Innehåll
Fel om Nils Bejerot och drogpolitiken
Under rubriken Sverige knarkar och dör gör socialantropologen Petra Östergren (PÖ) enligt Axess (4/2018) ”vad politikerna vägrar; inventerar forskningsläget”. Vi vill här påtala att detta varken är en inventering av forskningsläget eller en korrekt beskrivning av socialläkaren professor Nils Bejerot (1921–1988).
Dålig stämning
I fem år har Brasilien skakats av en ekonomisk och politisk kris. Inför presidentvalet präglas situationen av uppgivenhet och osäkerhet.
Nordens sak är vår
Satsningar på försvaret av Östersjön har lett till att hoten mot Finland och Norge kommit i skymundan. Det är en farlig utveckling.
Kungliga rötter
I höst återinvigs Bernadottemuseet i sydfranska Pau. Där växer intresset för den marskalk och det märkliga öde som förde honom till tronen som kung Karl XIV Johan.
En tid utan sammanhang
Vi lever i ett samhälle där vi kommunicerar mer än någonsin. Ändå är vi kanske ensammare än någonsin.
Den gode doktorn
”Jo, Charlie var minsann kusligt begåvad...”, mumlar min vän Stern nostalgiskt och stryker sitt skägg. Som professor vid Harvard är Stern sedan länge van vid att vara den smartaste killen i rummet. Hans gamle klasskamrat Charles Krauthammer var dock i en klass för sig, vad gäller såväl intellektuell skärpa som viljestyrka.
Med Moores mått mätt
Den som söker djupare samband som förklarar det accelererande informationssamhället hittar snabbt Moores lag. Lagen uppkallades efter Gordon Moore, en av grundarna av Intel, och var i sin ursprungliga formulering en ganska teknisk observation om hur antalet transistorer på en integrerad krets fördubblas.
En sovjetisk Svejk
Den ryske författaren och dissidenten Vladimir Vojnovitj har gått bort. Han dog till följd av en hjärtattack under den heta sommaren i sin lägenhet i Moskva.