Innehåll
Sverige knarkar och dör
Fler dör av droger i Sverige än i andra länder. Ändå vill vi gärna exportera vår benhårda nolltolerans. Kanske är det nu dags att tänka nytt? Petra Östergren gör vad politikerna vägrar: inventerar forskningsläget.
Spöket i spegeln
En av det tjugonde århundradets skarpaste – och skarpast klädde – tänkare var polacken Leszek Kołakowski. Även om han insåg det hopplösa i att motsätta sig modernitetens framfart, var det just den som var det rörliga målet i många av hans essäer. Vad är det för fel på traditionerna, familjen, konsten, Gud?
Paradiset på jorden
Det råder väl ingen tvekan om att upplysningen behöver försvaras på ett annat sätt idag än för ett par decennier sedan. Religion verkar ta allt mer plats i många samhällen. Förnuft och vetenskap utmanas även av propaganda och populister.
Revolutionen tur och retur
Den franske filosofen Régis Debray är inte särskilt känd i Sverige, och i den mån han är känd alls är det som vänsterman vilken i tidig ungdom intresserade sig för Fidel Castro och Latinamerikas frihetsrörelser. Under en viss tid kämpade han vid Che Guevaras sida.
Noll att förlora
Big Ben klämtar inte längre över London. Klockan i Elizabeth Tower vid Themsen repareras och parlamentsbyggnaden – Palace of Westminster – till vilken tornet hör håller i sin tur på att falla samman. Taket läcker, rören är sönder och elektriciteten är mer eller mindre livsfarlig. Byggnaden har inte renoverats sedan 1834.
Elitens växande vånda
De senaste 100 åren har dominerats av tre ideologier som har konkurrerat om väljarnas gunst: kommunismen, fascismen och liberalismen. De två första tycks ha gått i graven (eller så är de bara skendöda); den tredje skulle då i så fall vara the last man standing.
Varma hjärtan, kallt kosmos
På ett försättsblad i den lilla samtalsboken finns det berömda fotot på vårt solsystem, översänt från rymdfarkosten Voyager 1, där vårt jordklot skymtar som en knappt urskiljbar liten ljusblå prick bland alla stjärnor.
Universalsnillet
Närmare en renässansens högborg än Florens under andra halvan av 1400-talet kan du inte komma. Digerdöden, som hade härjat 100 år tidigare, hade visserligen drabbat hårt och kraftigt minskat stadens folkmängd. Men nu var den förödelsens tid förbi.
Farväl Europa
Häromdagen damp ett brev ner i brevlådan från Bergsstaten, den statliga myndighet som handhar ansökningar om mineralprospektering i Sverige. Ett företag vid namn Eurasia Group vill leta mineraler i området kring min fäbod öster om Rättvik.
Ofattbara strapatser
Så här började det stora äventyret: Under sin vistelse i Västeuropa 1697–98 samlade Peter Aleksejevitj Romanov, blivande tsar i Ryssland, på sig mängder av upplevelser och intryck och utvecklade samtidigt en rad idéer om vilka fundamentala reformer som borde genomföras och vilka innovationer som borde introduceras i hans stagnerande hemland.
Solsken efter regn
Den amerikanske poeten Robert Lowell var manodepressiv – eller bipolär, som det numera vanligen kallas med en av de nya metaforer som används inom den psykiatriska diagnostiken.