Downton Abbey-effekten

Det talas om Downton Abbey-effekten: historiska tv-serier och filmatiseringar som sätter sprätt på bokmarknaden och råder bot på historielöshet – eller fungerar som ren njutning för de redan historiebitna. Böcker om 1900-talets första decennier har kommit i strid ström efter att den flerfaldigt prisbelönta Downton Abbey hade premiär för drygt fem år sedan i Storbritannien. Efterfrågan på butlers har ökat rejält liksom antalet besökare på de guidade turerna på historiska slott och herresäten i England.
Downton Abbey, skapad av Julian Fellowes, är den mest framgångsrika brittiska tv-serien genom tiderna. Dramaproduktionen om herrskapet Crawley och deras tjänstefolk i England i början av förra århundradet visas i fler än 200 länder. I oktober börjar den sjätte och sista omgången av serien sändas i SVT.
Fellowes har emellertid inte enbart hyllats utan också fått kritik för att handlingen inte ger en historiskt rättvis bild. Den amerikanske historikern Simon Schama har kallat Downton Abbey för kulturell ”nekrofili”. Han menar att serien är full av oriktigheter och har en klichéartad handling.
– De flesta historiker förstår att det är en dramatisering. Jag har aldrig påstått att den är dokumentär, säger Julian Fellowes. Han tror att seriens stora genomslagskraft beror på kombinationen av skildringen av de stora samhällsförändringarna i början av 1900-talet samt intrigerna i både herrskapets och tjänstefolkets liv.
fellowes är från början skådespelare, mest känd är han nog för sin roll som lord Kilwillie i tv-serien Karl för sin kilt. Precis som sin rollkaraktär har Fellowes aristokratisk bakgrund. I egenskap av baron Fellowes of West Stafford sitter han i brittiska överhuset. Han har även författat de bästsäljande romanerna Snobs och Past Imperfect, satiriska skildringar av den brittiska överklassen. Efter Downton Abbeys segertåg har romanerna sålts till flera olika länder. Ännu finns de dock inte på svenska.
Hans genombrott som manusförfattare kom med filmen Gosford Park (2001). Av en gemensam bekant fick regissören Robert Altman tips om en skrivbegåvad engelsman med detaljkunskap om klassamhället i Storbritannien. Fellowes fick uppdraget att skriva manuskript till Gosford Park och för detta belönades han med en Oscar. En skådespelare som medverkade var Maggie Smith. I Downton Abbey spelar hon en av seriens mest älskade rollfigurer: änkegrevinnan Violet Crawley.
– Det finns mycket av min faster Isie i Violet. Isie levde fram till det att jag var 21 år så jag har många minnen av henne, säger Julian Fellowes.
– Hon var full av underbara giftiga kommentarer. Hennes make dog i första världskriget och sonen i andra världskriget. Men hennes humor var intakt.
släkten fellowes upplevelser under första världskriget har direkt påverkat Julian Fellowes dramatisering av tiden före, under och efter kriget.
– Framförallt min farfar Henrys och gammelfarbror Berties öden. De dog båda i första världskriget. Just krigets effekt på anhöriga och vänner till de omkomna kändes angeläget att lyfta fram i Downton Abbey.
I The Times skrev Julian Fellowes för en tid sedan om hur han som yngre hade lyssnat på samtal mellan fadern Peregrine Fellowes och fastern Isie när de pratade om hur kriget slog sönder den edvardianska eran och om hur en helt ny värld uppstod. Premiärserien av Downton Abbey avslutas med ett minne hämtat direkt från fadern Peregrine Fellowes. Familjen Grantham håller trädgårdsfest den 4 augusti 1914. Gästernas glada sorl tystnar abrupt då lord Grantham läser ett nyanlänt telegram och meddelar: ”Vi är i krig med Tyskland.”
– Min far var bara två år då men kunde känna det i kroppen långt upp i åren när han tänkte på det. Förmodligen för att atmosfären förändrades på ett så påtagligt vis.
Den sjätte och sista serien avslutas innan Hitler kommer till makten. Det är ett genomtänkt beslut från Julian Fellowes som beror dels på att han känner att 1930-talet och nazismen redan har utforskats vitt och brett i dramatiseringar, dels på att han föredrar mångfasetterade historier och rollfigurer som kan få tittaren att byta sida. ”Det går inte när det gäller nazismen. Då finns det bara bad guys och good guys”, konstaterar Fellowes i en intervju med amerikanska The Wrap.
Slottet Downton Abbey heter i verkligheten Highclere Castle och ligger i grevskapet Hampshire, England. Det har varit i den adliga släkten Carnarvons ägor sedan 1679. Nu bor åttonde earlen av Carnarvon, George Herbert, där med sin familj. Hustrun Fiona Carnarvon sköter affärs- och evenemangsverksamheten. Hon står också bakom de två internationella bästsäljarna Lady Catherine och verklighetens Downton Abbey samt Lady Almina och verklighetens Downton Abbey.
lady almina var en ambitiös kvinna med ett vidlyftigt leverne. Hon föddes utanför äktenskapet och fadern lär vara bankmagnaten Alfred de Rotschild. Hon och hennes make, femte earlen av Highclere, umgicks med societeten. När prinsen av Wales, den framtida kung Edvard VII, skulle gästa Highclere under tre dagar spenderade lady Almina drygt 4,5 miljoner kronor i dagens värde på mat och underhållning.
Julian Fellowes är god vän med nuvarande paret Carnarvon. När han började arbetet med Downton Abbey blev lady Fiona Carnarvon intresserad av att veta mer om Highclere Castles historia:
– Jag gick igenom slottets stora arkiv med brev, dagböcker och foton, säger Fiona Carnarvon, som har haft materialet till grund för sina båda böcker. Familjen Carnarvon bor på Highclere Castle även då Downton Abbey spelas in.
Hur gör ni då med värdefulla möbler och andra saker?
– Vi flyttar inte ut något förutom ett skrivbord som har tillhört Napoleon och det kinesiska porslinet.
under 2015 har skönlitteratur om historia upplevt en boom på den brittiska marknaden. Framförallt beroende på BBC-filmatiseringen av Wolf Hall, gjord på Hilary Mantels två första romaner i Cromwelltrilogin och nyinspelningen av Winston Randolphs Poldark-svit med 1700- och 1800-talen som fond. Poldark gjorde succé i både bok- och tv-form på 1970-talet och nu är det alltså dags igen.
Populärt
Amnesty har blivit en aktivistklubb
Den tidigare så ansedda människorättsorganisationen har övergett sina ideal och ideologiserats, skriver Bengt G Nilsson.
Årets storsäljare i genren historisk skönlitteratur redovisades nyligen i branschtidningen The Bookseller. Högst i kurs står böcker om den tumultartade Tudortiden. Där bidrar även Philippa Gregorys Tudor-romaner till de höga försäljningssiffrorna.
– Romaner om historia säljer bättre än faktaböcker. Det är lättare att nå fler läsare med berättelser om familjer och relationer, säger Alan Samson, förlagschef på Weidenfeld & Nicholson.
fellowes arbetar nu på en ny storsatsning, The Gilded Years (De gyllene åren), åt det amerikanska tv-bolaget NBC. Den ska handla om den omvälvande tiden i Amerika från 1870-talet fram till början av 1900-talet. En snabb ekonomisk tillväxt gjorde att miljontals immigranter kom till Amerika där industrialiseringen hade tagit fart på allvar. Namnet på serien är inspirerat av Mark Twains och Henry D Warners The Gilded Age. A Tale of Today (1873, på svenska Kattguld 1877). En guldkantad tillvaro var emellertid inte alla förunnat. Fattigdomen och ojämlikheten var stor, inte minst bland invandrare. Frågan är om The Gilded Years kan skapa samma effekt i bokvärlden som Downton Abbey.
– I normala fall är det inte lätt att sälja böcker om amerikansk historia på de europeiska marknaderna men om The Gilded Years blir lika populär som Downton Abbey kan det mycket väl bli ett stort intresse på den internationella förlagsmarknaden, säger Sam Edenborough, litterär agent på ICL i London.
alan samson, vars förlag ger ut Fellowes romaner, är inne på samma spår:
– Jag är övertygad om att serien The Gilded Years kommer att resultera i en mängd nya böcker om tiden den skildrar.