Innehåll
Mannen som alltid hade rätt
Leo Perutz förutsåg att hans romaner skulle återupptäckas efter hans död. Han fick rätt. Men så var han också som försäkringsmatematiker berömd för sina träffsäkra sannolikhetskalkyler.
Tysk teater träffar rätt
Berlins årliga Theatertreff en präglades 2011 av både bisarr radikalitet och kvalitativt skådespeleri och regi, menar Roland Lysell som var på plats.
En mästerlig moralist
I Mario Vargas Llosas senaste roman Keltens dröm finner Inger Enkvist en moraliserande ton som väcker frågor om hans förhållande till västerländsk liberalism.
En brittisk institution
Den brittiska satirtidningen Private Eye har underhållit och upplyst i 50 år. Ingen annan publikation tar sådana risker och utmanar den offentliga smaken, skriver Mats Wiklund.
Sekundernas verk
De till synes osannolika historierna i Paul Austers böcker är i viss mån självbiografiska, menar David Andersson.
Något man kastar in
När bör man använda adjektiv i en text? Lars Melin söker svaret på en gammal tvistefråga.
Att tänka rätt är större
I en tid när teoretiserande kring konst är mer regel än undantag riskerar skönhetsupplevelsen att hamna i skymundan. Vilken plats har den när betraktaren måste upplysas, inte bara om kontexten, utan om den rätta kontexten, frågar sig Katarina Hemmingsson.
Västvärldens ovissa framtid
Professor Wendy Brown uppmärksammar identitetspolitikens paradoxer. Ivar Arpi har besökt en av hennes föreläsningar.
Fördumning på frammarsch
Håll i er nu, alla ni som har barn i svensk skola - en genuskänslig fysik förutsätter nämligen att en hel del av det vetenskapliga innehållet i fysiken plockas bort och ersätts med det denna professor i pedagogik kallar för "vardagsförståelse".