Magasin > Arvet efter Luther (Nummer 1, 2017)

Nummer

I det här numret

Arvet efter Luther

Arvet efter Luther

Innehåll

Alla begär ordet

Ny teknologi innebär nya förutsättningar för vad som yttras i offentligheten, vilket i sin tur innebär nya utmaningar för alla dem som förespråkar ett stort mått av frihet. Torbjörn Elensky läser ett verk med encyklopediska ambitioner och hävdar den västerländska toleransens överhöghet.

Social dynamit

Är det meningsfullt att dela upp historien i perioder? Kan den inte lika gärna betraktas som ett enda pågående förlopp? Detta frågar sig en av företrädarna för Annalesskolans andra generation, Jacques Le Goff, i sin sista bok, Faut-il vraiment découper l'histoire en tranches?.

Diabildernas Toscanini

Kenneth Clarks bestående mästerverk är tv-serien Civilisation, 13 avsnitt inspelade för BBC 2 mellan 1966 och 1969. Satsningen var exceptionell. Det team som arbetade med produktionen reste till elva länder, filmade på 117 historiska platser, 118 museer och 18 bibliotek. Kostnaden uppgick till ungefär 95 miljoner kronor i dagens penningvärde. Initiativtagare till företaget var David Attenborough, som 1965 hade blivit controller på tv-kanalen och nu ville slå ett slag för sändningar i färg. Då kunde ju konstverk passa lika bra i bild som giftgrodor och papegojor.

Prisvärt?

Handlingen i boken The Nobel Factor, som väckt stor medial uppmärksamhet, är kort och grovt denna: Ekonomiämnet är ingen hård vetenskap utan teori som "inte bekräftas av vara sig erfarenhet eller resultat".

Ålder ger pondus

Från sin födelseminut och till sin sista suck förändras en människa oavbrutet - hon eller han åldras. Den evolutionära bakgrunden till och ett antal konsekvenser av denna obönhörliga process behandlas i Richard Bribiescas nya bok, How Men Age.

Då som nu för alltid

Irakkrigets tydligaste kritiker, senator Edward M Kennedy, hävdade redan i januari 2003, före kriget, att "Irak är George Bushs Vietnam". Detta är bara ett av otaliga exempel på hur historiska analogier och anspelningar används och har använts i den amerikanska utrikespolitiska debatten.

Hovintriger

Visualisera en rökfylld Londonpub på 1980-talet. Placera vid ett av borden en inflytelserik talskrivare åt Margaret Thatcher, en av hennes mest kontroversiella rådgivare samt två av hennes mest trägna försvarare i pressen. Inkludera, utöver denna kvartett, en ledarskribent från tidningen Times. Diskussionsämnen? Politik förstås, men inte bara samtidspolitik utan också romersk politik och filosofi, detta på grund av ett delat intresse för antiken.

Upptagen av sig själv

Regissören Lindsay Anderson hade höga tankar om sig själv. Det var en förutsättning för de stora, energikrävande insatser som han gjorde inom film och teater, men det bidrog också till att hans liv, sådant det kom att gestalta sig, fick ett drag av tragedi.

Efterklok i förväg

Tänk om allt som jag tror att jag vet egentligen är fel? Den skribent med intäktsbehov och självbevarelsedrift existerar inte som inleder dagen med en sådan grundläggande fråga. I alla fall är det nog svårt att hitta någon som tar frågan på allvar och som då undviker att drabbas av existentiell ångest för att istället ge sig ut på jakt efter något slags svar.

Rötter

En bok om en drottning, kan det vara något för Axess läsare? Ja, det kan det, om drottningen ifråga är den utomordentligt begåvade, kloka, charmerande och allmänt magnifika Dronning Margrethe av Danmark.

Drabbad av Drøvel

Mot bakgrund av den rådande entusiasmen kan man få intryck av att varje uppväxande generation har en norsk tv-serie att identifiera sig med. För mig var det Brødrene Dal.