Innehåll
Extra prisvärt
Nobelpriset kan ifrågasättas av många skäl. Är det rimligt med bara högst tre pristagare per pris, särskilt numera när nya epokgörande upptäckter görs av stora forskningskonsortier? Frågan är också om Nobelprisen leder till nya upptäckter eller nya litterära mästerverk.
Billigare och bättre
De européer som gav Barack Obama fredspriset när han tillträdde sin första presidentperiod litade nog alltför mycket på individens roll i historien. Ändå har presidenten åstadkommit en hel del för att göra slut på konflikter som USA inte borde ha gett sig in i.
Slutet på en epok
Martin Wolf på Financial Times är, vågar jag påstå, den världsledande journalisten på området finansiell ekonomi. Det är betecknande att när han publicerar en bok på området, recenseras den omedelbart av världsberömda akademiska ekonomer som Joseph Stiglitz och Kenneth Rogoff i internationellt ledande tidningar och tidskrifter.
Klansamhällets revansch
När den arabiska våren slog ut i blom i Libyen 2011 gjorde ledaren Muammar al-Khadaffis son och tilltänkte tronarvinge Saif al-Islam ett uttalande som rönte måttlig uppmärksamhet. Han varnade för ett annalkande inbördeskrig därför att Libyen styrdes av stammar och klaner.
Tragik till musik
Friedrich Nietzsche tillhör de författarskap där sekundärlitteraturen inte bara fyller åtskilliga hyllmeter utan räcker till att fylla ett helt bibliotek. Här fordras alltså urskillning när det gäller att värdera vad som är värt att läsa.
Kejsarens nya diagnoser
Att centralstimulerande medel har en stimulerande effekt innebär inte nödvändigtvis att man har hittat en behändigt heltäckande diagnos för alla tänkbara symptom. Och dyrt blir det när ADHD sprider sig som en gräsbrand. Nathan Shachar efterlyser sans och balans.
Ett moln på solkungens himmel
Det franska 1600-talet framstår som landets mest ärofyllda period. Versailles, solkungen Ludvig XIV, överdådiga fester, onödiga men framgångsrika krig och dominans på den europeiska scenen är några av förklaringarna till den bild vi har skapat oss. Frankrike var rikt och mäktigt och dessutom platsen för en kulturell utveckling liknande det sena 1800-talets Wien.
Krig på gott och ont
År 2006 började de amerikanska trupperna i Irak att använda sig av en nygammal strategi som resulterade i att våldet minskade med 80 procent efter tre år. Ian Morris känner igen mönstret: