VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

När Kina slår spiken i frihetens kista

hongkongisland.jpg

Vy över ett alltmer ofritt Hongkong. Foto: bady qb/Unsplash

Frihetsutrymmet krymper i Hongkong. Det beror inte främst på pågående pandemi, utan att Folkkongressen i Kina nu godkänner den nya säkerhetslagen för landet. Framförallt innebär det att kinesiska säkerhetsstyrkor kan verka i Hongkong. Ett steg som får många att tala om slutet för ”ett land, två system”.

I USA meddelar utrikesminister Mike Pompeo att man inte längre räknar Hongkong som en autonom enhet. Det lutar åt att USA avslutar de särskilda ekonomiska avtal man hittills haft med Hongkong. Händelsen är en del i utvecklingen när USA nu inför sanktioner mot Kina med anledning av massfängslande av uigurer och andra muslimska minoriteter.

Utvecklingen med Kinas fri- och självständighetsbegränsningar är djupt tragisk. Det är bra att USA tar ställning när EU inte vågar löpa linan ut.

Kina verkar inte bry sig om sitt rykte utan tar för givet att omvärlden ska visa sin respekt. I Sverige har Kinas ambassad skickat brev till Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch efter att hon använt benämningen ”Wuhanviruset” under ett anförande i riksdagen. ”Det förstärker bilden av att Kina är mer intresserade av sitt eget rykte än att bidra till en effektiv smitthantering”, säger hon till Expressen. Men om Kina vill måna om sitt anseende i världen bör man bättre måna om Hongkong.

Årsskiftet 2013/2014 befann jag mig i Hongkong och skrev ett resereportage för magasinet Bulletinen (feb 2014). Förutom de vindlande höjderna slogs jag av blandningen mellan modernt och traditionellt. I utställningen på Hong Kong Museum of Art togs detta fram på ett smakfullt sätt. Jag minns särskilt en soffa i ljust trämaterial och vit stoppning. Den liknande vilken Ikea-möbel som helst och var också tänkt att användas på praktiskt ”efter behov”-sätt. Soffan kunde bli ett soffbord. Eller en likkista.

Ett tragikomiskt sätt att visa att man kan sluta i det man haft med sig i sin vardag. Konstverket berörde mig då och jag påminns om det idag när Kina hamrar ytterligare en spik i kistan för att begrava Hongkongs frihet.


Boken, läsandet och fattningsförmågan

Berättandet och läsandet har genom historien fyllt en central roll för människans liv. Just nu förändrar digitaliseringen berättandet och läsandets förutsättningar i grunden.

En ny bok

I programserien ”En ny bok” intervjuar programledarna Mats Wiklund och Katarina O’Nils Franke forskare och författare som medverkat i antologier och essäsamlingar utgivna av Axel och Margaret Ax:son Johnson stiftelse.

Where Is Life Science Heading In The Future? 2018

Genes, Technology And Society

Tvådagarsseminarium inspelat 14-15 maj 2018 på Engelsbergs bruk.

Global Axess 2018: Kunskap och information

Kunskap och information är temat för årets upplaga av Global Axess. Kunskapens betydelse har varit uppenbar för människan allt sedan Adam och Evas tid, men informationssamhället ställer oss inför nya frågor. Inte minst: Vad innebär det allt intensivare flödet av information och åsikter för vår förmåga till helhetssyn och förståelse? Gör det oss klokare eller dummare? I programmen ger forskare, journalister och författare sina bilder av utvecklingen.

Studio Axess

PJ Anders Linder tacklar tidens aktuella frågor med intressanta och kvalificerade gäster. Du vet väl att du kan lyssna på avsnitten fredagar innan TV-sändningen? Besök: axess.se/podcast