Magasin > Framtidstron som försvann (Nummer 7, 2018)

Nummer

I det här numret

Framtidstron som försvann

Framtidstron som försvann

Innehåll

Barnsligare än barnen

När Ellen Key utnämnde sin framtid, det kommande sekel som hon stod inför och det 1900-tal som skulle bli vår samtid, till ”Barnets århundrade” anade hon förmodligen föga att detta århundrade mot sina slutdecennier och in i de därpå följande, skulle gestalta sig som ”Barnslighetens århundrade”.

Jag ska vara här nu

Att flytta till en storstad är lätt.

När det slår över

En sak är säker: När traditionella kvinnoroller ska brytas inom populärkulturen är det inte de äldre manliga, lättgrubblande och småsupande kriminalkommissarierna som får utgöra förebilderna.

Skattkammarön

När Grönlands isar krymper kan väldiga tillgångar på olja och gas exploateras. Plötsligt är den fattiga och isolerade ön i händelsernas mitt.

Glasnost i Etiopien?

En våg av liberaliseringar och demokrati sköljer över Etiopien. Men frågan är om ärkefienden och diktaturen Eritrea är beredd att sluta fred.

En dagstur till zonen

Tjernobylkatastrofen är nu en del av Ukrainas turistindustri. Men beskådandet av tragedin håller dess minnen vid liv.

Säger bara som det är

Det ryska språket kan verka strängt och avvisande. Men det handlar inte om att förolämpa utan om att rapportera sanningen.

En triumf för visionären

Nu i oktober sammanstrålar två visionärer: Hilma af Klint och Hilla von Rebay i New York på Solomon R Guggenheim Museums utställning Hilma af Klint; Paintings for the Future. De var två konstnärer, aktiva i början av 1900-talet som öste ur samma andliga källor. Deras respektive livsverk kom att bli helt banbrytande.

Så slapp vi undan bilbristen

Under det kvartssekel som följde efter andra världskriget utvecklades det svenska samhället snabbt. BNP per capita fördubblades och allt fler svenskar fick nu råd med PV, tv och wc.

Normalisera monarkin

Regeringsformen ger inte kungen någon formell ställning i hur Sverige styrs. Men ska monarken personifiera staten borde den också styras i hans namn.

Historien blir levande

Sedan SVT:s reguljära sändningar började 1956 har public service-bolaget dokumenterat Sverige. Ett urval av materialet har gjorts tillgängligt för allmänheten via SVT:s Öppet arkiv.

Nästa: Krönika