Innehåll
Stefan Zweigs förlorade värld
Stefan Zweig har på senare år blivit aktuell, bland annat genom den uppmärksammade svenska nyutgåvan av hans självbiografi. Där ges en starkt levande bild av mellankrigstiden, trots att Zweig på många sätt kände sig främmande inför den nya tiden.
Soanes minnespalats
Att besöka John Soanes hus i London är nästan som att stiga in i en annan persons medvetande.
Vietnams Balzac
Romanförfattaren Vu Trong Phung gav på 1930-talet en bild av urbaniseringen i Vietnam, som fortfarande känns aktuell. Han var länge förbjuden i det kommunistiska Vietnam men har nu kommit i nyutgåva.
Marianne – Frankrikes frihetsgudinna
Bronsstatyn av den franska nationalsymbolen Marianne har åter blivit tillgänglig för parisarna, och nyligen fanns Delacroix' berömda målning av henne med på en stor utställning.
Cortázar från A till Z
I år är det 100 år sedan författaren Julio Cortázar föddes, vilket bland annat firas med en nyutkommen samlingsvolym. Cortázar är den mest charmfulla författare som jag har träffat.
Var föddes Heliga Birgitta?
På den senaste tiden har Upplands Väsby gjort anspråk på att vara Heliga Birgittas födelsekommun.
Svenskt 1970-tal i franska skolan
När man blir förälder och de egna barnen så småningom går igenom skolan körs ens egen skolgång på repeat i minnet. En erfarenhet läggs till en annan, två parallella världar speglar sig i varandra. Man blir äldre.