VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

(S)tatskramarna har tappat greppet

Har S åter vikt ner sig för MP? Eller har de åter fått som de har velat? Vem vet? Jag har ingen aning om vad S-topparna tycker innerst inne och misstänker att en hel del av dem inte riktigt vet själva. Men om man intresserar sig mindre för uppsåt och mer för resultat kan man konstatera två saker:
 
1. Socialdemokraterna har inte ställt sig bakom en bred uppgörelse om stramare migrationspolitik.
 
2. Socialdemokraterna har inte ställt sig bakom en bred uppgörelse som finansierar det försvar som Försvarsberedningen anser att vi behöver.
 
Partiet anklagas emellanåt för att vara "statskramare". Jag tycker att alltmer tyder på raka motsatsen.

Hellre ett minijobb än inget jobb

gloves.jpg

Se möjligheterna istället för att göra skillnad på jobb och jobb. Foto: Clay Banks / Unsplash

Coronapandemin leder till tragedier på många olika områden. Den stora arbetslösheten skakar just nu hela världen. Hur gör vi för att hjälpa fler in i arbete igen?

Sverige borde inspireras mer av Tyskland. Vi samarbetar och handlar mycket med varandra. Tyska lösningar för arbetsmarknaden skulle kunna fungera bra som förebild för den svenska. Innan covid-19 slog till hade mer än sju miljoner människor, vart femte jobb, i Tyskland ett så kallat ”minijobb”.

Dessa enklare jobb har sedan Schröder-regeringen varit ett sätt att förhindra svartjobb inom städning/läxläsning och ett sätt att snabbt få in fler i arbete. Tanken är god och resultaten har sett bra ut. Ändå har minijobben för vänstern och facket varit ett rött skynke ända sedan de infördes.

Zeit Online skriver om hur dessa minijobb försvinner i och med krisen – Gott sei Dank, låter det på den journalisten. Men den här sortens kritik är smått osmaklig. Varför ska man hellre stå utan jobb än ha ett ”dåligt” jobb? Vad är det för förment välvilja att sitta på en stabil skribenttjänst och säga att människor förtjänar bättre; när detta ”bättre” i realiteten innebär arbetslöshet?

Sverige kan istället inspireras av Tysklands minijobb. Framförallt i tider som dessa när vi behöver låga trösklar in på arbetsmarknaden. Ett minijobb ger en maxersättning på 450 Euro (ungefär 4500 kronor i dagens läge) i månaden utan att behöva betala skatt. En arbetsgivare som anställer någon via minijobb betalar inte samma höga sociala avgifter som vid en heltids- eller deltidsanställning.

Zeit-journalistens ogillande kan förklaras som ett symtom på coronakrisen: i tider av oro och instabilitet ropar man på trygghet. Men trygghet skapas inte av att ta bort flexibla system för arbete.

Ett minijobb är bättre än inget jobb. Om vi sänker trösklarna och erbjuder en bredare palett av olika sorters anställningar kan vi hjälpa både samhället och enskilda individer att komma på fötter igen.

SD: företagarnas parti?

jimmie.jpg

Företagarnas val? Foto: News Øresund - Johan Wessman (CC BY 3.0) 

I bloggen politologerna skriver statsvetaren Patrik Öhberg om hur SD:s utveckling i väljaropinionen förändrats de senaste tio åren (texten är en sammanfattning av Öhbergs bidrag i SOM-antologin Regntunga skyar som du hittar här). Att SD attraherat, och fortsätter attrahera, arbetarväljare från S och besvikna högerväljare från M är väl känt.

Vad som är oroande för M är att SD:s stöd bland företagare under denna period gått från försumbart (2 procent) till betydande (23 procent), enligt SOM-institutets mätningar. Utvecklingen återspeglas i M:s halverade stöd bland företagare de senaste tio åren: från att ha samlat 59 procent 2009 till 28 procent 2019.

Nu är tio år förvisso en evighet i politikens värld. Det vore därför märkligt om andelen företagare som ansåg att SD var ”bästa parti” varit helt oförändrad, givet hur den politiska utvecklingen sett ut i stort. Med det sagt finns det goda skäl för M att fundera över varför man förlorat så många ur sin väljarbas till SD. Att våld och gängkriminalitet uppfattas som ett av de största hindren att bedriva verksamhet av allt fler företagare kan ge en viktig ledtråd till varför.

Coronakris i all ära, för brottsligheten är ingen recession i sikte.  


Boken, läsandet och fattningsförmågan

Berättandet och läsandet har genom historien fyllt en central roll för människans liv. Just nu förändrar digitaliseringen berättandet och läsandets förutsättningar i grunden.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Where Is Life Science Heading In The Future? 2018

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast