Jakt på läckor hotar USA:s press

”Detta är den mest övervakningsfixerade administrationen jag bevakat.”
Citatet kommer från David E. Sanger, Washingtonkorrespondent för New York Times med 30-årig erfarenhet av att bevaka Vita huset. Hans yttrande finns återgivet i en färsk granskning av hur de amerikanska mediernas relation till Barack Obama och hans regering gradvis har försämrats. ”The Obama Administration and the Press”, som publicerades i oktober, har skrivits av en annan av veteranerna inom amerikansk press: Leonard Downie Jr., numera journalistikprofessor vid Arizona State University i Phoenix, tidigare under närmare två årtionden mäktig redaktionschef på Washington Post. Downie har intervjuat 30-talet kolleger inom det medieetablissemang som täcker Vita huset och andra grenar av makten i Washington.
Rapporten har utgivits av CPJ, Committee to Project Journalists. CPJ publicerar sedan 1986 en årsbok Attacks on the Press. 2012 års upplaga innehåller skildringar av aktiva journalister med beskrivningar av de försvårade villkor som möter reportrar som verkar i konfliktområden och i länder där repression hör till vardagen.
– Det var vår vice ordförande Kathleen Carroll, redaktionschef på Associated Press, AP, som efter det som hänt nyhetsbyrån gav oss impuls till att granska en alltmera försämrad relation mellan medierna och Vita huset, säger Joel Simon, chef för CPJ, när jag träffar henne på organisationens kontor på Manhattan inte långt från landmärken som Penn Station och Madison Square Garden.
AP skrev i maj 2012 om en avvärjd hemlig terrorattack i Jemen. Tack vare en högt placerad läcka hade man lyckats få fram information om den hemliga aktionen. Inom justitiedepartementet pågick en intensiv jakt på läckor just när AP avslöjade taktiken bakom Jemenaktionen. Det blev signalen till ett tidigare sällan skådat intrång hos världens största nyhetsbyrå och ett klart brott mot den författningsenliga rätt till ett fritt informationsflöde som den amerikanska författningen garanterar. Telefonlistor beslagtogs. Trafik som skett under två månader från eller till mer än 100 AP-medarbetares e-post och mobiler i New York, Washington och andra städer ingick i beslaget. AP:s högste chef Gary Pruitt protesterade i ett brev till justitieminister Eric Holder. 50-talet amerikanska nyhetsorganisationer skrev ett skarpt formulerat protestbrev till Holder.
Tillslaget mot Associated Press var varken början eller slutet. CPJ:s rapport är en diger katalog över de senaste årens jakt på ”visselblåsare”. Anställda och tidigare anställda vid CIA, FBI, NSA och andra halv- eller helhemliga institutioner har åtalats, fällts och dömts. De senare årens mest kända avslöjare Bradley Manning och Edward Snowden står i en klass för sig, men de är långt ifrån ensamma om att avslöjas. Journalister som kommit över viktig information från källor inom säkerhetssfären har hotats och tvingats vittna i domstol. Det blir svårare och svårare att få direktkontakt med Vita husets handläggare och talesmän. Dokument som borde vara tillgängliga hemligstämplas. Vita husets taktik går mer och mer ut på att sprida information via en egen hemsida och att öka sin närvaro på sociala medier, hävdar erfarna journalister.
– Det är begripligt att regeringens företrädare blir frustrerade och oroade, men det är inte försvarligt att de tagit till så aggressiva motåtgärder, säger Joel Simon. Det fanns en tid då presidenten själv eller något sändebud kunde ta kontakt med tidningsägare och peka på vad som fick skrivas eller inte. Den tiden är förbi. Med de nya sociala medierna är det dessutom fullständigt omöjligt för makten att ha total kontroll, tillägger han.
På södra manhattan, faktiskt i ett hörn av Wall Street, finns ett hus, vars våningar i sin helhet fylls av organisationer som verkar för medborgarrätt i olika former. Högt upp i denna byggnad med utsikt över East River finns Freedom House. Organisationen bildades 1941, mitt under brinnande världskrig. Syftet är att vaka över globala fri- och rättigheter och att agera och stödja kamp mot politiskt och socialt förtryck. Freedom House publicerar årligen ett pressfrihetsindex. (Där befinner sig i 2012 års genomgång Finland, Norge och Sverige på delad förstaplats.) Freedom House har ett nära samarbete med Committee to Protect Journalists i yttrandefrihetsfrågor.
– Den rapport som CPJ just publicerat är ett av flera tecken på att USA:s position i den sammanställning vi gör av pressfriheten kommer att sjunka, säger Karin Deutsch Karlekar, som är huvudansvarig för förteckningen över pressfriheten i världen. Freedom of the Press nästa upplaga utges i början av 2014. (I 2013 års sammanställning ligger USA på 23:e plats tillsammans med Estland och Jamaica. Allra högst upp på listan, på delad förstaplats befinner sig åter Finland, Norge och Sverige).
– Det är särskilt allvarligt att vår regering försämrar medieklimatet. Det påverkar vår trovärdighet eftersom vi når ut och verkar globalt. Det gör det svårare för oss att påtala missförhållanden i andra länder och lägger hinder i vägen för vårt arbete, säger Karin Deutsch Karlekar.