Innehåll
Var tid har sin egen Hitler
Också Hitlerbiografierna har sin egen historia. Man tager vad man som författare haver, och är beroende av det material som finns till hands. Det tillkommer ständigt nya studier, varför bilden av Hitler måste omprövas. Lars Åke Augustsson uppdaterar sina kunskaper. Och våra.
Det kidnappade Europa
Som en märklig ironi ser Régis Debray det, att de tolv stjärnorna i EU-flaggan ursprungligen är en kristen symbol, hämtad från Johannes apokalyptiska uppenbarelser.
Besök av djungelns jultomte
En kväll 2009 hettar det till i den isolerade byn Gapun – känd bland lingvister för sitt säregna språk – djupt in i Papua Nya Guineas regnskogar efter att en vit mans studier av svarta hade dragit väpnade lösdrivare till trakten.
Jasägarna som ändrade sig
Den 24 mars 1990 samlade den brittiska premiärministern Margaret Thatcher i hemlighet så många inhemska Tysklandsexperter som möjligt för att diskutera Tysklands och Europas gemensamma framtid. Rädslan var stor för att ett återförenat Tyskland än en gång skulle gå sin egen väg och på sikt återigen hota Europa.
När folk tycker fel
Vid det här laget har det blivit svårt att freda sig ifrån den tsunami av böcker som driver tesen att populismen är på väg att gräva en grav för den västerländska demokratin, speciellt så som den har sett ut efter andra världskrigets slut.
Gudar och monster gör comeback
Det fanns en tid då människan delade sin värld med gudar, hjältar och monster eller ansiktslösa makter som naturen eller ödet. Med renässansen och upplysningen inleddes en tyngdpunktsförskjutning från Den Andre mot Människan.
Moderna tider
I början av 1970-talet hade vi en ganska färgstark lärare i fysik på läroverket i Norrköping som kallades Slaktarn. Han bar alltid en vit rock med några rostfläckar.
Killen med kuben
Han gjorde det med en Rubiks kub. USB-minnen är alldeles för klumpiga i förhållande till den datamängd de kan lagra, skriver Edward Snowden i sin självbiografi.
Klubbat och oklart
Året är 2011. Den tuffa, och av det skälet välrenommerade åklagaren Angela Cory åtalar Cristian Fernandez för mordet på dennes tvååriga lillebror.
Det stora bondeupproret
Maoismen är som politisk och ideologisk rörelse ett av efterkrigstidens märkligaste fenomen. Den välte på ett oväntat sätt omkull kalla krigets frusna världsordning och injagade skräck och vånda inte bara i det demokratiskt kapitalistiska maktblocket, utan i lika hög grad i det kommunistiska.