Innehåll
Att studera till geni
Hur skriver man egentligen skönlitterärt? Är det ens något man kan lära sig i skolan? Cecilia Nikpay följer två olika kursplaner och hamnar på två olika ställen.
Det nya riket
För det mesta hamnar jag på Tysklands sida när landet ifrågasätts och enbart framställs som Europas största olycka. Jag försöker hävda att landet är så mycket mer än Hitler och krigen, Preussen och riket som blev för stort för att rätt kunna hantera sin egen kraft och framgång.
Ideologins bilhandlare
Du blir sällan någons fiende för att du påtalar att denne någons bil är trasig. Har du fakta och kunskap på din sida är vederbörande ofta benägen att reparera eller skaffa en ny bil. Om vi byter ut ordet ”bil” mot ”ideologi” blir det hela dock annorlunda.
Kropp i rörelse
Carol Jacobi har dykt ner i arkiven och satt samman en vindlande berättelse om den brittiska konstnären Isabel Rawsthorne (1912–1992).
Den ensammes insikter
Såhär skrev den ene: ”Och ändå är du i botten så namnlös som natten och mörkret:/I verklighet är du ingen.” Medan den andre formulerade sig enligt följande: ”I ett inre blixtljus såg jag att jag inte är någon. Jag är ingen, absolut ingen. I det plötsliga ljuset framstod det som jag antagit vara en stad som en öde slätt.” Den förre är givetvis Gunnar Ekelöf (”Tag och skriv”, i Färjesång, 1941). Den senare är Fernando Antonio Nogueira Pessoa (1888–1935).
Frihet under ansvar
Slumpen är ofta en starkare kraft än vi tillerkänner den; ibland kan en serie händelser inledas med att någon väljer att desertera. Så var fallet med Carl Solomon, som 1947 valde att desertera från den amerikanska handelsflottan och gå i land i Frankrike.
Snabba cash
Rudyard Kiplings ofta citerade diktrader om att öst är öst och väst är väst och aldrig mötas de två, är nog främst ett uttryck för västerländska kolonialherrars frustration över att undersåtarna inte alltid uppskattade deras civilisatoriska ambitioner. Men om man med öst avser Indien rymmer den ändå ett korn av sanning.
I det postfaktiska facket
Hur kommer det sig att det är högkonjunktur för halvsanningen just nu?
Slut på det roliga
Länge gick det bara åt ett enda håll för Dansk Folkeparti: uppåt.