Innehåll
När politik går före teori
Anders Borg åberopar gärna forskning när han lägger fram sina förslag. Men på senare tid har en spricka mellan nationalekonomerna och finansministern blivit tydlig.
Nobelpriset inget strategiskt misstag
Lars Lönnroth påstår att Svenska Akademiens ledamöter har insett att det var ett misstag att ge Nobelpriset till Harry Martinson och Eyvind Johnson. Hur vet han det? Några namn nämner han inte.
Ändå inte som i Nordkorea
Mänskliga rättigheter negligeras systematiskt i Turkmenistan. Men på senare år har landet tvingats öppna sig mot omvärlden och redovisa reformer.
Europas skuld splittrar EU
EURON, SOM SKULLE föra länderna närmare varandra, har blivit en källa till bitter konflikt. Den tyske sociologen och författaren Ulrich Beck menar att de hårdföra åtgärderna för att rädda den gemensamma valutan håller på att upplösa den europeiska demokratin.
Den som väntar på frihet …
Ett av världens fattigaste och mest slutna länder har börjat öppna sig mot omvärlden. Frågan är när Burmas militärer släpper ifrån sig makten.
Ortodoxa allt mer isolerade
Den sekulära israeliska medelklassen har tröttnat på särbehandlingen av ultraortodoxa judar, vilkas isolering och sociala marginalisering därmed riskerar att öka.
Var finns det dåliga sällskapet?
I elvaårsåldern hade jag en lärare som senare blev universitetsprofessor och som jag beundrade högt. Enligt hans uppfattning - som därför snart blev min - var George Bernard Shaw den störste författaren på det engelska språket sedan Shakespeare (det var förstås även Shaws uppfattning).