VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Snart bara statlig tv?

BeFunky-collage.jpg

Idag kom ett avgörande besked från EU-kommissionen som godkänner Telias köp av Bonnier Broadcasting som i sin tur äger C More och TV4. Kommissionen har varit orolig för att den svenska staten skulle bli en allt för dominerande spelare på den svenska mediemarknaden, men trots den högst relevanta oron ges nu tummen upp från Bryssel.

Affären mellan statligt ägda Telia och Bonnier har pågått i snart ett år. Nu när även EU givit sitt godkännande efter ett antal eftergifter från parterna blir det nya Telia en enorm aktör inom nordisk media. Det gör att den svenska staten äger en överväldigande del av tv-marknaden.

Det blir nu Sveriges regering som tillsätter de styrelser som kontrollerar SVT, SR, UR och även för C More och TV4 genom Telia. Det är samma regering som även delar ut sändningstillstånd. Det är svårt att inte se att det sker en viss maktkoncentration av den svenska mediamarknader genom denna affär.

Allt detta sker i en tid där tonläget i mediedebatten redan är högt. ”Demokratin står och faller” enligt ett flertal debattörer om public service skulle få en något mindre budget eller få ett smalare uppdrag.

Hur skulle det låta från svenskt håll om denna affär istället gjordes av något annat land i vårt närområde? Inte vore det lovord om att demokratin och fria medier är räddade.

Följer du Axessbloggen? Då kanske Axess Magasin är något för dig – just nu får du tre nummer för endast 129 kronor.

Foto:Wikimedia Commons

Det här är sanningen om Vita hjälmarna

Syrian_Civil_Defense,_clearing_rubble,_Maaret_Nouman.jpg

Vita hjälmarna i Syrien. Foto: Wikimedia Commons 

I går kom den tragiska nyheten att hjälporganisationen Vita hjälmarnas medgrundare, James Le Mesurier, omkommit utanför sitt hem i Istanbul. Vita Hjälmarna har genom åren räddat tusentals och åter tusentals människor i inbördeskrigets Syrien och dokumenterat Kreml och Assadregimens övergrepp mot civila.

Framförallt handlar det om användandet av tunnbomber och riktade flygattacker mot sjukhus. I takt med att Assad stärkt kontrollen över Syrien har det blivit hart när omöjligt för organisationen att verka i landet.

Eftersom varken Putin eller Assad har något intresse av att omvärlden ska ta del av dessa grymheter har det sedan flera år bedrivits ett intensivt propagandakrig mot Vita hjälmarna. På sociala medier och i regimtrogen media har den ena perversa lögnen avlöst den andra. Så har Vita hjälmarna anklagats för att ligga bakom alltifrån Assadregimens kemikalieattack mot den egna befolkningen till att vilja dra in Västvärlden i kriget. Bisarra fantasifoster, alltihop.

Det har tyvärr inte hindrat lögnerna från att fortplantas och så tvivel kring sig. Min största oro är att journalister inte orkar skriva om ämnen likt Vita hjälmarna av rädsla för en koordinerad attack från nätets självutnämnda ”sanningssägare”. Eller att redaktioner retirerar och nöjer sig med att återge vad båda sidor säger, med följden att lögnen ges lika stor vikt som sanningen. Det må spara tid och jobbiga frågor, men kan knappast kallas journalistik.  

Därför är det desto viktigare att lyfta upp den enorma insats som Vita hjälmarna och Le Mesurier gjort för civilbefolkningen i Syrien. Tusentals liv har räddats tack vare dem. Det är sanningen.

Skalven i Thüringen når hela vägen till Berlin

mikemohring.jpg

Mike Mohring (CDU). Har han någon plan? Foto: CDU Fraktion Thüringen

CDU:s svåra problem i Thüringen är ett symptom på att hela partiet är på väg in i en djup kris.  

Efterdyningarna av utgången i delstatsvalet i Thüringen fortsätter att öka spänningarna inom CDU. 17 lokala partiföreträdare kräver i ett brev att ”förutsättningslösa samtal” borde föras med samtliga partier som valts in i delstatsparlamentet. Även om AfD inte nämns uttryckligen i texten så är budskapet omöjligt att missa. Brevet utesluter Björn Höcke som ministerpresident eller en CDU-Die Linke-koalition.   

Appellen går emot den officiella partilinjen som uttryckligen förbjuder alla typer av samarbete med AfD och är ett stöd till CDU:s lokala viceordförande Michael Heym. Heym har fått utstå hård kritik och krav på uteslutning av andra CDU-politiker då han strax efter valet förespråkade samarbete med AfD.

För att göra saker ännu mer komplicerade så räcker inte CDU och AfD:s samlade mandat till en majoritet, vilket är anledningen till att Heym förespråkar en CDU-FDP-AfD-koalition (om nu FDP lyckas ta sig in i landtagen).   

CDU Thüringens ordförande Mike Mohring står fast: det kommer inte bli något samarbete med AfD. Inte heller någon koalition med Die Linke. Mohring har visserligen fått partistyrelsens välsignelse att samtala med Die Linkes Bodo Ramelow. Men kritiken mot alla uppfattade rörelser vänsterut inifrån de egna CDU-leden är massiv och därmed utsiktslös.  

Mohrings senaste giv är ett förslag om att försöka bilda en minoritetsregering tillsammans med mittenpartierna: CDU, SPD, Die Grünen och FDP. Men varken SPD eller Die Grünen är intresserade och eftersom en sådan konstellation inte heller uppnår någon majoritet känns projektet dömt på förhand. För att kunna bli vald till ministerpresident skulle Mohring även i det scenariot behöva stöd från AfD.

Den tänkta koalitionen löser alltså ingenting. Allt fler undrar nu om CDU överhuvudtaget har en strategi.

De närmaste veckorna kommer läget att klarna. Den 26 november måste nämligen den nya landtagen vara inrättad. Om man inte kan enas kring en ministerpresident i december kan Ramelow fortsätta styra med en expeditionsministär i åtminstone ett år framåt.      

Mohrings sicksackande mellan olika positioner och det lokala avsteget från den officiella AfD-linjen förstärker bilden av ett parti som är på väg in i en djup kris. I värsta fall kan det vi nu ser utspela sig i Thüringen komma att plåga Tyskland på förbundsnivå i en inte alltför avlägsen framtid.  

Moderaternas problem framstår som en lätt bris jämfört med det vägval CDU har framför sig.   

Följer du Axessbloggen? Då kanske Axess Magasin är något för dig – just nu får du tre nummer för endast 129 kronor.


Boken, läsandet och fattningsförmågan

Berättandet och läsandet har genom historien fyllt en central roll för människans liv. Just nu förändrar digitaliseringen berättandet och läsandets förutsättningar i grunden.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund, Erik Thyselius och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Where Is Life Science Heading In The Future?

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast