Magasin > Den vettlösa vetenskapen (Nummer 8, 2012)

Nummer

I det här numret

Den vettlösa vetenskapen

Den vettlösa vetenskapen

Innehåll

I tsarrikets skugga

Många försök som görs för att förstå samtidens Ryssland hamnar i en gråzon mellan förlöjligande och fördömanden. Nidbilden av landet fokuserar på starka ledare, giriga oligarker och grå huskroppar mot en mjölkvit himmel. Men beskrivningen av Ryssland som ett irrationellt och auktoritärt land är bara delvis sann.

Meningslöshetens gemenskap

De centrala postmodernistiska verken av Deleuze, Guattari och Derrida är nutida motsvarigheter till besvärjelseböckerna inom alkemin. Att nonsens attraherar så många akademiker beror antagligen på vårt behov av tillhörighet.

De levandes plikt mot de döda

Att hitta och begrava de som stupade i andra världskriget är inte bara en fråga om värdighet. I dagens Ryssland skänker det också upprättelse åt de anhöriga, om än kanske främst på ett symboliskt plan.

Den suggererade sanningen

Från 1980-talet och framåt intog teorin om bortträngda minnen en framträdande plats i den akademiska världen. Idag är teorin på utdöende, men dess skadeverkningar är fortfarande synliga i samhället.

Kulturen blomstrar under jorden

Den ryska undergroundkulturen har fått ett nytt uppsving under Putin. Världsberömda Pussy Riot är bara en i raden av fria konstgrupper som använder ironi och överdrifter för att håna den politiska och religiösa makten.

Pedagogik som politik

Sverige har alltsedan 1960-talet satsat enorma summor på pedagogisk forskning. Hundratals pedagogikprofessorer och tusentals vetenskapliga arbeten har dock inte lett till förbättrade skolresultat, utan snarare haft motsatt effekt.

Ett ryskt dilemma

Den ryska åtskillnaden mellan moralisk och juridisk rätt förvirrar många i väst. Bröderna Karamazov och ett nu aktuellt rättsfall vittnar om den rättsnihilistiska traditionens styrka.

Förvillad av den goda viljan

Pseudovetenskap innehåller ofta ideologiska element och styrs av höga och ädla mål. Den äkta vetenskapen har däremot en klinisk blick som gör att den kan beskyllas för cynism.

När ras var ordet på allas läppar

För nittio år sedan grundades Statens institut för rasbiologi. Vid den tiden uppfattades ämnet som en modern, statistiskt förankrad totalvetenskap som lovade ekonomisk vinst, eftersom den kunde skapa en friskare nation, tömma mentalsjukhusen och kanske även leda till bättre moral.

Nästa: Intervju