: – Men vad fort det gick!

Krönika

En förförisk fristad

När pesten härjade som värst i det medeltida Europa erbjöd klostren en fristad för dess invånare. Här fick unga adelsmän, huttrandes i bänkraderna, träna sig i skolastik och örtlära under munkarnas vakande öga.

Inget är givet, inget är fast

Jag läser ännu en stjärnögd kultursidesartikel om de allra yngsta vuxna. ”Generation Z” kallas de visst, födda mellan 1995 och en bit in på 2000-talet. I vanlig ordning tillhör skribenten den föregående generationen, ”millennials” eller ”Generation X”.

Tvi för renhetsivern!

Don’t mention the war. Jag kan fortfarande höra pappa skratta och se hur han slog sig på knäna där i soffan när John Cleese i Basil Fawltys gestalt fick ett sammanbrott inför de tyska gästerna på pensionat Fawlty Towers.

Samtiden

Gaullistiskt klarspråk

Den 15–16 december 1962 träffades Frankrikes president Charles de Gaulle och den brittiske premiärministern Harold Macmillan på slottet Rambouillet utanför Paris. Övningen inleddes stilenligt med att man sköt 385 fasaner.

NR 6 2020

Axess Magasin

Är en tidskrift inom området humaniora/samhällsvetenskap och utges av Axess Publishing AB. Tidskriftens målsättning är att fungera som en knutpunkt mellan den akademiska och den publicistiska sfären.

 

Chefredaktör: PJ Anders Linder
Redaktörer: David Andersson, Mats Wiklund, Jan Söderqvist.
Redaktionssekreterare: Katarina O’Nils Franke
Redaktionsråd: Peter Elmlund, Thomas Gür, Peter Luthersson, Nathan Shachar, Louise Belfrage
Ansvarig utgivare: Peter Elmlund

 

För att kontakta redaktionen, mejla redaktionen@axess.se.

...