Innehåll
Normlösheten förklarar krisen
Normer är svåra att mäta och förändras långsamt. Därför studeras sällan dygder av samhällsvetare. Men för att förstå hur olika länder hanterar finanskrisen är de emellertid viktiga att beakta.
Spannmålsfeber
Liksom vid tiden för franska revolutionen steg brödpriserna drastiskt före revolterna i Nordafrika. Detta har ställt frågan på sin spets, om i vilken mån spannmålspriser korrelerar med demokratiseringsprocesser.
Vi har fostrat barbarer
Förbittring är ett dominerande tillstånd i västvärlden. De många problemen och kriserna i dagens Storbritannien kan härledas till en undermålig kriminal- och socialpolitik.
Etanol gör ingen hungrig
Att majsodlingar används för biodrivmedel innebär inte nödvändigtvis att undernäringen ökar. Tvärtom har det visat sig att bioenergin erbjuder en möjlighet till pånyttfödelse av jordbruket, vilket har stärkt tillväxten och minskat hungern.
Konfucius eller kapitalism?
Legeringen av traditionella konfucianska och kommunistiska värden har lagt grunden för Kinas explosionsartade ekonomiska utveckling. Men den fungerar samtidigt som bromskloss för att landet ska kunna ersätta USA som ekonomisk stormakt.
När fosforn sinar
Jordens sju miljarder människor är beroende av ett effektivt jordbruk, som baseras på konstgödsel. Men nu sinar tillgångarna på konstgödslets huvudingrediens, fosfor.