VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

SVT:s vita filmkritik faller platt – och är farlig

Hollywood_Sign_(Zuschnitt).jpg

För vitt för SVT. Foto: Thomas Wolf (www.foto-tw.de/Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0)

Hudfixering och skallräkning har aldrig lett till något gott. Tyvärr är SVT en av de främsta förespråkarna av just dessa idéer.  

”Det manliga, gamla, vita Hollywood slog tillbaka”, menade SVT:s filmrecensent Fredrik Sahlin i ett nyhetsinslag om den kommande Oscarsgalan (Kulturnyheterna 01/14-20). Trots att Hollywood kämpat för ökad mångfald domineras årets startfält av filmer om krig, bilar och våld regisserade av mestadels vita män. Sahlin undrar om inte förra året till och med var ett ”ovanligt vitt år” på biorepertoaren.

Vad filmerna handlar om eller om de har något konstnärligt värde får man däremot knappt veta.  

Eftersom SVT verkar anse att det amerikanska kulturkriget – i vilket frågor om ”ras”, identitet och krav på representation klyvt USA mitt itu – prompt ska komma till Sverige så inställer sig frågan: hur väl lyckas SVT:s kritikerredaktion med att spegla samhället?  

En snabb genomgång bestående av namnanalys och okulär besiktning av redaktionen (en liknande metod som numera insomnade Rättviseförmedlingen använde sig av) visar att 100 procent av medarbetarna är vita med nordiskklingande efternamn.

Bristen på representation i form av personer med andra hudfärger och utomnordiska namn är öronbedövande och måste därför anses vara ett allvarligt misslyckande för SVT:s mångfaldsarbete – som grundar sig på hur människor ser ut och inte vilka tankar man bidrar med.

Klart är att minst en, eller två, av SVT:s kritiker borde vika sin plats åt någon mindre välrepresenterad grupp i samhället. Eftersom Sahlin av allt att döma anser det viktigt med representation av olika hudfärger kanske han kunde föregå med gott exempel?  

Bedömningar av hudfärg. Kategoriseringar av efternamn. Krav på att anställda ska kliva åt sidan och ge plats åt andra med motiveringen att han eller hon har fel pigment. Låter det obehagligt?

Det är det också. Att SVT gör sig till en av de främsta ambassadörerna för den här typen av idéer är tyvärr inget nytt, men desto mer oroväckande.  


Boken, läsandet och fattningsförmågan

Berättandet och läsandet har genom historien fyllt en central roll för människans liv. Just nu förändrar digitaliseringen berättandet och läsandets förutsättningar i grunden.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Where Is Life Science Heading In The Future? 2018

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast