Innehåll
Surrealismen
André Bretons rörelse fyller 100 år i höst. Surrealismen innebar ett nytt sätt att betrakta världen, djupt präglad av första världskrigets blodbad, skriver Lena Kåreland.
Värmedöden
Om en atombomb på ett megaton träffar Pentagon – eller vilken annan byggnad som helst – följs den inledande ljusblixten av ett eldklot, 1,7 kilometer i diameter och fyra gånger så varmt som solens medelpunkt.
Stjärnskott
Hur vore det med lite fred på jorden genom att låta alla avreagera sig sina frustrationer ute i rymden?
Vi är alla lögnare
Minns du första gången du insåg att någon hade ljugit för dig? Beroende på sammanhanget kan det ha framstått som en lustighet – eller också ha öppnat en avgrund.
Tyskland mot Tyskland
Sommaren 1974 är Matthias Brandt en 12-årig pojke i Bonn. Han spelar fotboll i trädgården och följer full av beundran för mittfältaren Günter Netzer årets fotbolls-VM på västtysk mark.
Det svåra problemet
Vad är vi för ena, egentligen, vi ”moderna” människor? Vi som bebor moderniteten. Och som på samma gång som vi blivit så nitiska med hygienen har gjort vår värld smutsigare – och giftigare – än den någonsin varit.
Renare än livet
I år har det gått ett sekel sedan Franz Kafka dog på ett sanatorium utanför Wien, hundra år sedan han bad vännen Max Brod att bränna alla hans kvarlämnade manuskript, dagböcker och brev.
Antirasism som religion
Efter slaveriets avskaffande och 1960-talets medborgarrättsrörelse har väl USA kommit en bra bit på väg mot ett mer rättvist samhälle? Svaret på den frågan beror på vem man frågar.
Viljan till makt
Makt. Det är drivkraften i all politik, även den amerikanska, men denna vilja till makt dränks ofta i patriotiska klyschor och rött-vitt-blått flaggviftande.