Katarina Barrling: Varmt tack!
Varmt välkomna till Toyotas familjehelg!
Så löd ett sms jag fick härförleden. Jag vill inte göra reklam för något bilmärke – det finns säkert andra bilmärken som man också är varmt välkommen till, ja, en rad platser överhuvudtaget. Värmen sprider sig som en löpeld genom artighetsfraserna. Nyheterna inleder inte längre med ett stramt God afton (utan utropstecken), utan hälsar oss betraktare varmt välkomna (med utropstecken). Man kan tro att man kommit till en middagsbjudning när man i själva verket hamnat framför dagens allt bistrare världsläge. Inte sällan ingår också varningar för den jordiska uppvärmningen. Men Parisavtal och andra utfästelser till trots, i välkomstfraserna eldas det för fullt. Där lever vi i en värld utan temperaturmål.
Gästsidan är inte sämre. Bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell framförde efter en insats i Aktuellt ett Varmt tack! till programledaren. Just statsråd hälsas ännu så länge inte varmt välkomna till sändningen, men vem vet, snart nog välkomnas kanske varje gäst med en varm kram?
Och alldeles före jul hälsade energiminister Ebba Busch oss Varmt välkomna till den här pressträffen! Det vi varmt välkomnades till var, utöver pressträff, beskedet att Sveriges företagare ännu en gång skulle få vänta ännu ett tag på besked om eventuellt elstöd, så värmen i den stämning som spred sig får väl sägas ha varit begränsad.
Parallellt med att de varma fraserna arbetade för högtryck, spred sig iskylan över landet, liksom i invånarnas hem. Med elbristen kvittar det lika, så regeringen förmanade invånarna att sänka värmen och elspara. Därpå gav sig oförtröttligt granskande journalister ut att granska sparambitionerna hos några väl valda folkvalda. Varmast verkar det ha varit hos förutvarande justitieminister Morgan Johansson: han såg lika nöjd ut över sina fasta 20 grader som över sitt fasta elpris, även om han sade sig tänka sig för inför tvättmaskinen. Migrationsminister Maria Malmer Stenergard hade det svinkallt med typ 17 grader och sockorna på. Arbetsmarknadsminister Johan Pehrson hade det ”för kallt”, särskilt enligt de egna barnen. Tidigare utbildningsminister Anna Ekström gav ett historiskt perspektiv och påminde om att på 70-talet (1970-talet, förstår vi som minns), då fick man skämmas om man hade lampan tänd i ett rum.
Störst uppmärksamhet väckte dock, i vanlig ordning, Sverigedemokraterna. Deras Henrik Vinge berättade att han hade haft mindre än 15 grader hemma – kanske en sorts Segra eller dö-vändning på hushållselen? Och kanske kan han i egenskap av gruppledare låna hem den pläd som hans parti fick i gåva av Moderaternas riksdagsgrupp, nu när SD som näst största parti fått överta inte bara riksdagens andraplats utan också dess förstakammarsal.
Starkast kraftuttryck över de kalla golven kom från Magdalena Andersson, men så leder hon också det största oppositionspartiet – och har direktverkande el. Även hon har låtit meddela att hon har det iskallt hemma. Eller, hon använde faktiskt ett annat förstärkningsord. Det innehåller liksom ”iskallt” bokstäverna i, s, k och t, men i annan ordning.
Nåväl. För att vara så kalla, får dessa inomhustemperaturer ändå betraktas som varma, särskilt om man jämför dem med Naimakkas minus 36 grader på luciadagen. Mälardalen hovrade tidvis runt mer måttfulla minus femton. Men det räcker för att vi mindre stoiska sydlänningar skall huttra okontrollerat.
Å andra sidan bör man tänka positivt, så vi kan positivt konstatera att få saker är så vackra som kyla. Även det fulaste blir tilltalande under ett lager snö, och frågan är om det finns något vackrare än iskalla skyar? Det skulle vara rimfrost då. Och inomhuskylan, den passar krukväxterna, för de avskyr varma element. Så nu kan även vi som saknar ett svalt orangeri ta väl hand om pelargonerna – bara att ställa dem i valfritt rum. Temperaturen har också fått årets julklapp, det hemstickade plagget, att komma till användning. Det vore förstås synd om en sådan välsignelse inte får värma mer än en hylla. Det finns alltså många skäl att vara tacksam. Så jag säger som biståndsministern: Varmt tack! Samt ber att få önska alla läsare ett omväxlande varmt och kallt men framförallt Gott 2023!
Docent i statsvetenskap vid Uppsala universitet.