Maskskandal skakar CDU
Timingen kunde inte vara sämre för Armin Laschet (CDU). Inför söndagens viktiga delstatsval i Rheinland-Pfalz och Baden-Württemberg skakas partiet av en maskskandal som riskerar att ta allt syre från valkampanjen.
I centrum för affären står två förbundsledamöter: Georg Nüßlein (CSU) och Nikolas Löbel (CDU). Via ett bolag i Liechtenstein ska Nüßlein ha skenfakturerat 600 000 euro som betalning för förmedlandet av maskkontrakt, enligt åklagare i München. Nüßlein nekar till anklagelserna men har tvingats lämna både sitt parti och sin plats i förbundsdagen. Löbel har via sitt eget bolag tjänat 250 000 euro på förmedlandet av maskkontrakt och har också lämnat CDU och sin förbundsdagsplats (även om han först ville sitta kvar till augusti). Notera att inget brottsligt misstänks i fallet med Löbel.
Det spelar inte heller någon som helst roll. I politiken handlar det inte om att ha utan att få rätt. Och i ett Tyskland där tålamodet med politikens förmåga att hantera coronakrisen är på upphällningen är ett avslöjande om folkvalda som tjänar stora pengar på pandemin som bränsle på missnöjeselden.
Maskskandalen ger redan avtryck. I de senaste opinionsmätningarna backar CDU och CSU medan Die Grünen och liberala FDP går något framåt. I en av undersökningarna publicerad i tabloiden Bild noterar CDU endast 30 procent (-2,5 procentenheter sedan 3/1). Det kan låta som ganska mycket, men är två procentenheter under katastrofvalet 2017 (och nio procentenheter under rekordnoteringen från april 2020). SPD verkar däremot inte ha lyckats kapitalisera på unionspartiernas nedgång och ligger oförändrat kvar på 17 procentenheter. Återstår att se hur kanslerkandidat Olaf Scholz (SPD) kommer att försöka använda detta till sin fördel.
Det är inte bara maskavslöjandet som tynger kristdemokraterna. Missnöjet kring hanteringen av massvaccineringen i synnerhet och pandemin i allmänhet faller tungt på inte minst hälsominister Jens Spahn (som dessutom måste mediehantera att han tidigare i höstas befann sig på en donationsmiddag, i sig olämpligt menar kritiker, där det visade sig att flera var smittade med corona). Att ”Merkel-effekten” avtar i takt med att förbundskanslerns exit kommer allt närmare spelar nog också in.
Laschet måste ta kommandot över situationen och så gott det går få undan ”maskaffären” inför söndagens delstatsval. Det kommer inte att bli lätt. Det finns en oro för att fler skandaler ska hinna brisera innan dess. Om CDU gör dåligt ifrån sig kommer spekulationerna åter ta fart om han verkligen har vad som krävs för att bli kanslerkandidat. Det skulle givetvis gynna Markus Söder (CSU). Å ena sidan involverar affären även en kandidat från CSU vilket inte är helt riskfritt för honom. Å andra sidan behöver inte heller Söder bekymra sig över söndagens val.
Vikarierande ledarskribent i Svenska Dagbladet.