Vad blir det för mat?

”Om I icke äten Människosonens kött och dricken hans blod, så haven I icke liv i eder. […] Ty mitt kött är sannskyldig mat, och mitt blod är sannskyldig dryck.” Så talade han när han undervisade i synagogan i Kapernaum. De lärde må träta om yttrandet ska ses som något slags metafor eller ett budord, men onekligen låter det kannibalistiskt.

Att människor har ätit människor, det vill säga: ägnat sig åt vad som ibland kallas kannibalism och ibland antropofagi, i snart sagt alla tider och på många olika platser jorden runt, skildras och diskuteras utförligt och sakkunnigt i en ny bok av Bill Schutt, biologiprofessor vid Long Island-universitetet i USA.

Det finns, får vi lära oss, två skilda huvudmotiv till att människor äter varandra: å ena sidan mystik och religion, å d...

Den här innehållet är en del av Axess+.

Bli prenumerant för att få åtkomst nu!

Prenumerera
Staffan Ulfstrand

Professor emeritus i ekologisk zoologi.

Läs vidare