Magasin > Den förtalade normaliteten (Nummer 1, 2009)

Nummer

I det här numret

Den förtalade normaliteten

Den förtalade normaliteten

Innehåll

När medeltiden blev högsta mode

På 1800-talet blev den gotiska stilen populär, vilket visar att arkitekturen inte måste vara ett enkelt uttryck för sin tids ideal. Gotikens framgångar berodde till stor del på arkitekten Augustus Pugin.

Med sorgen som vapen

Nick Cave fyller sin musik med litterära referenser och har mer gemensamt med romantikens poeter Shelley och Byron än med samtida popmusik. Hans melankoliska ljudvärld är ett alternativ till musikindustrins ytlighet.

Brittiska deckare på dekis

Den engelska tv-deckaren har förfallit till antikonstnärlig industrikommersialism. Men tack vare dess renommé bänkar vi oss fortfarande framför tv-apparaterna, bara för att efter en halvtimma drabbas av olustkänslor.

Fullheten som till allas lycka bär

För att bli lycklig bör man bli vän med sin melankoli. Filosofen Wilhelm Schmid har fört upp lyckobegreppet på den kulturella dagordningen i Tyskland.

Den goda viljans destruktivitet

Revolutionären Robespierre har gått till historien som skräckväldets arkitekt som hellre slaktade än friade oliktänkande. Men bakom blodiga metoder låg paradoxalt nog en övertygelse om människans godhet.

Möten med Malmberg

Sture Linnér tecknar en bild av sitt kreativa umgänge med författaren Bertil Malmberg, som debuterade 1908 med diktsamlingen Bränder; och som tillsammans med Linnér arbetade fram en Homeros-översättning 1955.

En sanningssägare som provocerar

Per Ahlmark fyller 70 år och David Andersson ser tillbaka på ett författarskap som har provocerat genom att kritiskt granska svenska intellektuellas medlöperi under 1900-talet.

Ingen kris i språket

Att ekonomin gått in i en lågkonjunktur innebär inte att språkanvändarna blir mindre företagsamma. Hela språkbruket kring krisen visar att vi ser ekonomin som något elastiskt.

Nästa: Recension