VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

Tysk asylskandal pressar regeringen

Högerpopulistiska AfD har vänt sig till den tyska författningsdomstolen för att få prövat om Angela Merkels beslut att hösten 2015 hålla gränsen mot Österrike öppen för flyktingar överskred hennes befogenheter. Hur allvarligt hotet om en juridisk prövning egentligen är för Merkel återstår att se. För AfD:s del handlar med största sannolikhet lika mycket om att synas i medierna som att försöka sätta krokben för regeringen.      

Att liberala FDP:s partiledare Christian Lindner i går gick ut och krävde inrättandet av en undersökningskommité med fokus på hur flyktingpolitiken har förts från 2014 och framåt, kan nog på sikt bli en större huvudvärk för Merkel. Bakgrunden till kravet är att den tyska motsvarigheten till migrationsverket (BAMF) är indragen i en skandal: minst 1 200 asylsökande personer misstänks ha fått asyl på felaktiga grunder mellan åren 2013-2016 av dåvarande chefen på migrationsverket i delstaten Bremen. En del uppges även ha varit misstänkta terrorister. Nu ska 18 000 positiva beslut från år 2000 och framåt granskas på nytt.

Händelsen har skadat den ansvarige inrikesministern Horst Seehofer (CSU) eftersom det råder oklarheter exakt när han blev informerad om skandalen. Josefa Schmid, den person som upptäckte oegentligheterna på Bremenkontoret, menar att hon försökt ta kontakt med inrikesministeriet och Seehofer redan i mars. Seehofer menar att han blev informerad först i april. Historien kan ligga CSU till last eftersom det är delstatsval i Bayern senare i höst. Kritiker till Schmid menar att hon bara försöker att profilera sig i det kommande valet, då hon kandiderar till den bayerska lantdagen för FDP. Vad som är politisk spinn och vad som är sant är i dag omöjligt att veta.    

Lindner har flera gånger pratat om behovet av en undersökningskommitté och hade han inte gått till handling nu skulle risken för en förtroendeskada vara uppenbar, skriver Die Welt. FDP:s argument för en undersökningskommitté är att motverka konspirationsteorier och att vinna tillbaka förtroende bland medborgarna. För att få igenom sitt förslag behöver FDP stöd av en fjärdedel av ledamöterna i Förbundsdagen (178 röster).

Eftersom AfD är för förslaget, är det oklart om de övriga oppositionspartierna kommer att rösta med FDP. De Gröna står och väger och Die Linke säger blankt nej. Själv har Lindner sagt att han vill söka stöd bland de ”seriösa fraktionerna”. Inom SPD finns det säkert en och annan ledamot som gärna skulle vilja se nuvarande inrikesminister Seehofer och hans företrädare Thomas de Maizière (CDU) svettas i utskottsförhör.   

Ökad kunskap och transparens är aldrig fel. Med tanke på hur motsvarande politikområden har skötts i Sverige finns det goda skäl även för oss att lyssna på FDP:s argument. Om 1 200 misstänkt felaktiga asylansökningar är tillräckligt för att tyska liberaler ska ställa krav på undersökningskommitéer, kan man undra vad Lindner skulle ha att säga om de svenska förhållandena. Eller nej förresten, det är nog bäst att inte tänka på det…

Hurra för lokalproducerad sprit!

Runtom i landet finns mikrobryggerier och destillerier (till och med vingårdar, vårt kyliga klimat till trots) som drar turism till orten genom att värna det lokalproducerade. De tillverkar exempelvis öl, snaps och likör och är ofta knutna till små restauranger där man kan få veta om bryggeritraditioner samtidigt som man avnjuter lite god mat och dryck. Små orter ute i landet har tack vare detta fått mer besökare och kunnat driva verksamhet trots att man inte ligger mitt i storstäderna. Det är bra.

Men det har hela tiden funnits en baksida. Om man som besökare önskat köpa med sig den lokala öl eller snaps som serverats på restaurangen har man snällt fått gå till Systembolaget och be dem beställa in varan.

Det har varit omständligt och svårförståeligt för svenskar, men kanske framförallt för utländska turister som önskat köpa med sig en souvenir. Vid beskedet om Systembolagets byråkrati har många gett upp och helt struntat i köpet. Sådant kan bara ses som en onödig förlust för den lilla verksamheten på orten. Men det här kan nu ändras genom att en majoritet i riksdagen röstat för gårdsförsäljning.

Aftonbladets ledarsida ser detta dock som att ”spritlobbyn vann och folkhälsan förlorade” (2/5). Eva Franchell driver en märklig och närmast konspiratorisk linje där hon påstår att den friare alkoholpolitiken kommer att leda till att ”den lättillgängliga fyllan finns överallt och det är egentligen den Alliansen vill ha”. Hur kan man ens påstå det?

Med lösa referenser till anonym ”forskning” och ”utredningar” kör Franchell hårt på att ”det är sköra människor som kommer att luras att dricka mer”.

Det kan inte stämma.

Alkoholen på dessa gårdar och bryggerier är ofta av ett dyrare, lokalproducerat snitt som varken ungdomar eller alkoholister kommer att vilja lägga pengar på om det endast är ruset som lockar. Det är istället finsmakaren och den nyfikna turisten som handlar på dessa ställen, vilket får hela Sverige att leva då det drar mer folk till små landsorter. De som redan tillhör en riskgrupp kommer att fortsätta att gå till Systembolaget och köpa den billigaste ölsorten för att få ruset. Det kan Eva Franchell nog känna sig lugn med.

Kommer redaktionen för faktiskt.se att granska "kåtan" i Stenträsket?

Tidningen Barometern-OT:s politiska chefredaktör Martin Tunström skrev i går om bristerna i nyhetsrapporteringen kring den ”kåta” i samhället Stenträsk i Storuman som eldades upp av myndigheterna. Kontrasten mellan mediernas berättelse om kampen mellan ursprungsbefolkning och förtryckande stat jämte verkligheten är stor – det var ingen åldersstigen kåta som brändes ned av kronofogden.     

Enligt Länsstyrelsen i Västerbotten var byggnaden ett nyuppfört svartbygge vid tiden för anmälan 2011. Ärendet är vidare avgjort i Mark- och miljööverdomstolen. Det hindrade inte kultur- och demokratiminister Alice Bah Kunhke (MP) att ta ställning i frågan och kritisera myndigheterna hårt på sociala medier.

DN, SvD, SR och SVT är några av redaktionerna som skrivit om ”kåtan” och dess ägares kamp mot Länsstyrelsen och kronofogdar. Samma mediebolag är med och finansierar satsningen faktiskt.se, vars syfte är att granska nyheter och påståenden som förs fram i valrörelsen och ”…annat digitalt medieinnehåll som på olika sätt har med politik att göra och som sprids i offentligheten”.

Här har en minister i regeringen tydligt tagit ställning offentligt i en sakfråga baserat på en missvisande medierapportering. Allt detta under ett valår. Som utomstående bedömare uppfyller fallet med råge de krav som faktiskt.se ställer upp för att kvalificera sig för en granskning.

Om redaktionen däremot inte väljer att granska nyhetsbevakningen om ”kåtan” blir det svårt att inte ge belackarna av hela faktagranskningsprojektet rätt: gärna granskning av makten – så länge granskare och granskade inte sitter i samma båt.        


Kungliga slott

Kungliga slott är långt mer än bara byggnadsstil. Arkitekturen är ett språk som talar om anspråk på storhet. Ludvig XIV är ett med sitt praktfulla Versailles. Maria Theresia skapade ett självporträtt när hon byggde ut sitt Schönbrunn. Men bakom de pampiga fasaderna finns också slott som röjer de kungligas behov av ett privatliv. Kina slott blev en tillflyktsort på Drottningholm. The Royal Pavillion i Brighton var ett excentriskt gömställe för en prins som avskydde hovlivet i London.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Sverige och tilliten

Polisorganisationen är starkt kritiserad och massavhopp av erfarna poliser är ett faktum. Domstolarna har långa väntetider för hanteringen av brottmål. I storstadsområden är den organiserade brottsligheten stark. Håller den starka tillit som funnits i Sverige på att undergrävas och ökar den upplevda otryggheten i landet? Vad bör i så fall göras?

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast

Images of Sweden - Vienna

Historiska och nutida perspektiv från Österrike

Sedan trettioåriga kriget då Gustaf II Adolf beordrade en fullskalig invasion av Tysk-romerska riket har Österrike och Sverige haft nära om än inte alltid vänskapliga relationer.

Nobel Center - tillgång eller katastrof?

Med anledning av planerna att uppföra ett Nobelcenter på Blasieholmsudden arrangerar Svenska byggnadsvårdsföreningen och Urban City Research/Ax:son Johnsonstiftelsen, ett öppet seminarium om platsens historia och dess kulturhistoriska värden. Seminariet vänder sig till alla som är intresserade av att veta mer om Blasieholmsudden idag och i framtiden.

Den kungliga trädgården

Susanna Popova samtalar med forskare kring kungliga trädgårdar. Seminarium från Drottningholm, 6 maj 2015.