Innehåll
Barbari och kultur
Kolonialismens historia har blivit ett slagfält där dagens akademiker strider. Och folk välter statyer för att göra upp med gamla oförrätter. Christian Abrahamsson söker efter en historia dold bakom ideologiska abstraktioner.
Flexibel opportunism
Den oinvigde tror kanske att det var vänskap och solidaritet som präglade Benito Mussolinis känslor för sin alliansbroder i Berlin. Sanningen var snarast motsatsen.
Lusten och förlusten
Kanhända är den som ägnar sitt liv åt matematik i högre grad än de flesta andra förtrogen med erfarenheten av förlust. Få andra sysselsättningar kan erbjuda samma intensiva känsla av plötslig klarhet – känslan av att från ett ögonblick till nästa förstå.
Geopolitikens Galne Gunnar
Beskrivningen i George Orwells 1984 (Nineteen Eighty-Four) är lika klassisk som den är aktuell: ”Varje medborgare, eller i varje fall varje medborgare som var värd att övervaka, kunde under tjugofyra timmar av dygnet vara synlig för polisens ögon och inom hörhåll för den officiella propagandan, avstängd från alla andra kommunikationsmedel.”
På upploppet
Hur slutar ett liv som författare? Hur upphör ett skapande? Inte alla fungerade som George Sand, som satte punkt för en roman klockan två på natten för att en timma senare påbörja en ny.
Hjälte här och där
På hyllorna med sakprosa i amerikanska boklådor trängs alltid ett antal böcker om republikens tillkomst och nationens helgonförklarade Founding Fathers. Just nu känns det som om de är fler än vanligt, kanske för att förläggare med säkra trendnäsor anade att det behövs påminnelser om de demokratiska idealen.
Genvägar och senvägar
Dubai planerar att kartlägga samtliga tre miljoner medborgares dna – av hälsoskäl. Artificiellt intelligenta dataprogram ska sedan söka igenom materialet och identifiera potentiella hälsorisker i förväg. Vad är informationen värd? Hur kan den missbrukas? Och vad tänker Kina göra?
Vansklig balansakt
Frankrike kan inte längre åstadkomma särskilt mycket på egen hand i den internationella politiken. Den gaullistiska betoningen av suveränt nationellt handlande lever vidare retoriskt, men har i sak mist sin relevans i ett läge då västvärlden som helhet tappar inflytande.
Mördare, psykopater och sadister
Som den framstående latinist hon är har Cambridgeprofessorn Mary Beard insett visheten i Horatius ord om att man bör förena nytta med nöje. Utan att tumma på de akademiska dygderna har hon i böcker som SPQR. Historien om det antika Rom (2015, på svenska 2016) gjort romersk historia både rolig och nyttig för alla som vill lära sig av det förflutna. Hon är en ofta sedd gäst på brittisk tv och alltid värd att lyssna till.
Maskinisten
Ibokhandeln går jag först till avdelningen för fransk skönlitteratur. Nej, säger biträdet, den bok du söker finns under naturvetenskap på andra sidan. Jag vänder dit och frågar direkt var jag kan hitta den. Den här damen går först till hyllan där författarens egna skrifter står – också fel, sen till hyllan med rubriken matematik. Inte där heller. Till slut hittar hon en liten trave på ett av bokborden.