Magasin > Framtidstron som försvann (Nummer 7, 2018)

Nummer

I det här numret

Framtidstron som försvann

Framtidstron som försvann

Innehåll

Kejserliga fantomsmärtor

I Wien putsar man entusiastiskt på minnet av det habsburgska imperiet. Man minns sina gamla regenter med stolthet. Men varför gick det då som det gick? Martin Lagerholm undersöker den obotliga imperienostalgin.

Det vi inte vill se

Det är en mörk höstkväll på en ödslig plats i södra Libyen. Ett svagt ljus fladdrar fram och tillbaka över några män som står uppställda på rad. De är unga, kraftiga och svarta.

Legenden om den gode nazisten

Förra året publicerades i Tyskland en biografi över Albert Speer med den till synes harmlösa underrubriken ”en tysk karriär”. I sak skall den emellertid utläsas en typisk tysk karriär.

Den bortglömda revolutionen

På några fotografier från Berlin den 9 november 1918 ser vi bleka och allvarliga män i ett demonstrationståg. Det är en dyster morgon med duggregn. De flesta demonstranterna är arbetare.

Vidgade vyer

En av de mest tragiska personer jag har träffat i mitt liv var en ung man vid namn Smith. Ett par år innan vi stiftade bekantskap med varandra hade den energiske herr Smith sagt upp sig från sitt oglamorösa kontorsjobb för att förverkliga sin dröm om att öppna en skivbutik.

Tysklands andra chans

Somliga hickar säkert till då det står klart att det här kommer att handla om en ny bok av den tyska författare och filosof som för några år sedan gav ut en skrift med titeln DiedeutscheSeele, den tyska själen. Med en Richard Wagner som medförfattare.

Elitens fromma önsketänkande

I Europa är en aggressiv och stundtals direkt nyfascistisk nationalism på frammarsch. Över hela kontinenten har partier med denna profil vuxit sig så starka att de numera ofta är det näst största eller till och med det största partiet.

Hegels Ande gör halt

Titeln på Bernard-Henri Lévys senaste bok, L’Empire et les cinqrois, ger intryck av att syfta på äldre historiska skeenden, men så är inte fallet. Han skriver om högst aktuella förhållanden och ordvalet är symboliskt.

En andlig känga

I novellen ”Solens ättlingar” (1922) av den ryska kommunismens metafysiske skildrare Andrej Platonov (1899–1951) beskrivs en revolution av kosmiska proportioner. Den utraderar inte bara alla klass- och könsskillnader, utan innebär någonting mycket större: ”ett uppror mot världsalltet”. ”Tinget måste förintas”, konstaterar Platonov med en av världslitteraturens kanske slagkraftigaste paroller.

Policyprofessionalism

Makt utan mandat var den suggestiva titeln på en forskningsantologi som under sedvanlig pompa och ståt presenterades på DN Debatt häromåret. Temat utgjordes av den yrkesgrupp jag själv tillhör, och som nu har förärats en akademisk benämning: de policyprofessionella. Enligt artikeln är detta ”en till sin omfattning och verksamhet i stora delar okänd kategori politiska makthavare” som ”återfinns i stort sett överallt i det politiska systemet”.