VETENSKAP       BILDNING       TRADITION

Sök på axess.se

Sök i
Sortera

NR 6 2019TEMA: Historia och nutid

Ladda hem som PDF plus

Tema

Besatt av sitt förflutna

Kina kontrollerar sin historia i politiska syften. Synen på andra världskriget visar på komplexiteten i utformningen av dess nationalism.

Det hänger på individen

Starka ledare kan vara en fara för demokratin. Men historien visar att demokratierna har lidit mer av svagt än av starkt ledarskap.

Hemsökt av historien

Charles de Gaulle omformade det kollektiva minnet av traumat från 1940. Kan Emmanuel Macron reformera Frankrike och lägga 1968 i graven en gång för alla?

Lär av Aten

Hur ska demokratin stärkas och hoten mot dess överlevnad bemästras? Det är hög tid att konsultera de gamla grekerna.

Tillbaka till framtiden

Ryssland söker en nationell identitet i patriotismens namn. Historien spelar en avgörande roll.

Vi var här först!

Mellanösterns historia är en strid om identiteter och myter. Vem som är vem är ofta omöjligt att veta.

Ledare

Den omoraliska vanmakten

För den militära stormakten USA innebar Vietnamkriget förnedring och katastrof. För småstaten Sverige innebar det triumf och befordran till stormaktsstatus: i alla fall i våra egna ögon och på det moraliska planet.

Samhälle

Hur ska hoten mötas?

Målen för både icke-militant och militant islamism är religiöst styrda samhällen utan demokrati. Att förstå hur de skiljer sig åt är nödvändigt för att kunna bekämpa dem.

I allians mot förtrycket

I både Hongkong och Taiwan vill politiker och aktivister minska Kinas inflytande. Deras inflytande har stärkts och nu har de börjat samarbeta.

Uppror i det lilla

Under kommunisttiden i Polen var dockteatern en marginell konstform som gjorde regimkritik i det fördolda.

Vittnen till det ofattbara

Kristna i Irak och Syrien utsätts för oerhörda övergrepp. De som flytt förföljelserna är djupt traumatiserade.

Witnesses to the unimaginable

Christians in Iraq and Syria are subjected to enormous abuse. Those who escaped the persecution are deeply traumatized.

Frizon

Det är här det börjar

Polska Suwalki hamnar i hetluften vid en konflikt mellan Ryssland och Nato. Det är här som en kris kan utvecklas till krig.

Opinion

Orättvist fördelat

Att minskad inkomstspridning ger ökad rättvisa ses som självklart. Fördelningspolitiken borde läggas om så att fler kan njuta frukten av sitt arbete.

Tradition

En monark i litteraturvärlden

Om José Saramago hade fått politisk makt kunde det ha slutat illa. Men hans romaner revolterar mot alla ideologiska förenklingar.

Civilisation

Dags för tråkig skolastik

Dagens debattörer har en del att lära av de medeltida skolastikerna.

Hotet mot villabebyggelsen

Trots att många människor vill bo i villa är bara en liten del av de nyproducerade bostäderna i Sverige småhus.

Månromantiken som försvann

Diktare har länge fantiserat om månen. Men när människan till slut kom dit minskade intresset.

Nyckeln till Roms storhet

Enligt Vergilius var jordbrukskonsten avgörande för statens och folkets fortlevnad. Nu har hans Georgica översatts till svenska.

Polsk polarisering

Den polska regeringen har ökat sin kontroll över public service. Det visar faran med ett debattklimat där politiska motståndare stämplas som fiender.

Recension

Aldrig mötas de två

Den 13 år gamla filmen De andras liv har hamnat mitt i ett tyskt kulturbråk. I sin senaste bok Gegenlauschangriff påstår författaren och dramatikern Christoph Hein att filmen är en förvanskad version av hans eget liv.

Användbar som vänsterspöke

I somras blev Boris Johnson vald till konservativ partiledare och därmed premiärminister i Storbritannien.

Blandkulturer och grannfejder

Doften av vaxljus och svalkan från vitt murbruk i missionsstationerna i Kalifornien gör att man känner sig förflyttad till Gamla världen, det Spanien som conquistadorer och upptäcktsresande kom från.

Den nya människans nya stil

100 år har gått sedan konsthögskolan Bauhaus grundades i Weimar. De idéer som utvecklades och de experiment som genomfördes har gjort kraftfulla avtryck världen över. Lisbeth Lindeborg firar hundraåringen genom att botanisera i bokfloden.

Det risiga ruset

En av de första patienter jag tog hand om under min tid som läkare i USA var en ung kille vid namn Tommy. I samband med en fest hade denne vanligen rätt fridsamme yngling plötsligt börjat bete sig ”bisarrt” och ”hotfullt” mot sina kamrater. Till slut tillkallades polis, och han fick föras till akuten i handfängsel.

Krig och elände

En dag i februari 1961 uppenbarade sig några civilklädda representanter för KGB hemma hos den sovjetiske författaren och krigskorrespondenten Vasilij Grossman (1905–1964). ”Vi är här för att gripa romanen”, ska en av dem ha sagt.

Makthäcklande då och nu

"De ondsinta har antagligen begripit något som de goda inte förstår." Dessa ord från Woody Allen utgör utgångspunkten för Giuliano da Empolis Les ingénieurs du chaos (Kaosingenjörerna) utgiven på J C Lattès 2019.

Mette med det danska folket

I slutet av juni fick Danmark en ny regering. En ren socialdemokratisk ministär ersatte den borgerliga koalitionen under Venstres ledning.

Söndrade vi falla

Riksdagsmannen Carl Persson i Stallerhult (1844–1926) lär en gång i ett middagstal till värdinnan ha sagt att många vill likna kvinnan vid liljor och rosor, men han ville hellre likna henne vid en potatis.

Var är alla?

Är vi människor unika i universum? Eller finns det varelser på andra ställen i världsalltet som kan tänka, planera och kommunicera med varandra på liknande sätt som vi? Här på jorden är vi i alla fall ensamma om den förmågan.

Öknens skeppare

Den som vill veta mer om araberna och om den arabiska historien har vid det här laget många alldeles utmärkta böcker att välja bland. I denna hårda konkurrens intar från och med nu Tim Mackintosh-Smiths Arabs en särställning på mer än ett sätt.

Debatt och läsarbrev

Den tredje termen

Debatten om vad maskiner kan göra fastnar snabbt i det antropocentriska perspektivet. Vi är så upptagna med oss själva, att vi inte kan låta bli att reflektera över hur maskinen står sig mot oss och vad det gör med oss om den överträffar oss på några olika områden.

I korthet

En flottas förfall

Denna sommar, som varje sommar, belönas de Londonbor som stannar i staden med världens mest berömda klassiska musikfestival, the Proms.

Filosofen på tv

Bryan Magee, som nyligen avled vid 89 års ålder, var en mångsidig person. Han var författare, tv-producent och politiker, under flera år satt han i brittiska underhuset för Labour.

Med blanka vapen

90 miljarder! 90 miljarder behövs till välfärden!

I vår tid

Omvänt klasshat

Radion står på. De tärnade lunchpotatisarna fräser i olivoljan. Dagens sommarvärd heter Maria Borelius.

Krönika

Elden släcks

Att smälta samman har varit en metafor för USA, en metafor för idén om sammanhållning baserad på gemensamma ideal snarare än ras eller blod.

Följa flocken

Jag är väldigt intresserad av stil, men avskyr mode. Stil är något man söker sig fram till själv, ett estetiskt uttryck som ligger i linje med vem man är och hur man vill uppträda. Mode däremot är trender för trendernas egen skull. ”Fåfängligheters fåfängligheter”, tror jag att en viss gammaltestamentlig skribent skulle säga om det.

Realism vid bussen

Den afghanska kvinnan och jag log mot varandra efter en stunds språkförbistring. Jag satt i väntsalen i småstaden där jag växte upp och väntade på att byta buss och hade bestämt mig för att gå fram för att säga hur vackra broderierna på hennes smaragdgröna klänning var. Efter en del trevande efter ord förstod vi äntligen varandra.

NR 6 2019

Axess Magasin

Är en tidskrift inom området humaniora/samhällsvetenskap och utges av Axess Publishing AB. Tidskriftens målsättning är att fungera som en knutpunkt mellan den akademiska och den publicistiska sfären.

 

Chefredaktör: PJ Anders Linder
Redaktörer: David Andersson, Mats Wiklund, Jan Söderqvist.
Redaktionssekreterare: Katarina O’Nils Franke
Redaktionsråd: Peter Elmlund, Thomas Gür, Peter Luthersson, Nathan Shachar, Louise Belfrage
Ansvarig utgivare: Peter Elmlund

 

För att kontakta redaktionen, mejla redaktionen@axess.se.

...