Hållpunkter för en hygglig höst

Poängen med DÖ var att ta sig runt den parlamentariska principen att regeringar förväntas söka majoritet för sin politik i riksdagen. Redan detta gav DÖ en aura av manipulation och politik som spel för gallerierna med förtroendeskador som följd. DÖ stimulerade också polarisering i ett läge när det fanns goda skäl att hitta breda uppgörelser. Eftersom ekonomin aldrig skulle bli en skarp stridsfråga fick parterna gräla desto mer om allt annat.

Framförallt var DÖ ohållbar genom att partiledarna i det ena blocket gav kollegerna i det andra blocket carte blanche till vilka skatter och utgifter som helst över de egna partikamraternas huvud. Det var ett hån mot såväl förtroendevalda som väljarna de fått sitt förtroende ifrån. Se till att aldrig satsa på den sortens trixande igen.

Håll gränsen! Jag läser i sydsvenska Lokaltidningen att tullen regelbundet släpper igenom vapen- och narkotikasmugglare. Av säkerhetsskäl har man nämligen som policy att inte stanna fordon som innehåller fler personer än det finns tullare i tjänst. Ju fler gangstrar som tar plats i en bil, desto större chans har de alltså att komma igenom. Det är något märkvärdigt detta att just statens mest grundläggande funktioner – försvar, polis, gränsskydd – ska vara de allra mest styv­moderligt behandlade.

Håll kämpaglöden levande! Ett kort tag i våras såg det ändå ut som om någon sorts tillnyktring skett om försvaret. Men sedan enades partierna om en försvarsuppgörelse som ger en ynka aning mer pengar – fast inte som andel av BNP – och när det inte längre fanns partipolitiska poäng att plocka, försvann intresset. Nu grälar man om Nato istället och låtsas inte om att medlemskap kräver nya resurser av ett helt annat slag än dem som man just stånkat fram.

Ljuset i mörkret finns hos allmänheten. För när Gallup ställer frågan ”Skulle du gå i krig för ditt hemland?” ligger svenskarna näst högst i Europa med 55 procent ja-svar. Vi kan förstås inte mäta oss med Finlands 74 procent, men vi ligger skyhögt över en rad EU-kamrater som Holland (15), Tyskland (18) och Italien (20). Har politiker och försvarsmakt strategier för att fortsatt hålla försvarsviljan vid liv? Om inte, se till att skaffa det genast. Det där med att grannar galant kommer att rycka ut till vår hjälp ifall vi hamnar i trångmål tycks inte alldeles självklart.

Håll tystnaden i helgd! Våren bjöd på några ljuva stunder i Tokyos tunnelbana där mobilprat är förbjudet och vänliga skyltar manar musiklyssnare att tänka på risken för ”ljudläckage”. En underbar kontrast till alla exhibitionistiska mobilgastare på tåg och bussar här hemma. Stillhet är en av våra största bristvaror, även om ”tysthetsnormen” på biblioteken har visat sig ha betydligt fler anhängare än konsulter och kulturpolitiker trott. Om det nu måste inrättas fler delegationer i detta land, inrätta en tystnadsdelegation och sätt den på första bästa plan österut.

Håll pop-pedagogerna kort! I detta nummers temablock visar Gabriel Heller Sahlgren och Daisy Christodoulou att förakt för kunskap i sak och förkärlek för unga elevers ”fria forskande” är huvudskäl till skolans försämrade kunskapsresultat. Politiker och pedagoger som varnar för förlegade fakta och vurmar för ”2000-talets kunskaper” ska möta en mur av katedrar och en palissad av välspetsade pekpinnar.

Håll isär public service och public service-­företagen! SVT, SR och UR kan göra bra tv och radio. Men trams och flams blir varken silver eller guld bara för att det har finansierats med licensmedel. Vi befinner oss i upptakten av en ny radio- och tv-debatt och den måste präglas av omsorgen om innehåll och kvalitet istället för omsorgen om några utvalda bolag.

Håll en tyst minut för Neo! Det är rasande tråkigt att konstatera att kollegerna i magasinet Neo har tvingats fatta beslut om att avveckla sin tidskrift. Det råder sannerligen inget överskott på forum där skribenter utanför medievänsterns mittfåra kan komma samman och diskutera utifrån skilda utgångspunkter. Neo bytte beteckning till ”borgerlig” för några år sedan och har återkommande visat hur många traditioner, tankeriktningar och tilltal som kan rymmas under ett sådant baner.

Håll ut! Visst känns det som man lever i dårarnas paradis ibland, men förnuftet kan lura där man minst anar det. Än finns det godhet och skönhet i världen och så småningom blir det vår.

PJ Anders Linder

Senior rådgivare i Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse för allmännyttiga ändamål.

Läs vidare

Prova Axess Digital gratis i 3 månader

Få obegränsad tillgång till:

  • Alla artiklar i Axess Magasin
  • Axess Televisions programutbud
  • E-tidning
  • Nyhetsbrev

Efter provperioden kan du fortsätta din prenumeration för endast 59 kr/mån – utan bindningstid.

Ta del av erbjudandet