VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Niall Ferguson ger EU en släng av sleven i Davos

fergusoneu.jpg

Ord och inga visor från Niall Ferguson. Foto: Fronteiras do Pensamento/Greg Salibian 

Tidningen Die Welt publicerade igår (23/1) en intervju med historikern Niall Ferguson. Med toppmötet i Davos som fond skräder sannerligen inte Ferguson orden när han får frågor om EU:s ”gröna giv”, Europas framtid och Angela Merkel.

”Européerna har intalat sig själva att den gröna given på ett magiskt sätt ska öka tillväxten trots att allt pekar på att en sådan kommer att leda till motsatsen”, menar Ferguson och dömer ut given som det för tillfället märkligaste projektet ”på hela jorden”.  Att Tyskland i samma veva håller på att avveckla kärnkraften ger han inte mycket för.

Inte blir det muntrare när frågorna kommer till försvar och säkerhet: Europa måste sluta skälla på USA och ändå förvänta sig att Vita huset ska komma till undsättning vid en kris. I det fall Macrons uttalande om att Nato är ”hjärndött” skulle visa sig vara sant så gör européerna bäst i att rusta upp det egna försvaret. Att EU är upptaget med en grön giv när Ryssland och Kina styrs av auktoritära regimer med siktet på den fria världen ter sig huvudlöst: ”Hallå? Vakna!”, uppmanar Ferguson.

Förbundskansler Angela Merkel beskrivs som en ”briljant taktiker” men en ”katastrofal strateg”. Alltifrån euro- till flyktingkrisen har präglats av saktfärdighet och felslut, anser han. Det europeiska projektet har kommit till ett stopp – EU kommer inte gå mot någon närmare integration.

På frågan om var Tyskland är om tio år ser Ferguson ett japanskt scenario: tillväxten kommer att vara mycket låg parat med nollprocentig inflation, med den skillnaden att Tyskland också kommer att ha problem med migrationen. ”Politiken kommer att vara mycket instabilare än i det japanska fallet”, avslutar han.

Ord och inga visor, alltså. Niall Ferguson har förvisso inte gjort sig känd för sin optimism – tänk om världen faktiskt inte går åt helvete? – men nog finns det här en och annan lärdom även för den som uppskattar det europeiska projektet. Inte minst vad gäller många staters underlåtenhet att satsa på det egna försvaret. Med andra ord: dags för Europa att kavla upp ärmarna.  

Bomberna smäller, Löfven pratar på

löfvenpratarpå.jpg

Stefan Löfven (S). Foto: Wikimedia

Bombdåd i Husby och Kista i natt. Bombdåd på Östermalm och dödsskjutning vid Kungens kurva häromdagen. Samtidigt läser jag statsminister Löfven i dagens Aftonbladet, där han berättar att januariavtalet är ett medel för socialdemokrater "att ta ansvar och lösa de samhällsproblem landet står inför", och att man under det kommande året "ska knäcka gängkriminaliteten".

Det är så tondövt att det får "Fyra bugg..." med Carl Bildt att låta som "Till havs" med Jussi Björling.

Å ena sidan en verklighet där det ena grova våldsdådet efter det andra förblir ouppklarat. Å andra sidan fromma fraser om hur allting kommer att ordna sig till det bästa.

Jag begär inte att Stefan Löfven och Morgan Johansson själva ska utföra polisens arbete - tvärtom begär jag att de håller sig långt därifrån - men jag begär ett minimum av verklighetskontakt och klarspråk av dem som fått förtroendet att leda vårt land. Var finns deras allvar? Var finns deras sense of urgency och beredskap att ta till extraordinära åtgärder för att hantera en extraordinär situation?

Jonas Sjöstedt slår sig ner i kapitalismens högborg

Jonas_Sjöstedt_20190501_crop.jpg

På valborgsmässoafton är det 45 år sedan de nordvietnamesiska stridsvagnarna rullade in i Saigon och de dramatiska evakueringarna från den amerikanska ambassaden. Vietnamkriget slutade med ett förnedrande nederlag för USA. Äppelkindade svenska diplomater såg det som en seger för genuin frihetslängtan och fosterlandskärlek i kampen mot en ond kapitalistisk övermakt, vilket Gunnar Åselius nyligen har skildrat i den förträffliga och Stora Fackboksprisbelönade Vietnamkriget och de svenska diplomaterna (Dialogos). Men i verkligheten handlade det om en kommunistisk triumf. USA:s politik och gärningar tål sannerligen att ifrågasättas men bakom varumärket "FNL" dolde sig ingen spontan folklig resning utan den reguljära nordvietnamesiska armén, uppbackad av imperialiststaterna Sovjetunionen och Kina. Efter segern väntade ingen varm försoning utan brutala utrensningar, folkfördrivningar och diktatur. 

Men historien har en märklig förmåga att överraska. Kommunistpartiet fortsätter att styra Vietnam med hård hand men precis som i Kina har man successivt omprövat de fattigdomsfrämjande tankarna på detaljstyrd planekonomi och lämnat allt större utrymme för enskilda initiativ och företagsamhet. Vi talar inte om någon fullfjädrad marknadsekonomi men numera om ett land där människor har fått det betydligt bättre tack vare ökad ekonomisk frihet.

Ett av resultaten? Att Vietnam numera är det land i världen där den fria marknaden åtnjuter störst folkligt stöd.  När undersökningsföretaget Pew ber medborgare i olika länder ta ställning till påståendet "de flesta människor har det bättre i en fri marknadsekonomi" håller 70 procent av amerikanerna och 73 procent av tyskarna med.

I Vietnam är stödet 95 procent.

Dit ska nu vänsterledaren Jonas Sjöstedt flytta. Om han lyssnar litet bättre än 1970-talets svenska diplomatkår kan han förhoppningsvis lära sig ett och annat, fast det blir förstås litet som att kasta in jästen efter degen. Kan han inte ta några ungdomsförbundare med sig?

Foto: Inthevidual, Wikimedia Commons

Följer du Axessbloggen? Då kanske Axess Magasin är något för dig – just nu får du tre nummer för endast 129 kronor. 


Boken, läsandet och fattningsförmågan

Berättandet och läsandet har genom historien fyllt en central roll för människans liv. Just nu förändrar digitaliseringen berättandet och läsandets förutsättningar i grunden.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund, Erik Thyselius och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Where Is Life Science Heading In The Future?

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast