Grå vargarna lever allt farligare

Grå Vargarnas lokalförening i staden Witten. Foto: Wikimedia.

Efter Macrons beslut att förbjuda den ultranationalistiska organisationen ”Grå vargarna” väcks frågan på nytt i Tyskland. 

I kölvattnet av den senaste tidens islamistiska terrordåd har president Macron gått hårt fram mot extremistiska grupper i Frankrike (SR 5/11). I fallet med förbudet mot de Grå Vargarna spelar även den uppblossande konflikten i Nagorno-Karabach en betydande roll.

Den senaste tiden har kravaller mellan turkiska och armeniska grupper brutit ut på flera ställen i landet. (I Lyon gick turkiska nationalister ut på gatorna för att ”leta upp” armenier. Sannolikt inte i syfte att bedriva fredliga samtal. The Independent 29/10). Utanför Lyon vandaliserades ett monument till minne av folkmordet på armenierna – som Frankrike har erkänt – med slagorden ”Grå vargarna” och ”RTE” (”Recep Tayyip Erdogan”). Det var alltså kort efter denna händelse som Macron förbjöd organisationen (France24 2/11).

I Tyskland, som har en stor turkisk minoritet, har Macrons beslut åter väckt frågan om ett eventuellt förbud mot Grå Vargarna. 2018 drev bland andra förbundsledamoten Christoph de Vries (CDU) på för att förbjuda organisationen (se artikel i DW här), som han menade var lika farlig som det högerextrema partiet NPD. I mars 2017 fick Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu häftig kritik för att offentligt ha gjort ”vargtecknet” i samband med ett besök på det turkiska generalkonsulatet i Hamburg. Vid invigningen av en regimfinansierad moské i Köln samma år hälsades Erdoğan med tecknet från flera i publiken, rapporterar DW.

Den här gången är det förbundsledamöter från Die Grünen som satt fart på debatten (Focus 6/11). Cem Özdemir, som länge kritiserat regimen i Ankara, pekar ut organisationens som president Erdoğans ”förlängda arm” och uppmanar förbundsregeringen att genast införa ett förbud. För att undvika politisering – och polarisering – vill Die Grünen att samtliga partier ställer sig bakom förslaget (för tillfället är AfD och Die Linke för ett förbud). Redan nu står organisationen under observation av Författningsskyddet. Nordrhein-Westfalens statssekreterare för integration Serap Güler (CDU) menar att Frankrikes beslut är värda att diskutera eller till och med ta efter.

Frågan om de Grå vargarna är känslig materia i Tyskland. För president Erdoğan är gruppen ett viktigt instrument som bistår i att underblåsa allmänt hat mot det västerländska samhället och hetsa mot Ankararegimens fiender (till exempel kurder och armenier). Samtidigt finns det exempel i närtid på hur CDU har haft problem med att representanter från Grå vargarna valts in i partiet på kommunal nivå (Tagesschau 8/9). Dessutom finns det, vilket Erdoğan gärna spelar på, sedan länge en diskussion om hur bra det tyska majoritetssamhället har varit på att integrera den turkiska minoriteten.

Här i Sverige fick som bekant tidigare statsrådet Mehmet Kaplan (MP) avgå  2016 efter att ha ”råkat” hamna på en middag med deltagare från Grå vargarna. Även vad gäller synen på extremister verkar Die Grünen ha ett bättre omdöme än sitt svenska systerparti.   

Erik Thyselius

Vikarierande ledarskribent i Svenska Dagbladet.

Läs vidare