Innehåll
Det bortglömda arvet
Linnélärjungen Peter Forsskål är idag tämligen bortglömd som politisk tänkare. Men borgerligt sinnade personer har anledning att hämta inspiration från honom.
Världes första palestinska deckare
Författaren Matt Rees skriver om palestinier utan att blanda in politik. Det är ett grepp som han är rätt ensam om - och hans deckarserie gör nu internationell succé.
Capone vårdade sitt varumärke väl
Kring 1930 blev gangstern Al Capone en av världens största kändisar. Samtidigt var hans tid i frihet på upphällning. Hans berömmelse blev hans fall. Och hans fall blev hans berömmelse.
Språk ska med lag byggas
Svenska är ett av världens största språk. Ändå anser myndigheterna att det behöver skydds mot engelskan. Det riskerar att leda till smygande protektionism i medier.
Europén som dödade västern
I år är det 20 år sedan Sergio Leone dog och 40 år sedan hans banbrytande film Once Upon a Time in the West hade världspremiär. Han aktualiseras med en ny bok och nyutgåvor på blu-ray.
Homer Simpson måste sälja villan
Den amerikanska finanskrisen tränger nu allt längre in i tv-seriernas dramaturgi. Frågan är dock om branschen gör rätt när den bannlyser eskapism och excesser, och satsar på recessions-tv för hela den devalverade slanten.
Thereses topplista
För att en gång komma till rätta med frågan om konstens kvalitet har Therese Bohman ställt samman en objektiv lista över världens bästa målningar. Seriens andra del behandlar plats nio: Kvinna med pärlhalsband av Jan Vermeer.
Krönika: Gyllene snittet – ett medfött ideal
Tanja Bergkvist om den matematiska formeln för harmoni.