Glöm honom inte!

Jurij Dmitrijev: 15 år i fängelse för att ha sagt sanningen. FOTO: TT

Den ryska förtryckarapparaten krossar vad den föresatt sig.

Den grävande amatörhistorikern Jurij Dmitrijev från Karelen sitter dömd till 15 års hårt arbetsläger – i Mordvinien vid Volga, gammalt centrum för Gulagläger. Hans brott? I nära trettio år hade han kartlagt offren i Karelen för Stalintidens terror 1937–38. Han letade i arkiven som hade öppnats efter Gorbatjovs reformer och sökte i skogarna efter avrättningsplatser. Först 1997 lyckades han och började gräva – i Sandarmoch och Krasnyj Bor, norr om huvudstaden Petrozavodsk.

Han räknade med att kring 10 000 männi­skor hade mördats där, utan rättegång, med nackskott. En kapten, fann han, hade på en enda natt skjutit 446 personer.

Snabbt blev Sandarmoch en minnesplats. Tusentals människor brukade samlas på en minnesdag i augusti varje år, fram till 2016. Anhöriga byggde upp små gravplatser med tak, både präster och politiker deltog.

Men 2016 vände allt. I november hade Jurij Dmitrijev tilldelats republiken Karelens främsta utmärkelse, en månad senare arresterades han, grundlöst anklagad för att inneha pornografiska bilder på sin styvdotter.

I april 2018 frikändes han dock men häktades på nytt i juni, anklagad för sexuella övergrepp på dottern och för försök att fly. I juli dömdes han lokalt till dryga tre års fängelse, vilket Högsta domstolen i mars 2022 slutligen ändrade till 15 års hårt arbetsläger.

Vissa domstolar stretade alltså emot men trycket från säkerhetstjänsten gav utslaget.

Jurij Dmitrijevs kamp för sanning och rättvisa har stoppats. Hans insatser skildras nu i en sällsynt stark och konsekvent dokumentär av den nederländska filmaren Jessica Gorter: The Dmitriev Affair. Hon har har samlat in inspelningar från hans grävningar 1997 och själv intervjuat Dmitrijev sommaren 2016, strax före rättegångarna. Hon kunde sedan med hjälp av en rysk fotograf följa hela den långa domstolsprocessen.

I Gorters långa samtal med Dmitrijev sommaren 2016 beskriver han varför han satsat trettio år på att dokumentera och gräva:

– Varje människa har rätt att känna till sitt ursprung och platsen där familjen vilar… Staten ser människorna som kollektiv, vi räknar varje individ, förklarade han, djupt rotad i sin ortodoxa tro.

Dmitrijev har under åren kunnat ge ut fem böcker med namn och detaljer om de avrättade i Karelen. Däribland två tusensidiga minnesböcker med karelskt statligt stöd.

Många ryssar har genom åren vågat stötta Dmitrijev. Han har fått Moskvas Helsingforskommittés pris och likaså Sacharovpriset av den norska Helsingforskommittén 2021.

Populärt

Det löser sig inte

New Public Management lär oss att misstro allt och alla. Men varför ska vid då sätta vår lit till dess modell?

Så sent som nu i mars 2024 utsågs Jurij Dmitrijev till en av årets personer för utmärkelsen The European Day of the Righteous, för att påminna om deras kamp mot brott mot mänskligheten.

Från svensk sida har stödet för Jurij Dmitrijevs insatser däremot varit lamt. Den enda större utmärkelsen han fått är ett viktigt pris från Anna Dahlbäcks Minnesfond 2020 som han också har kunnat ta emot.

Den enda ledande svenska politiker som engagerat sig i Jurij Dmitrijevs öde är förre vänsterledaren Jonas Sjöstedt. Han har besökt minnesplatsen Sandarmoch och har upprepade gånger manat regering och riksdag att agera. Men tyvärr bara fått vänliga svar utan löften om handling.

Jurij Dmitrijev, 68 år gammal, sitter kvar i hårt arbetsläger. Han kom inte med i den stora rysk-västliga fångutväxlingen i augusti. Desto mer angeläget att Sverige ändrar sitt ointresse till ett bestämt engagemang för hans människorättsinsats.

Olof Kleberg

Journalist.

Mer från Olof Kleberg

Läs vidare