Innehåll
Revolutionen är inget teparty
När den amerikanska Tea Party-rörelsen polariserar den politiska debatten försvagar de samtidigt USA både hemma och i världen, skriver Niklas Ekdal.
Vi måste göra upp om välfärden
Den svenska välfärdsmodellen utvecklades under samsyn mellan höger och vänster. Det är ett arv som måste vårdas och utvecklas över blockgränsen.
Ett land utan rättsstat
Greklands ekonomiska kris har sin grund i medborgarnas svaga förtroende för de demokratiska institutionerna. Men utan en fungerande statsförvaltning kan inte korruptionen bekämpas, påpekar Johan Lundberg.
Alexandria räds sin historia
Alexandria och dess nya bibliotek skulle bli ett centrum för dialog mellan Nordafrika och Europa. Men spänningarna mellan kristna kopter och muslimer riskerar att omintetgöra försöken till samförstånd, menar Ingvar von Malmborg.
Diagnos – någon?
Den psykiatriska diagnostiken förändras. Debatten om personlighetsstörningarnas vara eller icke vara ger en inblick i en annars sluten värld, skriver Anne Brynolf.
Myndigheter i pr-branschen
Svenska myndigheter ägnar sig alltmer åt opinionsbildning och propaganda. Samhällsdebatten fl yttas till en byråkratisk elit, skriver Jacob Rennerfelt.
Friheten på nätet bör skyddas av grundlagen
Yttranden via internet spelar en allt viktigare roll i det offentliga samtalet. Därför behöver också elektroniska meddelanden ett grundlagsskydd, menar Nils Funcke.
Massan på torget
Ända sedan antiken har torget varit både plats för samtal och skådeplatsen för revolten för människor som förnekats inflytande och värdighet, skriver Olle Wästberg.